VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Změny daňového práva od 1. ledna 2014
LEASING z pohledu daně z příjmu
Aktuální otázky daňového práva Změny daňového práva od 1. ledna 2014
Struktura daní v ČR.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Daňová teorie a politika
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Zdanění nemovitých věcí
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
DAŇ Z NABYTÍ NEMOVITÝCH VĚCÍ
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Systém občanského práva.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Umisťování staveb.
Systém občanského práva.
Daň z příjmů právnických osob
Název prezentace (DUMu):
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Katastr nemovitostí přednáška 5 - 4
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

VĚCNÁ PRÁVA Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu

BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI ANEB VLASTNÍCI, SOUSEDÉ A PODVODNÍCI

CO SE DNES (NE)DOZVÍTE?  JAK TO BYLO?  JAK TO BUDE?  CO JE JINAK?  JE TO JABLKO MÉ?  PATŘÍ MĚ JEŠTĚ MŮJ DŮM?  JE ZVÍŘE VĚC?  CO S TÍM DÝMEM?  KAM S NÍM?

TENKRÁT NA ZÁPADĚ VÝCHODĚ  Socialistické, osobní a soukromé vlastnictví  Privilegované postavení socialistického vlastnictví  „Trpěné“ soukromé vlastnictví  Limitované osobní vlastnictví  Pokřivení a zjednodušení terminologie (dodnes trvá – viz byty)

NEPOMĚRNĚ SILNĚJŠÍ OCHRANA SOCIALISTICKÉHO VLASTNICTVÍ

NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK - DALŠÍ DÍL UPÍŘÍ SÁGY?  Naplňuje očekávání?  Je na místě hysterie?  Co mění v oblasti práv k věcem?  Miluji věci, mlčenlivé soudruhy…  Není věc, jako věc…  Jdeme směrem do Rakouska, vzdalujeme se Německu.

MI CASA, SU CASA? (MŮJ DŮM, TVŮJ DŮM?)  Superficies solo cedit  Kouzlo přechodu  Nic se nemění (zatím a napořád?)  Předkupní právo  A co byty?  Ale to už bylo v Bibli…  Jednotka  Společenství vlastníků jednotek

MI CASA, SU CASA? (MŮJ DŮM, TVŮJ DŮM?)

PRÁVO STAVBY Na právu stavby mohou být jako na věci nemovité zřizována věcná práva třetích osob (např. zástavní právo, předkupní právo apod.) Stavba NENÍ součástí pozemku ani samostatnou věcí. Je SOUČÁSTÍ práva stavby. Právo stavby v tomto ohledu tvoří „náhradní pozemek“ PRÁVO STAVBY = samostatná nehmotná věc nemovitá, zároveň věcněprávní zatížení pozemku VLASTNÍKEM práva stavby je STAVEBNÍK (např. developer) Pozemek jako samostatná nemovitá věc ve vlastnictví (např. obce), zatížená právem stavby

HRA O JABLKO  Adam, Eva a had?  Druhotný hřích?  Platí i pro hrušku?  Co když spadne na náměstí?  Co s kořeny a větvemi?  Co když Markovi spadne tátův kopačák do vysoké trávy na Vašem pozemku? A co když s ním rozbije okno?  A co roj včel?

ZVÍŘE  § 494: živé zvíře není věc  hodnotový a etický přístup (tzv. dereifikace zvířat).  Užití ustanovení o věci jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje povaze zvířete

IMISE NE EMISE  Imise – element, který má původ na jednom pozemku a efekt na druhém  Nejen bezprostřední sousedé  Pach, kouř, voda, odpad, plyn, světlo, stín, hluk, otřesy aj.  Přímé a nepřímé imise  Přímé – zakázány bez dalšího  Nepřímé – zakázány jen přesahují-li míru přiměřenou místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku  Negatorní (zdržovací) žaloba – žaluji na zdržení se zásahu do vlastnického práva nikoliv

NABÝVÁNÍ VLASTNICKÉHO PRÁVA

VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ  Katastr  Veřejně přístupný seznam  Návrh (formulář)  Dvacetidenní lhůta  Poplatky  Ověřené podpisy vs. notářský zápis (kolik kusů)

MALÉRY PANA ÚČETNÍHO  Facelift – daň z nabytí nemovitých věcí  4%, ale z čeho?  kupní cena vs. tzv. srovnávací daňová hodnota (platí se z té vyšší)  Tj. 75% odhadní ceny, resp. 75% směnné hodnoty (ceny obdobných nemovitých věcí v místě a čase)  Užiju-li směnnou hodnotu ušetřím za posudek (cca 3000 Kč)  Poplatníkem je převodce (nabyvatel ručí) – lze dohodnout, že je poplatníkem (výhodnější – aktivní subjekt)  darovací daň zahrnuta pod daň z příjmu; dědická daň se de facto platit již nebude (osvobození i v III. skupině)

DOBRÝ VEČER