AnotacePracovní listy jako příprava pro práci v terénu. Seznamují žáky se základními pojmy a regionální tematikou. Vycházka do přírody, fotodokumentace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6014 NázevFormy mezd Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO L – opakování Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Opakování vyjmenovaných slov po m Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
MY FAMILY Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
MĚŘÍTKO MAPY, KILOMETR Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
EU OPVK – III/2 – A2 – 8/35 – Rak Petr Předmět Zeměpis 7.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/
PRVNÍ JEMNICKÁ BITVA O UPEVNĚNÍ KRÁLOVSKÉ MOCI LUCEMBURSKÉ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – POHRANIČNÍ POHOŘÍ, PODNEBÍ
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
RENESANCE STOLETÍ Mgr. Iveta Vališková
Pravopisná cvičení 1 Autor: Mgr. Ivana Tesařová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
Název vzdělávacího materiálu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Hrátky s čerty čert, anděl a Mikuláš.
Digitální učební materiál
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_ZEMĚPIS
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_34_Prázdninové plány
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – POHRANIČNÍ POHOŘÍ, PODNEBÍ
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Liberecký kraj Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_03_Vodstvo ČR
Počátky slovesného umění
ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

AnotacePracovní listy jako příprava pro práci v terénu. Seznamují žáky se základními pojmy a regionální tematikou. Vycházka do přírody, fotodokumentace, konference. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětVlastivěda Očekávaný výstupVyhledá typické regionální zvláštnosti přírody a místní pověsti. Orientuje se podle mapy a řídí se zásadami bezpečného pohybu v přírodě. Druh učebního materiáluProjekt Cílová skupinaŽáci 5. ročníku Metodický postupJe součástí projektu Datum

BIHANKA A ŽELETAVKA 1/ Základní pojmy 2/ Práce s mapou 3/ Pověsti spojené s lokalitou 4/ Expedice po Bihance a Želetavce, prezentace tepMcz-Yc2Zjf6- NBS52EK5xmNCjKlnSGB34&width=341

ÚVOD Bihanka a Želetavka jsou naše nejbližší vodní toky. Obě patří do povodí řeky Dyje. Mají svou vlastní floru i faunu, je zde řada přírodních a historických památek, daly vzniknout některým pověstem, například té naší o Frčkově díře. Máme své řeky rádi. Seznámíme se tedy jejich prostřednictvím se základními pojmy, budeme pracovat s mapou, vymyslíme svoji vlastní verzi pověsti. Naše snaha bude korunována dobrodružnou expedicí kolem těchto vodních toků. Zde nasbíráme řadu důkazů /fotografií/ o tom, jak jsou obě krásné. TAK DO PRÁCE!

ZÁKLADNÍ POJMY PRAMEN ÚSTÍ POVODÍ PRAVÝ PŘÍTOK LEVÝ PŘÍTOK HORNÍ TOK DOLNÍ TOK PŘÍTOK Vyhledejte na místní mapě Bihanku a Želetavku a ukazujte.

Qgd2B1tYqk3QyEOtcnK-spBiEF0- baVV_4LIQ&width=239 1/ ZKOUMÁME ŽELETAVKU Želetavka patří do povodí ………………………………… Pramení u …………………………………... Ústí do ………………………………………….. u …………………………………... Z levé strany přibírá tyto přítoky: ………… ……………………………………………………………... Z pravé strany pak následující: ……………………………………………... Jsou na ní tyto rybníky: ………………………… ……………………………………………… a mlýny: ………………………………………………….

2/ ZKOUMÁME BIHANKU Substituční cvičení: Využijte předchozí text o Želetavce a do sešitu zapište obdobný o Bihance. Vše vyhledávejte na mapě. POVĚSTI Nedaleko rybníka Asuán na Bihance je osamělá skála. Podle pověsti tam kdysi žil člověk - Frček. Existují různé verze příběhu, které už znají jenom pamětníci. Jedni tvrdí, že to byl poustevník, jakého znáte například z pohádky Hrátky s čertem. Ti druzí zase slyšeli, že to byl člověk s nakažlivou nemocí. Musel se tam uchýlit a prý mu tam dobří lidé nosili jídlo. Jistě by se našly i další verze. Ale to už bude náš úkol. Vymyslíme si svou pověst, která se váže k tomuto místu a osudu Frčka. A pak se tam půjdeme podívat.

EXPEDICE PO BIHANCE A ŽELETAVCE Návrhy tras podle obtížnosti a časových možností: a/ Vycházka k Frčkově díře / 4 km / b/ K prameni Bihanky pěšky / 8 km/, autobusem z Budkova zpět c/ K soutoku Bihanky a Želetavky / 7 km / KONFERENCE S PREZENTACÍ FOTOGRAFIÍ