Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0007 Pošumavské hasičské muzeum Stachy Klub poznávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.
Advertisements

„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474) km 0,000 – 0,222“ Tento projekt byl spolufinancován z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
Rovnice a nerovnice Slovní úlohy VY_32_INOVACE_RONE_15.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Pot Luck Podnik vedený dětmi. Po zvolení vedení přišel čas na vymýšlení toho co budeme prodávat, jméno firmy a loga.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Soutěž „nul a jedniček“ pro fotografující nadšence Zruč n. Sázavou 27. února 2016.
Železniční muzeum Mulhouse 1994 Foto Zdeněk Kačena Ruční posun obrázků.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.31_Prvni_pomoc_neprima_srdecni_masaz.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1.kolo přijímacích zkoušek podat 2 přihlášky buď na různé střední školy, nebo na různé obory jedné SŠ -přihlášku.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Zeměpis – 9.ročník Správní členění ČR VY_32_INOVACE_
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Podpora materiálně technické základny sportu – ÚSC, SK a TJ investiční dotační podprogram sloužící k modernizaci a výstavbě sportovišť pro ÚSC a spolky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Pražské červnové povstání
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
VY_32_INOVACE_
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Moderní škola
Téma : Veřejné zakázky Úvodní prezentace Ing. Jiří Boháček
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Technické prostředky v požární ochraně
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Věcné učení Ochrana přírody
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Obec Pstruží pro občany
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
WORD Tabulky - ohraničení
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KTV Pržno Červenec 2018.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovní úlohy o společné práci
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Věcné učení První pomoc
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Programy na podporu bydlení
Infokanál Obce Březnice
Statistická pravda o insolvenčních řízeních
Dotace pro jednotky SDH obcí
Transkript prezentace:

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Pošumavské hasičské muzeum Stachy Klub poznávání technických památek

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ JAK TO VŠECHNO ZAČALO První kroky k založení muzea ve Stachách byly zaznamenány v roce 1997, kdy ke 100. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v obci Stachy byl několika členy SDH Stachy a za pomoci právnické osoby V K servis Stachy zrekonstruován a opraven historický hasičský automobil OPEL BLITZ. Po opravení bylo toto hasičské vozidlo prvně vystaveno na náměstí ve Stachách, kde jelo i ve slavnostním průvodu. Protože rekonstrukce vozidla se povedla a tam, kde se členové SDH Stachy s vozidlem objevili, vzbuzovali zasloužený obdiv a úžas veřejnosti, část členů SDH Stachy se rozhodla založit hasičské muzeum.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Historický hasičský automobil OPEL BLITZ z roku 1943

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Postupně tito nadšenci začali zachraňovat hasičské skvosty a poklady před zničením. Když zajímavých exponátů bylo více, vznikla myšlenka, že by se o získané hasičské klenoty mohli podělit s širokou veřejností. Na základě této myšlenky vzniklo dne Sdružení historie hasičstva Stachy a následně začaly práce na hledání vhodného místa pro výstavbu vlastního muzea. Pomocnou ruku podala Obec Stachy, když dala k dispozici pozemek u požární zbrojnice a tak mohly začít práce s vyřizováním projektové dokumentace a stavebního povolení byl slavnostně položen "základní kámen" Pošumavského hasičského muzea ve Stachách

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Na jaře roku 2003 byla provedena instalace jednotlivých exponátů, a to jak z majetku Sdružení historie hasičstva, tak i ze soukromých sbírek, které byly jednotlivými majiteli do muzea zapůjčeny. Dne Pošumavské hasičské muzeum bylo slavnostně otevřeno, vysvěceno a zpřístupněno široké veřejnosti. Při této slavnostní příležitosti byl také vysvěcen nový prapor SDH Stachy. Kromě jiných osobností, se oslav zúčastnil hejtman jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník, který slavnostně přestřihl pásku spolu se starostou Obce Stachy, RNDr. Petrem Šebelíkem, CSc.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PÁD STŘECHY U POŠUMAVSKÉHO HASIČSKÉHO MUZEA Naše radost netrvala dlouho. Navzdory velké návštěvnosti a obdivu z řad široké veřejnosti muzeum muselo být v roce 2006 uzavřeno. V lednu 2006 přišla sněhová kalamita a dne pod tíhou velké vrstvy sněhu a ledu došlo k propadnutí střechy muzea. Při zřícení střechy došlo k poškození krovu, celého druhého patra muzea včetně většiny vystavených exponátů v tomto podlaží. Na odstraňování následků této havárie pracovaly dobrovolné a profesionální hasičské jednotky z blízkého i dalekého okolí.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Díky jejich obětavosti a velmi vysoké odbornosti se povedlo mnoho exponátů vyprostit aniž by došlo k jejich poškození. Záchranné a likvidační práce na muzeu probíhaly od 19. až do 26. ledna Přes všechno vynaložené úsilí a profesionální zákrok všech záchranářů a zúčastněných osob se podařilo všechny exponáty vyprostit. Exponáty byly převezeny do skladu společnosti Stavopalst KL spol. s r.o. Stachy, kde po dobu opravy muzea byly uloženy. Veškeré likvidační práce byly ukončeny v únoru 2006, kdy střecha muzea byla rozebrána a zbytky byly odstraněny a strop druhého nadzemního podlaží byl provizorně zakryt plachtou.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PÁD STŘECHY U POŠUMAVSKÉHO HASIČSKÉHO MUZEA

