Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Hypoteční úvěr Číslo materiálu:VY_62_INOVACE_1B_FG_03/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: 01. 01. 2013 Necitované zdroje pocházejí z archivu autora.

2 Anotace: Znalost o hypotečním úvěru je základní znalostí spotřebitele a budoucího finančního hospodáře. Skrývá totiž skutečnosti, které mohou zásadně ovlivnit finanční situaci po celá dlouhá léta. Určeno studentům středních škol.

3 Hypoteční úvěr Jak ho nejlépe využijeme?

4 Co je to hypoteční úvěr? Hypoteční úvěr (neboli hypotéka) je úvěr určený fyzickým i právnickým osobám. Vždy musí být zajištěný zástavním právem k nemovitosti na území ČR. Obvykle se jako zástava využívá financovaná nemovitost, ale není to podmínkou, ručit lze i objektem jiným.

5 Hypoteční banka Banky nabízejí v zásadě dva typy úvěrů 1.účelová hypotéka je striktně vázaná na investici do nemovitosti 2.neúčelová hypotéka, tzv. americká hypotéka úvěr lze použít na cokoli

6 Účel úvěru koupě nemovitosti do osobního vlastnictví (bytu, rodinného domu, stavebního pozemku) financování výstavby nemovitosti, případně i nástavby, vestavby, přístavby financování rekonstrukcí, modernizace a oprav nemovitosti koupě podílu nemovitostí za účelem vypořádání spoluvlastnických, dědických podílů, společného jmění manželů

7 Účel úvěru koupě družstevního podílu a úhrada členského podílu zpětné proplacení vlastních finančních prostředků investovaných do nemovitosti refinancování stávajícího účelového úvěru od banky či stavební spořitelny, který byl použit na investici do nemovitosti konsolidace účelových a neúčelových půjček (používá se Americká hypotéka)

8 Výše úvěru často minimální výše 100 000,- Kč maximální výše v Kč mnohdy není omezena, je ale omezena zástavní hodnotou nemovitosti (kterou stanovuje smluvní odhadce bank) – banky v dnešní době poskytují hypotéku až do 100% u neúčelové hypotéky (americké) je maximální výše úvěru 65–75% hodnoty nemovitosti u hypotéky bez prokazování příjmů je hranice úvěru 50–60 % hodnoty nemovitosti

9 Zdroje: Informační internetový portál České spořitelny a.s., 2013.


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google