Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
-poruchy metabolismu vápníku
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Stopové prvky Olivia Stamates.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
HOBITI.
Hormonální řízení.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Řízení činnosti lidského těla
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Minerální látky I. – makroelementy

Pro člověka jsou velmi důležité. Ovlivňují biochemické reakce v lidském těle. Jsou součástí různých tkání (kosti, zuby). Jsou součástí hemoglobinu. Jsou přítomny v enzymech a vitamínech.

Makroelementy (potřeba nad 100 mg/den); Mikroelementy (potřeba do 100 mg/den); Stopové prvky (potřeba mikrogramy/den). Rozdělení minerálních látek

Vyskytuje se v těle v největším množství ze všech minerálů. Je součástí zubů, kostí, krevního plazmatu. Vstřebávání vápníku souvisí s přítomností vitamínu D. Metabolismus vápníku ovlivňuje hormon příštítných tělísek a hormon štítné žlázy. Vápník

Zdroje: Mléko, sýry, luštěniny, ořechy, petržel,sardinky, šproty, mrkev, zelí.

Nedostatek vápníku: Zpomaluje růst u dětí; Způsobuje křivici; Zvýšenou dráždivost nervů, svalů; Zhoršenou srážlivost krve.

Po vápníku se nejvíce vyskytuje v lidském těle. 85 % fosforu je vázáno v kostech jako fosforečnan vápenatý. Vyskytuje se v buňkách a v mimobuněčných tekutinách. Je součástí DNA, buněčných membrán. Zasahuje do metabolismu sacharidů, bílkovin a lipidů. V krvi se podílí na udržování pH. Fosfor

Nedostatek fosforu: je vzácný.

Nejvyšší koncentrace je v srdečním svalu. Vysoká koncentrace je ve svalech, játrech a slinivce břišní. Účastní se metabolických reakcí. Pomáhá udržovat normální funkčnost svalů a nervů. Udržuje stabilní srdeční rytmus. Zdravý imunitní systém. Příjem hořčíku bývá nedostatečný. DDD u dospělého člověka je 400 mg denně, nad 40 let věku 600–700 mg denně. Hořčík

Nedostatek hořčíku: Zvyšuje hladiny tuků v plazmě, hladinu cholesterolu, krevní tlak. Příjem hořčíku bývá nedostatečný. Doporučená dávka u dospělého člověka je 400 mg denně, nad 40 let věku 600–700 mg denně.

Zdroje hořčíku: Luštěniny, zelenina, ovoce, obiloviny a jiná semena, brambory, ořechy.

Nachází se ve svalech, v malém množství v kostech. Nedostatek draslíku: může způsobit poruchy srdečního svalu (stejně tak přebytek). Zdroje: Ovoce, zelenina, mléko, luštěniny, ořechy, brambory. Draslík

Sodík Podílí se na tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Je důležitý pro růst. Stimuluje činnost ledvin, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Působí proti svalovým křečím.

Nedostatek způsobuje: Hydratace; Dochází k selhání oběhového systému. Nadbytek: Hypertenze; Zdroje: Sýry, uzené maso, vejce, játra, kuchyňská sůl.

Síra Je v lidském těle obsažena v anorganických a organických sloučeninách. Vyskytuje se v nehtech, vlasech a kůži. Je součástí bílkovin, vitamínů, hormonů a enzymů. Zdroje: Luštěniny, křen, česnek, ředkvičky a vejce. Nedostatek síry: Neexistuje.

Chlór Podílí se společně s draslíkem a sodíkem na udržování osmotické rovnováhy a regulaci acidobazické rovnováhy. Vyskytuje se v krevní plazmě, žaludeční šťávě, mimobuněčných tekutinách. Zdroje: Kuchyňská sůl.

ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa; učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str. 11–12. KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str.91–96. Doc. ing. KRUŽLIAK, PETER, CSc., ing. SCHALLER, RUDOLF, CSc., FORRÓ, ANTON. Potraviny a nápoje; učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ s. ISBN str. 23–26. Zdroje

Obrazový materiál: Raul654. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Stefan Kühn. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Daniel Ventura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: degna_1.jpg Christian Bauer. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ubes.jpg

Peggy Greb, U.S. Department of Agriculture. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _and_vegetables.jpg Claus Ableiter. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: r%C3%BCchte.jpg Fir0002. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

Fir0002. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: s.jpg?uselang=cs Biso. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: PG?uselang=cs F.G. comm. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %29.jpg Mark Shellhase. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: G?uselang=cs