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ OPRAVA POŠKOZENÉHO MUZEA A EXPONÁTŮ Po pádu Pošumavského hasičského muzea se začalo s opravou poškozených exponátů, jelikož škody byly vysoké, tak Sdružení historie hasičstva Stachy vyhlásilo veřejnou sbírku na opravu poškozené historické techniky. V druhé polovině roku 2006 Obec Stachy zahájila opravu Pošumavského hasičského muzea, která byla po roce úspěšně dokončena. V říjnu 2007 následovalo postupné stěhování exponátů, jejichž instalace byla dokončena v prvním pololetí roku 2008.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ SLAVNOSTNÍ ZNOVUOTEVŘENÍ POŠUMAVSKÉHO HASIČSKÉHO MUZEA A OSLAVA 111. VÝROČÍ SDH STACHY proběhla oslava 111. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v obci Stachy a při této příležitosti jsme zároveň slavnostně znovuotevřeli Pošumavské hasičské muzeum Stachy. Při slavnostním otevřením muzea byl přítomen ředitel HZS JčK územního odboru Prachtice plk. Vladislav Ženíšek, hejtman jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník a společně se starostou Obce Stachy, panem Ing. Stanislavem Princem slavnostně přestřihli pásku a znovu tak otevřeli široké veřejnosti naše Pošumavské hasičské muzeum Stachy.

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ SŠ Nerudova Vimperk na návštěvě u hasičů

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Opel Blitz - Chlouba stachovského hasičstva

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Opel Blitz s pevně zabudovaným čerpadlem Magirus PH 115

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Opel Blitz – všechny součástky jsou naleštěny a opečovávány

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Právě nasloucháme poutavému výkladu pana Vaňka

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Dveře jsou otevřeny – prosím nastupovat

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Miss Pošumavského hasičského muzea Stachy

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ ZIL se spotřebou 100 litrů na sto kilometrů – ale pořádný silák

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Stará dobrá IFA

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Praga RN 1955

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Praga Aero 150 z roku 1950

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Legendární V3S „Vejtřaska“

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Praga V3S

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Stará technika na zaslouženém odpočinku

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Dalším zajímavým exponátem je také Speciál Saviem s nástavbou Biro, vyrobený v sedmdesátých letech ve Francii pro Kaučuk v Kralupech. Údajně byly vyrobeny asi tři kusy, z nichž dva koupilo od chemičky Pošumavské hasičské muzeum ve Stachách, kde je jeden k vidění,druhý je zapůjčen do muzea hasičů Plzeňska na zámku v Nebílovech a třetí má být na Slovensku ve Slovnaftu. Náplň tvoří šest tun prášku, dosah je něco okolo sedmdesáti metrů a vyprázdnit to trvá cca dvě minuty. Fotoaparát (nebo fotograf) se těch šesti tun prášku zřejmě zalekl a pořídil nepublikovatelný stíno - snímek

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Půdní prostor plný exponátů

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Mimozemšťan (vlevo)

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Historický hasičský oblek (vlevo)

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Voskové figuríny v Pošumavském hasičském muzeu

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Pozor na uši! Pan Vaněk právě předvádí historickou sirénu

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Čtyřmužná historická stříkačka z roku 1878

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Reginal Czermack Teplice 1902

Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Moto Pošumavského hasičského muzea ve Stachách