ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
FONDY EU Programové období
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Rozvoj inovací v EU.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Strategie a změny přístupu EU k podpoře rozvoje dopravní infrastruktury po roce 2020 Petr Zahradník Připraveno pro vystoupení na konferenci Střední Morava.
Transkript prezentace:

ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR

Potřeba Připravit se na radikální změnu ve výrobě energie, její distribuci a spotřebě Energetická politika členského státu EU ≠ Evropská energetická politika Evropská energetická politika determinována společným zájmem a strategickými prioritami Energetika – mimořádně komplexní strategický sektor

Energetické aktivity Energetické zdroje: -konvenční/ neobnovitelné - plyn, ropa, uhlí, -obnovitelné – biopaliva/ biomasa, voda vzduch slunce, -jádro, -generované úspory, restrukturalizace; Distribuce: -přesun mezi státy, kontinenty; potřeba zajištění nepřerušované dodávky energie po mnoho dekád (technologická náročnost, ohromné finanční nároky) Spotřeba: -osobní; investiční, výrobní – kompetentní odhad udržitelné poptávky po energii; limity pro znečištění životního prostředí; úspory

Konsekvence energetických aktivit Navíc, Evropa dbá na sociální a environmentální standardy a současně je mimořádně a stále více závislá na dovozu konvenčních zdrojů i komponentů pro jaderné palivo (celkem cca 50%; uhlí 40%, ropa 83%, plyn 63%) – celková suma 350 mld. EUR; Lpí na konceptu udržitelného rozvoje: Strategie Evropa 2020 a Víceletý finanční rámec pro období 2014 – 2020; - Strategie Evropa 2020: tři cíle – jeden z nich udržitelný růst (založený na posílení konkurenceschopnosti a ekologičtějším využívání zdrojů), pět kvantifikovaných cílů – jeden z nich „20 – 20 – 20“ (20% redukce emisí skleníkových plynů v porovnání s rokem 1990, 20% spotřebované energie z obnovitelných zdrojů, 20% zlepšení v oblast energetické efektivnosti a úspor

Strategie Evropa 2020 Kvantifikovaný cíl rozpracován na úroveň národních států: v případě České republiky národní cíl stanoven v případě redukce emisí oxidu uhličitého ve výši 9% a dosažení podílu obnovitelných zdrojů ve výši 13%; národní cíl v oblasti redukce energetické spotřeby není vymezen; Navíc v současných podmínkách propojení klíčových strategických směrů (Evropský semestr, sankční proces v Kohezní politice) může jejich neplnění vést k restrikcím v jiných oblastech; Nadto: jednou ze sedmi vlajkových iniciativ je Zdrojově efektivní Evropa

Víceletý finanční rámec 2014 – 2020 a energetika 960 mld. EUR CEF (Nástroj k propojení Evropy) – celkem 29,3 mld. EUR Kohezní politika – celkem 325,1 mld. EUR – z toho přesně energetická opatření nelze identifikovat, ale v našem případě to bude přibližně 17% (z 20,5 mld. EUR) Horizon 2020 – celkem 75 mld. EUR (z toho taktéž odhadováno přibližně 20% výdajů spojených s výzkumem a inovacemi v energetice); Při té příležitosti je absorpční kapacita energetických projektů v EU přibližně 250 mld. EUR ve stejném časovém výhledu

Nástroj na propojení Evropy Geneze; Nyní předpokládáno 29,3 mld. EUR, z toho na energetiku 5,2 mld. EUR, Propojení energetické infrastruktury a sítí mezi členskými státy, preventivní opatření před black- out, bezpečnost dodávek, rovnoměrné pokrytí distribuce – klíčový je zde přeshraniční prvek

Kohezní politika Konkretizace v případě České republiky: OP jsou ve fázi pokročilé tvorby – klíčové téma energetické efektivnosti; další témata: výroba technologií pro energetiku OP ŽP: energetické úspory; Prioritní osa 5: Energetické úspory; Investiční priority: 1 – Podpora energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů ve veřejných infrastrukturách a v sektoru bydlení; velmi předběžně 0,86 mld. EUR

Kohezní politika OP PIK: šetrné zacházení se zdroji; Prioritní osa 3: Udržitelné hospodaření s energií, podpora OZE a rozvoj inovací v energetice; Investiční priority: 4a – Podpora produkce a šíření obnovitelných zdrojů energie, 4b – Podpora energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů v podnicích, 4d – Vyvíjení a zavádění inteligentních rozvodných systémů nízkého a středního napětí, 4f - Podpora výzkumu, inovací a zavádění nízkouhlíkových technologií, 4g – Podpora využívání vysoce účinné kombinované výroby tepla a elektřiny na základě poptávky po užitečném teple; velmi předběžně 0,78 mld. EUR

Kohezní politika IROP: energetická účinnost; Prioritní osa 1: Zvýšení konkurenceschopnosti v území, Investiční priorita 4c: Podpora energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů ve veřejných infrastrukturách, mimo jiné ve veřejných budovách a v sektoru bydlení (čl. 5, odst. 4, písm. c); Investiční priorita 4e: : podpora nízkouhlíkových strategií pro všechny typy oblastí, zejména městské oblasti, včetně podpory udržitelné městské mobility a adaptačních opatření, jejichž cílem je zmírnění změny klimatu (ERDF, čl.5, bod 4 e); velmi předběžně 0,82 mld. EUR; Celkem téměř 2,5 mld. EUR = 65 mld. Kč

Společný jmenovatel pro energetickou politiku Zajištění dodávek energie (volný trh); Zajištění, aby ceny energií nepůsobily negativně na konkurenceschopnost evropské ekonomiky; Ochrana životního prostředí a zejména zaměření se na vypořádání se s klimatickými změnami; Zlepšení energetických sítí; Členské státy mají volnost ve výběru energetických zdrojů – musejí nicméně respektovat cíle obnovitelné energie; navíc evropské politiky směřují čenské státy k určitému jednání; Zelená kniha 2030 a dále

Petr Zahradník Děkuji Vám za Vaši pozornost !!!

Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky regionálního rozvoje, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/