Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Inkluze (společné vzdělávání) Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Podpora krajského akčního plánování
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krajské akční plánování
Analýza potřeb v území.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vítejte na třetí místní konferenci
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje CZ /0.0/0.0/15_002/ Jednání pracovního týmu, KrÚ Pk 18. května 2016, Pardubice

CZ /0.0/0.0/15_002/ Kariérové poradenství Jednání členů pracovního týmu Pardubice – sál Zastupitelstva, 18. května 2016 Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje

Zdroje analýzy potřeb v území Pk  Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Pardubickém kraji ( ),  Regionální akční plán Pardubického kraje,  RIS3 Strategie (příloha),  vlastní šetření - sběr dat na základě využití některých metod kvalitativního výzkumu; použitá metoda: polostrukturovaný rozhovor s výchovnými/kariérovými poradci na vybraných školách Pk,  výsledky dotazníkového šetření NÚV,  připomínky a náměty z workshopu a tematického setkání ředitelů škol, významných zaměstnavatelů a ost. organizací na Seči dne 4. – 5. dubna 2016,  připomínky a náměry ze strany NÚV (Národní ústav vzdělávání), OG  připomínky a náměty ze strany pracovníků OŠK KrÚ Pk. 3 Kariérové poradenství

Proces tvorby analýzy potřeb v území Pk  zpracován návrh Analýzy potřeb v území Pk za dané téma s využitím strategickým materiálů Pk a regionálně specifických dat, včetně zapracování připomínek a námětů vzešlých od vybraných ředitelů škol Pk,  vlastní šetření - sběr dat na základě využití některých metod kvalitativního výzkumu; použitá metoda: polostrukturovaný rozhovor s výchovnými/kariérovými poradci na vybraných školách Pk,  průběžně jednáno s vybranými řediteli a pedagogy škol a školských zařízení Pk, jednáno s Úřadem práce Pardubice,  dopracován návrh Analýzy potřeb v území Pk týkající se kariérového poradenství v součinnosti s některými členy pracovního týmu,  zapracovány připomínky a náměty z konaného workshopu a tematického setkání významných zaměstnavatelů, ředitelů škol a ost. organizací na Seči dne 4. – 5. dubna 2016,  jednání s některými členy pracovního týmu,  zpracovaný materiál byl připomínkován pracovníkem OŠK KrÚ Pk,  zpracovaný materiál byl připomínkován ze strany NÚV (Národní ústav pro vzdělávání),  – setkání pracovního týmu Kariéra a celoživotní vzdělávání - projednání výsledků analýzy povinných a nepovinných témat + návrh prioritizace vzdělávacích témat z pohledu území Pk. 4 Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Návrhy oblastí vhodných k řešení Specifikace problému a příčiny: Nedostatečný prostor pro kariérové poradenství na školách (doplňkový charakter), vyplývající z nerozdělení role výchovných a kariérových poradců; nastavení kapacity/financování příslušných poradenských pracovníků ve školách. OpatřeníČinnost Kariérové poradenství ve školách se stane samostatným, uceleným okruhem činností odlišeným od výchovného poradenství. Zavedení samostatné pozice kariérový poradce na školách. Nastavení rozsahu, způsobu a metod práce kariérového poradce na škole.

