Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost 1 2 3 4 5 A B C D 1.1 Stavební spoření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost 1 2 3 4 5 A B C D 1.1 Stavební spoření."— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost 1 2 3 4 5 A B C D 1.1 Stavební spoření

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.2 Co už víme? Stavební spoření je jeden z nejrozšířenějších produktů v českých domácnostech. Většina rodin má se stavebním spořením zkušenost. Jaké jsou důvody uzavření (nebo neuzavření) smlouvy o stavebním spoření?

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.3 Co si řekneme nového? Jaká je filozofie stavebního spoření? Proč funguje-nefunguje? Jaké má výhody? Jaké má nevýhody?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.4 Filosofie stavebního spoření Pan Adamec by si rád pořídil domek za 2 mil. Kč. Je schopen si spořit 100 tisíc korun ročně. Jeho sen by si tak sám mohl splnit až za 20 let. Stejně tak pan Bílý by si rád pořídil domek za 2 milióny a může dávat bokem taky 100 tisíc ročně. A taky by musel čekat 20 let, než si peníze naspoří. Stejně tak pan Cibulka, pan Dlouhý a pan Erban. Všem by trvalo 20 let, než by si sami na své sny našetřili. Jestliže ale dají své úspory dohromady, tak už po 4 letech budou mít dohromady potřebné 2 milióny a pan Adamec může bydlet ve svém. Pan Adamec samozřejmě dále bude platit 100 tisíc korun ročně, tentokrát jako splátku půjčky od pana Bílého Cibulky, Dlouhého a Erbana. Ti samozřejmě také dále spoří. Po 8 letech budou mít další 2 milióny a svůj sen si může splnit pan Bílý. Po 12 letech může bydlet i pan Cibulka, po 16 letech pan Dlouhý a za 20 let poslední z nich, pan Erban. Kdyby spořili samostatně, každý by bydlel až za 20 let. Ale díky společnému spoření na tom nikdo z pánů není hůře, než kdyby spořili samostatně. Většina z nich je na tom dokonce lépe – někdo bydlí již za 4 roky, někdo za 8, 12 nebo 16 let. Toto je hlavní myšlenka, která stála u zrodu stavebního spoření již v roce 1775.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost Kolik korun může každý člověk maximálně ročně dostat na státním příspěvku? 1.5 Státní podpora 2000 Kč

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.6 Výhody a nevýhody stavebního spoření Mezi výhody patří: pojištění vkladů do výše 50.000 €, od 1.1.2011 budou vklady pojištěny do výše 100.000 € (v souladu se směrnicí EU). To znamená, že kdyby stavební spořitelna zkrachovala, účastník dostane 100 % svých vkladů až do výše 100.000 €. Dotaz na žáky: Kolik by účastníci dostali v českých korunách? Kolik Kč je 100.000 €? (kurz Kč se pohybuje mezi 24 – 27 Kč/€, tzn., že vklady ve stavebních spořitelnách jsou pojištěny do výše kolem 2,5 mil. Kč. – to je docela dost, že? ). Mezi další výhody patří konstantní výnos – po uzavření smlouvy je úroková sazba stavebního spoření neměnná, nezávisí na vývoji inflace, úrokových sazeb apod. Další výhodou je možnost kombinovat spoření s úvěrem. A poslední uvedenou výhodou je možnost odečíst si zaplacené úroky z úvěru na bydlení (týká se pouze vlastního bydlení, když si na úvěr pořídíte byt na pronájem, úroky si odpočítávat nemůžete). Asi největší nevýhodou je nízká likvidita – pro splnění podmínek na přiznání státní podpory je nutné spořit alespoň 72 měsíců (tj. 6 let). Další nevýhodou je strop pro efektivní výši vkladu – státní podpora je poskytována jen do výše 20.000 Kč, vyšší vklady jsou úročeny jen úrokovou sazbou stavební spořitelny Za nevýhodu lze považovat i účelovou vázanost úvěru – úvěr musí být použit výhradně na bytové účely (specifikované v zákoně).

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.7 Clil stavební spoření - building society account výhoda – advantage nevýhoda – disadvantage státní příspěvek – state contribution zisk -profit

8 1.8 Stavební spoření – cvičení Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost a)Co znamenají sloupce v grafu? b)Počet uzavřených smluv od roku 1997 do roku 2001 rostl. Proč v roce 2002 došlo k poklesu zájmu lidí o stavební spoření? c)Proč došlo v následujícím roce (2003) k prudkému nárůstu počtu uzavřených smluv (přes 2 mil. nových smluv)? d)Proč došlo v dalším roce, 2004, k obrovskému poklesu počtu uzavřených smluv? a) počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření od roku 1997 do roku 2009 b) skoro každá rodina už měla v té době uzavřeny smlouvy o stavebním spoření – v roce 2002 běželo téměř 5 mil. smluv, tzn. skoro každý druhý občan ČR měl platnou smlouvu – toto se z grafu vyčíst nedá, ale můžeme pokles interpretovat jako POKLES TEMPA RŮSTU uzavíraných smluv o stavebním spoření. c) od 1.1.2004 se změnily podmínky – pokles státního příspěvku, prodloužení povinné doby spoření. Proto koncem roku 2003 mnoho lidí uzavíralo další smlouvy, aby využily končících výhodnějších podmínek.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.9 Zdroje KFP – 32 metodických listů pro výuku finanční gramotnosti


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost 1 2 3 4 5 A B C D 1.1 Stavební spoření."

Podobné prezentace


Reklamy Google