HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.. HYPOTEČNÍ ÚVĚR Dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. - zastavování nemovitostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADY BYDLENÍ.
Advertisements

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Role stavebního spoření na trhu financování bydlení v ČR
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Vkladové služby.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Hodnotová nabídka Hypotéky České pojišťovny Proč hypotéka s ČP?
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Aktivní úvěrové operace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část XI: Stavební spořitelny v ČR.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO161 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Stavební spoření.
Stavební spoření Stavební spoření v České republice vzniklo za účelem podpory řešení bytové situace občanů. Jedná se o komplexní finanční produkt poskytovaný.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Nominální a reálná úroková sazba
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zdroje financování stavební zakázky Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost A B C D 1.1 Stavební spoření.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Kam s penězi, aby nezahálely
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Aktivní bankovní operace – úvěry
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Modelace úvěru BD Vánek
DUM - Digitální Učební Materiál
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Část VI: Hypoteční úvěry
Část XII: Přehled trhu - hypotéky a stavební spoření
ZJEDNODUŠENÍ UKONČOVÁNÍ SMLUV O STAVEBNÍM SPOŘENÍ
Část VI: Hypoteční úvěry
Transkript prezentace:

HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.

HYPOTEČNÍ ÚVĚR Dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. - zastavování nemovitostí jako zdroj dlouhodobého financování má dlouhou tradici – antické Řecko; - hypoteční úvěr jako zvláštní druh obchodu – 18. století Slezsko.

HYPOTEČNÍ ÚVĚR NA ÚZEMÍ ČR - První hypoteční bankou na českém území 1865 Hypoteční banka Království českého; - nezastupitelný význam měl hypoteční úvěr v dobách krizí – např. 30. léta 20. století, kdy tvořil „stabilizační prvek ekonomiky“; - s nástupem Protektorátu Čechy a Morava byl hospodářský růst ČSR zastaven cca na 10 let, ale sektor hypotečního bankovnictví byl prakticky zlikvidován; - obnovení až v roce 1995.

HYPOTEČNÍ ÚVĚR V ČR - současnost - upraven zákonem č. 190/2004 Sb., o dluhopisech; - „úvěr, jehož splacení včetně příslušenství je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, i rozestavěné, když pohledávka z úvěru nepřevyšuje dvojnásobek zástavní hodnoty zastavené nemovitosti. “ (§ 28) - účelový nebo neúčelový (americká hypotéka); - největší podíl na trhu: Česká spořitelna, Hypoteční banka, Komerční banka; - cca 90 % počtu HÚ je poskytováno na financování bydlení.

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY HÚ Výše HÚ - by neměla překročit hodnotu zástavy, - obvykle 60 – 80 % hodnoty zastavené nemovitosti, Doba splatnosti - koresponduje s účelem HÚ, - pohybuje se 5 – 30 let, - ovlivňuje úrokové náklady HÚ a výši splátek.

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY HÚ Způsoby refinancování: - klientské vklady, - emise cenných papírů – hypotečních zástavních listů, - sekuritizace HÚ.

Sekuritizace HÚ Finanční investoři 5) prodej CP investorům 6) zaplacení emisní ceny CP investiční banka 3) emise postupovaných CP 4) udělení ratinguratingová agentura SPV 2) prodej balíku hypotečních úvěrů hypoteční banka 7) úroky a splátky 1) hypoteční úvěr příjemci hypotečních úvěrů 8) převod cash flow z úvěrů na finanční investory Zdroj: SANKOT, M. Financování hypotečních obchodů pomocí modelu sekuritizace hypotečních úvěrů – MBS. Bankovnictví, říjen 2003 s. 22. Vlastní úprava

STÁTNÍ PODPORA HYPOTEČNÍHO ÚVĚROVÁNÍ BYTOVÉ VÝSTAVBY v ČR - přímá: - úroková dotace k HÚ – pro žadatele do 36 let pro financování starší nemovitosti (výše v závislosti na průměrné tržní úrokové míře hypotečních úvěrů; již několik let je 0 p.b.) - nepřímá: - možnost snížení základu daně z příjmů FO o zaplacené úroky z HÚ na bytové potřeby.

Vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů v ČR v letech Source:

Hypoteční „krize“ v USA pád nadhodnocených akcií internetových firem, FED během jednoho roku snížil základní úrokovou sazbu z 6,50 na 1,75 procenta (resp. 1 % v 2003) → řada firem odvrátila negativní vývoj; úroková sazba hypotečního úvěru klesla v průběhu roku 2003 až na 3,50 % p.a.! HÚ poskytovány i nízkopříjmovým domácnostem; FED zvýšil základní úrokovou sazbu z 1,00 procenta na 2,25 procenta; ,25% p.a. dopad na výši hypotečních úrokových sazeb → finanční problémy nejméně bonitních domácností – problémy se splácením tzv. rizikových hypotečních úvěrů (subprime mortgage) má 20 procent domácností (hodnota subprime mortgage – 500 mld. USD); jakmile je v portfoliu banky více než 5 procent neplatících klientů, nevyhne se banka bankrotu, popřípadě převzetí

Český trh hypotečních úvěrů v letech 1995 – 2012, podíl hypotečních úvěrů na bydlení na hypotečních úvěrech celkem RokPočet poskytnutých HÚ (ks) Z toho HÚ na bydlení Podíl HÚ na bydlení/HÚ celkem (v %) , , , , , , , , , , , , , , ,1 Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj [online]. Dostupné z, vlastní výpočty.

