Ochrana půdy ve světě a v EU Josef Kozák Katedra pedologie a ochrany půd ČZU Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Mimoprodukční funkce lesa
Evidence kontaminovaných míst
Facility management ČSN EN
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Trvale udržitelné systémy
Koncepce environmentální bezpečnosti
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Půdní politika a legislativa EU
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Půda – složka životního prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Regionální politika RP ČR.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ekonomika životního prostředí
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Ekologická politika EU
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Úvod, základní principy a cíle
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Transkript prezentace:

Ochrana půdy ve světě a v EU Josef Kozák Katedra pedologie a ochrany půd ČZU Praha

časopis Nature (2009) tým významných světových vědců: dva z nejdůležitějších problémů vývoje Země: -využití půd, - ochrana před znečištěním ŽP

Obyvatel na zemi ………… (dnes) 1.5 : 6.8 = 0.22 ha /obyvatele Předpoklad v roce 2050 … obyvatel 1.5 : 9.1 = ha / obyvatele

 celkový úbytek v ČR mezi lety 2002 a 2006 byl hektarů..to je 10 ha/den!! (odpovídá ploše 14 fotbalových hřišť) V roce ha orné půdy denně

Největší progres v ochraně PF SRN – jedná země se zákonem na ochranu veškerých půd USA – historicky problematika eroze, sealing a starých zátěží půd Další významný státy z hlediska ochrany půd Holandsko (staré zátěže), Švýcarsko (celková problematika)

SRN  komplexní zákon, v každé legislativní periodě podávána zpráva spolkovému sněmu o progresu v ochraně půd (poslední z r. 2000)  sledovány ekologické, ekonomické, sociální aspekty  řešení integrace právních problémů ochrany půd v relaci k dalším zákonům (zákony: voda, odpady, atmosféra, agrochemikálie, staré zátěže, sanace, hospodaření na půdě – eroze, konverze, územní a stavební plánování atd.)  sjednocování metod zkoumajících stav půdy a ovlivnění ostatních medií přes půdu;  organizace zajišťování zákona: -odborná, - administrativní

Veškeré problémy ochrany: využití a zábory (snížit na 1/3)  sledování stavu půdy: průzkum, inventarizace, monitoring, informační systém  degradační procesy: hlavně eroze, při zavádění nových modelů smyvu, akumulace, pohybu sedimentů na souši i do vod – jejich zátěž;  v urbánních prostorech sealing SRN - pokračování

Kontaminace půd: Pozaďové hodnoty RP na ZPF i LF závislé na substrátech a jejich problémy při geogenní zátěži (řešení rozpustnosti); pozadí organických persistentních látek s cílem omezení vstupů (imisních, z odpadů) Indikační – zkušební hodnoty vstupu u hl. RP do potravinářských surovin a pícnin s dominantním kriteriem rozpustnosti RP nezávislé na pH, fytotoxicita (pedologie řeší otázky specifiky půd z hlediska vstupů do rostlin) Indikace tolerovaných hodnot přímých vstupů (perorální, inhalační, dermatické) a stanovení sanačních hodnot starých zátěží podle následného využití (dětská hřiště, sportoviště, sídliště, průmyslové areály); cílové hodnty sanací; inventarizace a specifikace starých zátěží (pedologie není účastna – upozorňuje pouze na použití totálních obsahů) SRN - pokračování

USA -další vývoj eroze - mapování stavu - modely sedimentů - sealing

USA( pokračování) - důsledné řešení starých zátěží - metodologie EPA týkající se odhadu vstupů polutantů do člověka a jeho následků (perorální, inhalační dermatické) - stanovení asanačních hodnot pro uvažované využití (dětská hřiště, sportoviště, sídliště, průmyslové areály) - inventarizace starých zátěží v programu Superfund, prováděná státní – orgány (EPA a jiné státní laboratoře) -veřejně přístupné programy asanací (Internet) na území USA - financování asanací

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EU, VYTVÁŘEJÍCÍ RÁMEC PRO OCHRANU PŮDY Tématická strategie ochrany půd v rámci 6. Akčního programu identifikace ohrožených území (eroze, dehumifikace, zhutnění, zasolení, sesuvy, kontaminace, sealing) Sjednocení kriterií Vliv sektorových politik na degradaci půdy Stanovení kompetentních orgánů Termíny plnění Instituce:  Institute for Environment and Sustainability Ispra, Itálie  European Environment Agency (EEA) Copenhagen, Denmark

 Produkce potravin a jiné biomasy  Environmentální interakce: skladování, filtrace, a transformace  Biologické oživení a genetická reserva  Zdroj surovin  Fyzikální a kulturní dědictví pro lidi a lidské činnosti, archiv geologického a archeologického dědictví  Základ pro člověkem vytvořené konstrukce, stavby, dálnice…  Zásobárna uhlíku Funkce půdy

Půda je přírodním zdrojem ve veřejném zájmu, který je pod zvyšujícím se environmentálním tlakem a je potřeba jej chránit před degradací pro něj samotný

Nepropustné překrývání povrchu Členské státy přijmou vhodná opatření pro omezení nepropustného překrývání povrchu nebo tam, kde nepropustné překrytí povrchu má být provedeno, pro zmírnění jeho účinků, zejména pomocí využití takových technologií výstavby a stavebních výrobků, které umožní zachování co největšího množství těchto funkcí

Programy opatření pro boj s erozí, snižováním obsahu organické hmoty, zhutněním, zasolením a sesuvy půdy Pro účely zachování funkcí půdy členské státy na vhodné úrovni vypracují program opatření ve vztahu k ohroženým oblastem identifikovaným v souladu s článkem 6, který bude zahrnovat alespoň cíle snižování rizik, vhodná opatření pro dosažení těchto cílů, časový harmonogram pro realizaci těchto opatření a odhad alokace soukromých nebo veřejných prostředků na financování těchto opatření. - brát v úvahu sociální a ekonomické dopady předpokládaných opatření - provedou zhodnocení dopadů, včetně analýz nákladů a přínosů Program opatření musí být vypracován během sedmi let od [data transpozice] a musí být aplikován nejpozději ve lhůtě osmi let od tohoto data.

KONTAMINACE PŮDY Pro účely zachování funkcí půdy uvedených v článku 1(1) přijmou členské státy vhodná a přiměřená opatření pro omezení úmyslného i neúmyslného zavádění nebezpečných látek na půdu nebo do ní, Členská státy v souladu s postupem stanoveným v článku 11 identifikují v rámci svého národního území lokality, kde jsou z důvodů způsobených člověkem prokazatelně přítomné nebezpečné látky Členské státy vypracují národní inventuru kontaminovaných lokalit, dále označovanou "inventura".

Půdní typy podle TKSP + automapa

Jednou z priorit celého procesu: - zvýšit všeobecnou povědomost o problému První kroky EU: European Soil Bureau Network Atlas půd Evropy Letní školy půdního průzkumu a klasifikace půd Zpřístupnění mapy půd Evropy 1: Informační portál

ČR  k dispozici KPP, průzkum lesních půd, bonitace  měnící se zákon o ochraně ZPF, nedodržovaný  tendence nepřijímat do zákona důsledky degradace, kontaminace  přesto, že existují průkazné materiály nepodařilo se do zákona prosadit  pozaďové hodnoty (prevence před kontaminací)  indikační hodnoty kritického vstupu kontaminantů do rostlin  kriteria sanační urbánních a průmyslových areálů pouze ve formě právně neplatné vyhlášky  neexistují státem organizovaná inventarizace starých zátěží, takže není možné stanovit ani způsob asanace, trvání (kontrola cílových hodnot) a hlavně náklady