V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Advertisements

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
SPOTŘEBA POTRAVIN aneb „JSME TO, CO JÍME „ Ing. Jitka Číhalová Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Dětské dopravní hřiště Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Náklady.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
VODAFONE Veronika Jordová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podpora v nezaměstnanosti
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Zš vrchlického jídelna.
Název vzdělávacího materiálu
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Bravantická škola je nej…
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Přírodopis Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_ pomocníci člověka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
Právo sociálního zabezpečení
jak budovat kulturu školy společně
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
zpracovaný v rámci projektu
Bc. Anna Hana Kučeráková
Burza škol 2018 Ing. Vladimíra Vitoslavská
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Právo sociálního zabezpečení
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání. A stoupající zaměstnanost žen vyžadovala zajištění péče o děti, včetně stravování. Tak začaly vznikat první školní jídelny.

Od roku 1953 se u nás začalo ve velkém budovat školní stravování, nakonec vyšla směrnice pro školní stravování, ale to až v roce Byly stanoveny pevné základy stravovacího systému, které platí dodnes.

První školní jídelna byla ve Šlapanově otevřena , v prostorách dnešního zdravotního střediska. Práce kuchařek zde byla fyzicky poměrně náročná, neboť si musely nejprve zatopit v kamnech, než vůbec začaly s vařením. Pak si do vsi dojet pro maso, brambory atd. Od září 1979 začala výstavba nové, modernější jídelny, kterou strávníci navštěvují dodnes. Otevřena byla

Od té doby prošla stavba mnoha změnami – byl postaven přístřešek pro cizí strávníky, okna vyměněna za plastová, nainstalováno zabezpečovací zařízení, bezdotykové baterie, proveden nátěr střechy, výměna osvětlení, nové rozvody vody a elektrické energie, zakoupen nový výdejní pult, škrabka brambor, myčka na nádobí a naše nejnovější zařízení - konvektomat,který nám umožňuje vařit co nejmoderněji a šetrně k potravinám. V jídelně máme od firmy AG FOODS zapůjčený vířič nápojů, kterým dětem zpestřujeme pitný režim.

Školní stravování nehraje roli pouze „krmnou“, ale učí strávníky stravovat se podle zásad zdravé výživy s dostatkem zeleniny, ovoce, mléka, ryb a luštěnin. Děti se tak mají naučit ochutnávat nové pokrmy a zvykat si na ně. Školní jídelny v České republice jsou často vzorem pro ostatní státy, neboť takový systém, jaký už léta funguje zde, je pro ostatní obdivuhodný. A my se o to budeme snažit i nadále a doufat, že spokojených strávníků bude stále více. Kolektiv školní jídelny