Kariérové poradenství Návrhy oblastí vhodných k řešen í Specifikace problému a příčiny: Nedostatečná podpora kariérových poradců v oblasti profesní připravenosti k této činnosti (formální, neformální a další vzdělávání poradců); nedostatečná podpora pro tvorbu a realizaci komplexního školního poradenského plánu: využívání kariérových informací, individuální a skupinové poradenství a další příbuzné aktivity. OpatřeníČinnost Metodická podpora pracovníkům poskytujícím kariérové poradenství. Vytvoření kariérního centra s odpovídající kapacitou, které bude vytvářet odbornou a metodickou podporu "in house" kariérnímu poradenství, zajišťovat jeho aktuálnost z hlediska vzdělávací a pracovní nabídky v regionu včetně zprostředkování konkrétní spolupráce s podniky a institucemi navazujícího vzdělání apod. Nastavení podpory kariérových poradců ze strany školských poradenských pracovišť a dalších odborníků v kraji. Poskytování informací z oblasti kariérového poradenství prostřednictvím Školského portálu Pardubického kraje. Odborná podpora pracovníkům poskytujícím kariérové poradenství formou systematického vzdělávání. Vzdělávání v oblasti kariérového poradenství, setkávání poradců navzájem s cílem výměny zkušeností, příkladů dobré praxe, supervizní setkání, možnosti konzultací s odborníkem (školským poradenským zařízením, Úřadem práce ČR apod.), průběžné zasílání ucelených informací ke kariérovému poradenství, zahrnujících jak oblast legislativy, tak i informace z oblasti zaměstnavatelů a vysokých škol např. v souladu s profesní kvalifikací v Národní soustavě kvalifikací (Kariérový poradce pro vzdělávací a profesní dráhu (kód: R); Kariérový poradce pro zaměstnanost (kód: R); Kariérový poradce pro ohrožené, rizikové a znevýhodněné skupiny obyvatel (kód: R).

Kariérové poradenství Návrhy oblastí vhodných k řešení Specifikace problému a příčiny: Nedostatečná úroveň vybavenosti poradenských pracovišť diagnostickými nástroji, metodami a materiálně-technickým zařízením (u škol a školských poradenských zařízení). OpatřeníČinnost Rozvoj kariérového poradenství jako nástroje ke správné volbě vzdělávací cesty a profesního zaměření, diverzifikace forem poskytování poradenství. Tvorba nových aplikací pro podporu služeb kariérového poradenství, tvorba metodik a materiálů (např. dynamické postupy práce, testové baterie s aktuálními normami, metody adaptivních dovedností apod.), začlenění prvků koučingu a mentoringu do poradenství. Zavedení testovací metody HAMET 2 do kariérového poradenství pro žáky se SVP a žáky - cizince. Zvyšování kvality vybavenosti poradenských pracovišť.

Kariérové poradenství Návrhy oblastí vhodných k řešení Specifikace problému a příčiny: Nedostatečná provázanost činnosti kariérových poradců s klíčovými aktéry na trhu práce a s poskytovateli vysokoškolského vzdělávání (zavedení kariérového poradenství na VŠ); provázanost mezi kariérovými poradci ZŠ a SŠ. OpatřeníČinnost Rozvoj spolupráce se všemi subjekty zainteresovanými na krajském trhu práce. Nastavení funkční spolupráce škol se sociálními partnery - zejména se zaměstnavateli a dále se základními školami, partnerskými školami, vysokými školami, výzkumnými institucemi, NNO, poradenskými zařízeními, pobočkami Úřadu práce ČR apod. Nastavení spolupráce kariérových poradců s personalisty firem. Spolupráce firem a středních škol v rámci Národní soustavy kvalifikací. Řešení nedostatečného kapacitního zajištění kariérového poradenství na ÚP (IPS) a tím i omezené možnosti v rozsahu poskytovaných služeb školám.

Kariérové poradenství Návrhy oblastí vhodných k řešení Specifikace problému a příčiny: Nedostatečně rozvinutý systém poradenství zaměřený na zjišťování míry podpory, kterou žák potřebuje k rozvoji všech typů nadání. OpatřeníČinnost Podpora motivace žáků, zejména tam, kde lze předpokládat vazby na konkrétní segmenty místních trhů práce. Vytvoření podmínek k podpoře žáků podle jejich zájmů, schopností a nadání a k získání praktických zkušeností a dovedností potřebných pro výkon práce a další vzdělávání. Systém včasného podchycení nadaných žáků a usměrnění jejich přednostní orientace na obory spojené s rozvojem regionu a jeho rozvojového potenciálu. Tvorba a aplikace programů pro rozvoj přirozeného nadání včetně přípravy poradců pro práci s nimi. Realizace vysoce individualizovaných programů na rozvoj jedinců s mimořádným podnikatelským talentem, technickým talentem nebo talentem pro výzkumnou a vývojovou práci.

Kariérové poradenství DĚKUJI ZA POZORNOST A NÁSLEDNÉ VAŠE ZAPOJENÍ DO DISKUSE