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

- princip stavebního spoření pochází z Německa z období počátku 20. století. - SS je systém ukládaní peněz, na jehož výnosech se přímo podílí stát; - systém SS zahrnuje přijímaní vkladů od účastníků, poskytování úvěrů těm účastníkům, kteří již splnili stanovené podmínky, na zákonem vymezené stavební (bytové) účely a poskytování státní podpory.

Fáze stavebního spoření fáze spoření čerpání úvěru fáze splácení čas výše úspor/dluhu

STAVEBNÍ SPOŘENÍ v ČR - zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, Stavební spoření je účelové spoření spočívající a) v přijímání vkladů od účastníků stavebního spoření, b) v poskytování úvěrů účastníkům stavebního spoření, c) v poskytování příspěvku fyzickým osobám (dále jen "státní podpora") účastníkům stavebního spoření. (§ 1) - účastník SS: může být FO nebo PO, ale PO nemá nárok na státní podporu

STAVEBNÍ SPOŘITELNY v ČR Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Wüstenrot - stavební spořitelna a.s.

STAVEBNÍ SPOŘENÍ v ČR Cílová částka: je suma peněz, kterou účastník SS obdrží od stavební spořitelny v okamžiku, kdy přechází z fáze spoření do fáze splácení úvěru (vklady, úroky z vkladů, státní podpora, úroky ze státní podpory, výše úvěru).

STÁTNÍ PODPORA - PŘÍMÁ - může získat pouze FO (občan ČR nebo osoba s trvalým pobytem na území ČR a přiděleným RČ), Poskytovaná záloha státní podpory činí 10 % z uspořené částky v kalendářním roce, maximálně však z částky Kč (tj. max. výše podpory Kč ročně). Zálohy státní podpory vyplatí stavební spořitelna účastníkovi: - pokud účastník po dobu 6 let ode dne uzavření smlouvy nenakládal s uspořenou částkou, nebo - pokud účastník v období do 6 let ode dne uzavření smlouvy uzavřel smlouvu o úvěru ze stavebního spoření.

NEPŘÍMÁ FORMA PODPORY SYSTÉMU STAVEBNÍHO SPOŘENÍ - o zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření je možné snížit základ daně z příjmů fyzické osoby (max. o částku Kč ročně).

ÚVĚR ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ Na poskytnutí úvěru ze stavebního spoření má účastník nárok po splnění následujících podmínek: - jeho smlouva trvá alespoň 24 měsíců, - naspořil částku požadovanou stavební spořitelnou pro přidělení úvěru (většinou 40 až 50 % z cílové částky), - dosáhl parametru ohodnocení požadovaného stavební spořitelnou, - prokázal zajištění úvěru, jeho návratnost (tj. své dostatečné příjmy) a účelovost vynaložení prostředků úvěru na zajištění svých bytových potřeb.

PŘEKLENOVACÍ ÚVĚR - poskytuje stavební spořitelna v době, kdy účastník nemá ještě nárok na úvěr ze stavebního spoření; - v okamžiku, kdy účastník splní podmínky přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření, je překlenovací úvěr splacen úvěrem ze stavebního spoření.

ZAJIŠTĚNÍ ÚVĚRU – př. Výše úvěruZajištění do Kč bez zajištění do Kč 1 ručitel nebo finanční pohledávka nebo nemovitost do Kč 2 ručitelé nebo pohledávka nebo nemovitost nad Kč pohledávka nebo nemovitost

VÝHODY STAVEBNÍHO SPOŘENÍ - Státní podpora 10 % z ročních úspor až do výše 2000 Kč; - úročení vkladu 1-3 % p.a. po celou dobu spoření; - úspory jsou ze zákona pojištěny; - spoření není omezeno věkem, každý člen rodiny může spořit a získat státní podporu; - úvěr ze stavebního spoření je poskytován s pevnou úrokovou sazbou % p.a.; - možnost využití překlenovacího úvěru; - při čerpání úvěru stavebního spoření a překlenovacího úvěru je možné odečíst zaplacené úroky ze základu daně z příjmu; - pokud nebudete čerpat úvěr, po 6-ti letech spoření, můžete použít uspořenou částku na cokoli.

NEVÝHODY STAVEBNÍHO SPOŘENÍ - minimální doba trvání stavebního spoření 6 let, - při ukončení stavebního spoření bez čerpání úvěru do šesti let od uzavření smlouvy ztráta záloh státní podpory;

Stavební spoření v ČR

HYPOTEČNÍ ÚVĚR A STAVEBNÍ SPOŘENÍ ─ v praxi se často kombinují; ─ prostředky ze stavebního spoření jsou používány ke splácení hypotečního úvěru, ─ prostřednictvím stavebního spoření lze získat prostředky k dofinancování investičního záměru v případě, kdy banka neposkytne hypoteční úvěr ve výši 100 % hodnoty investice.