Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-02 Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivana Kůtová Tereza Navrátilová
Advertisements

Milan Babický Štěpán Barák
stravovacích zařízení
Formy veřejného stravování
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.05 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Stravovací služby – formy a realizace rychlého občerstvení
Materiálně technické předpoklady
Bary Střední odborná škola Otrokovice
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
B Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy barů Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních služeb Název vyučovací oblasti: Služby v hotelnictví.
H ISTORIE POHOSTINSTVÍ Pohostinnost je jedna ze základních vlastností člověka. Úroveň je poměrná úrovni společnosti a jejímu rozvoji. Původně byla poskytována.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_20.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu.
Technika obsluhy – Vinárny
Rozdělení odbytových středisek
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Prodejní a odbytová činnost ve stravovacích zařízeních
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Kategorie odbytových středisek
Autor: Ing. Sikorová Renata
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
KUCHAŘ/ČÍŠNÍK STEFANIE WINTEROVÁ. Číšník (servírka) je profese v oblasti gastronomie a pohostinství, číšník v baru se nazývá barman, v hostinci hostinský,
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky Autor: Mgr. Yvetta Kałužová

 výuková prezentace – podpora vyučujícího  určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování Anotace

Hotelový provoz Síť podniků společného stravování

 sítí rozumíme soubor provozoven, které slouží k veřejnému stravování a ubytování  v současné době neexistuje jednotná závazná norma, která ukládá podnikatelům v hostinské činnosti povinnosti týkající se vybavení a úrovně služeb.  podnikatelé v hostinské činnosti mohou využít pouze Doporučení,které reaguje na metodiku a návrh direktivy pro statistiky cestovního ruchu a doporučení UNWTO (Světová organizace cestovního ruchu) Síť podniků společného stravování

Podle druhů služeb na zařízení  hostinská,  ubytovací Podle místa působnosti rozlišujeme síť  městskou  venkovskou  lázeňskou a rekreační Podle formy  veřejnou  účelovo u Síť podniků společného stravování

Podle právní formy zařízení  provozované právnickou osobou  provozované fyzickou osobou Podle doby provozu  s celoročním provozem  se sezónním provozem, která slouží pouze určitou část roku a jsou budována v místech se sezónním cestovním ruchem Síť podniků společného stravování

Restaurace  hlavní funkce je poskytování stravovacích služeb  podle zaměření a atypického interiéru rozlišujeme restaurace čínské, italské…  vedle obsluhy se v restauracích zavádějí také samoobslužné formy prodeje: a)COUNER-SERVIS - host je obsluhován u centrálního pultu b)ON LINE – host si odebírá jídlo u samoobslužné linky s pokladnou na konci c)FREE FLOW – v prodejní zóně jsou obslužné pulty s určitým sortimentem Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní

Jídelny se samoobsluhou  zvyšuje se jejich úroveň vybavení  přizpůsobují se víceúčelovému využití (snídaně, přesnídávky..) FREE-FLOW (volný průchod) FAST-FOOD (rychlé stravování HELP-YOURSELF (pomož si sám) Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní

Motoresty  jsou restaurace s dostatečnou kapacitou pro parkování motorových vozidel  budují se při dálnicích a silnicích Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní

Bufet, bistro  hostinská samoobslužná zařízení  poskytují stravování a občerstvení zpravidla  jídla a nápoje mohou být podávány v nevratných obalech Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací- doplňkové

Občerstvení, kiosek  hostinská zařízení zabezpečující nabídku občerstvení a nápojů  zřizují se v místech s vysokou poptávkou po těchto službách  mívají sezónní charakter  velmi často nemá odbytovou plochu a zřizují se jako prodejní okno Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací-doplňkové

Fast-food  moderní stravovací zařízení s úzkou nabídkou jídel, která jsou dohotovována před zraky hostů  jsou vytvořeny podmínky pro přímou konzumaci v tomto zařízení nebo jsou na přání zákazníka jídla zabalena a zákazník si je odnáší  nabídka je doplněna nabídkou nápojů  jídla a nápoje jsou zpravidla podávány v nevratných obalech Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací-doplňkové

 jsou bary, které mohou mít i označení vinárny, kavárny, hostince, pivnice, herny, diskotéky a další. Denní bar  je hostinské zařízení, jehož dominantním vybavením je bar  obslužným způsobem poskytuje občerstvovací příp. i stravovací služby  specializace dle předmětu prodeje: Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

 grill bar – grilované pokrmy připravované přímo před hostem, předkrmy a nápoje  pizzerie – široký výběr pokrmů italské kuchyně  snack bar – výrobky studené kuchyně, minutková jídla hosté sedí nebo stojí při konzumaci u baru nebo sedí u stolků  lobby bar – reprezentativní součást hotelu, která nabízí různě připravované teplé a studené nápoje, bývá umístěn většinou v hotelové hale a vybaven pohodlným sedacím nábytkem Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

 aperitiv bar – výrobky studené kuchyně  noční bar – obslužnou formou se podávají pokrmy a nápoje. Dominantu tvoří barový pult a taneční parket. Je vybaven pohodlným stylovým čalouněným nábytkem  espreso – široký výběr teplých a studených nápojů, cukrářských výrobků, případně studené kuchyně Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

 vinárna - obslužné hostinské zařízení specializované na podávání vína a pokrmů studené a teplé kuchyně. Může být vybavena tanečním parketem, zajišťovat živou hudbu a program  kavárna – obslužné hostinské zařízení se zaměřením na prodej teplých nápojů, cukrářských výrobků, pokrmů studené event. teplé kuchyně. Svým interiérem je přizpůsobena k delšímu pobytu hosta (nízké stolky, křesla, boxy, stylový nábytek). Dle zaměření kavárna taneční, hudební koncertní internetoví, kinokavárna.. Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

 hostinec – hostinské zařízení pro prodej piva a studených pokrmů  pivnice – obslužné zařízení specializované na podávání několika druhů piva a jídel vhodných k pivu  výčep piva – zařízení specializované na prodej piva zpravidla přes ulici  prodej přes ulici – způsob prodeje pokrmů do přinesených nádob a konzumovaných mimo provozovnu. V současné době široká škála obalových forem materiálů Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

Zabezpečení stravování v dopravních prostředcích  velmi specifické a má přesně stanovená pravidla  železnice – restaurační – jídelní vůz  letecká přeprava – tzv. LUNCHBOX = pokrmy předem připravené, ohřívané = CATERING  lodní  automobilová – autobus – občerstvení auto – FAST FOOD se servisem přímo do auta (Mc Drive) Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní

 SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN  METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN Použité zdroje