… od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Nástroj změny v místním prostředí
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Hospodářství.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Výroční konference OP PIK
Energetická (ne)bezpečnost
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Technologická agentura
Nástroj změny v místním prostředí
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

… od myšlenek k aplikacím Rut Bízková, předsedkyně TA ČR

Stav životního prostředí v ČR Energetická náročnost hospodářství Energetická náročnost HDP v ČR [%], 2003–2011 Energetická náročnost hospodářství v ČR dlouhodobě klesá. K zlepšování relativního ukazatele docházelo do roku 2008 především díky růstu ekonomiky, ale také využíváním technologií s nižší energetickou náročností, BAT, zateplováním budov, či úsporami v domácnostech. V roce 2011 bylo dosaženo absolutního decouplingu mezi HDP a spotřebou primárních energetických zdrojů, kdy HDP vzrostlo, ale spotřeba primárních energetických zdrojů poklesla.

Stav životního prostředí v ČR Materiálové toky Vývoj domácí materiálové spotřeby a jejích komponent v ČR [mil. t], 1990–2010 Domácí materiálová spotřeba v ČR od roku 2008 klesá, a to nejvíce u kategorie stavebních nerostných surovin, které zároveň zaujímají největší podíl na materiálové spotřebě ČR. Stále stoupá materiálová závislost na zahraničí, dovoz v roce 2010 pokrýval domácí materiálovou spotřebu ze 40 %, což je nejvyšší podíl od roku Většinu materiálové základny ČR (cca 88 %) tvoří neobnovitelné zdroje, jejichž spotřeba přináší větší zátěže životního prostředí než spotřeba zdrojů obnovitelných.

Stav životního prostředí v ČR Materiálové toky Materiálová náročnost, domácí materiálová spotřeba a HDP v ČR [index, 1995 = 100], 1995– 2010 Materiálová náročnost hospodářství ČR po roce 2000 klesá, zvyšuje se tak efektivita přeměny primárních materiálů na ekonomický výkon. Mezi roky 2000– 2010 poklesla materiálová náročnost o 33,3 %. V roce 2010 materiálová náročnost meziročně poklesla o 7,5 %, když byl růst HDP o 2,7 % doprovázen poklesem domácí materiálové spotřeby o 5 %. V roce 2011 se tedy jednalo o absolutní oddělení křivek zátěže životního prostředí spojené se spotřebou materiálů a hospodářským růstem (tzv. absolutní decoupling).

Stav životního prostředí v ČR Těžba Těžba uhlí v ČR [tis.t], 2000–2011 Od roku 2000 stagnuje těžba černého i hnědého uhlí. Významnější změny jsou evidovány v dovozu i vývozu hnědého uhlí, ve srovnání s rokem 1995, kdy byl dosažen maximální vývoz, došlo k poklesu o 85 %.

Stav životního prostředí v ČR Těžba Vývoz a dovoz černého uhlí [tis.t], 1990–2010 Vývoz a dovoz hnědého uhlí [tis.t], 1990–2010

Stav životního prostředí v ČR Těžba Těžba nerudných surovin v ČR [tis.t], 2000–2011 V souvislosti s útlumem stavebnictví nastal od roku 2008 i pokles těžby nerudných surovin.

Stav životního prostředí v ČR Energetika Výroba elektřiny podle typu paliv v ČR [%], 2003–2011 Vývoj exportu a importu elektřiny [TWh], 2003– 2011 Výroba elektrické energie dlouhodobě roste. Klesá však výroba elektřiny v parních elektrárnách, naopak stoupá význam jaderné energie a obnovitelných zdrojů. Přesto parní elektrárny, které spalují zejména hnědé uhlí, vyprodukovaly 61,6 % elektřiny, jaderné elektrárny 32,5 %. Saldo vývozu a dovozu elektřiny činí 19,5 % z celkového množství elektrické energie vyrobené v ČR.

Stav životního prostředí v ČR Odpadové hospodářství Podíl vybraných způsobů využívání odpadů z celkové produkce odpadů v ČR [%], 2003–2011 Podíl vybraných způsobů odstraňování odpadů z celkové produkce odpadů v ČR [%], 2003–2011 Narůstající podíl využívání odpadů na úkor odstraňování odpadů. Nejčastějším způsobem využití odpadů je jejich využívání na terénní úpravy (20,1 %) a recyklace, příp. znovuzískání ostatních anorganických materiálů (13,2 %). Snižuje se produkce nebezpečných odpadů – evidence mimo režim odpadového hospodářství jako certifikované výrobky (např. popílky ze spaloven).

Stav životního prostředí v ČR Kvalita ovzduší Díky legislativním a technologickým změnám a omezení průmyslové výroby došlo od 90. let k významnému poklesu znečištění ovzduší v ČR.

Stav životního prostředí v ČR Kvalita ovzduší Překročení imisních limitů pro ochranu lidského zdraví: 2008 – 15 % obyvatel 2011 – 51 % obyvatel Významný vliv rozptylových podmínek Zhoršená situace v oblastech s převažujícími lokálními topeništi Porovnání vytápění domácností tuhými palivy (uhlí a dřevo) s emisemi TZL a PAU [počet domácností, t.rok -1, kg.rok -1 ]

Stav životního prostředí v ČR Nejvýznamnější pozitivní vývoj v 90. letech –Nastavení nových legislativních a ekonomických nástrojů –Změna technologií –Environmentální postoj obyvatelstva Na začátku 21. stol. spíše jen stagnace, v řadě ukazatelů nelze již technologicky ovlivnit produkované znečištění, dynamičtější vývoj je ovlivněn zejména hospodářskou činností (např. viditelné oživení českého průmyslu v roce 2010 po dvou letech poklesu, s čímž souvisí i produkce emisí) Negativně se projevuje zejm. nárůst vlivu dopravy či projevy ekonomické krize (využívání levnějších druhů paliva a narůstající PM 10 )

Efektivní využití surovin jako cesta ke zlepšování životního prostředí Evropa 2020 –strategie EU, jejímž cílem je do roku 2020 dosáhnout nového růstu –3 základní priority rozčleněné do 7 stěžejních iniciativ Inteligentní růst Digitální agenda pro Evropu Unie inovací Mládež v pohybu Udržitelný růst Evropa účinněji využívající zdroje Průmyslová politika pro éru globalizace Růst podporující začlenění Agenda pro nové dovednosti a pracovní místa Evropská platforma pro boj proti chudobě

TA ČR cíle podporovat aplikovaný výzkum, experimentální vývoj a inovace v ČR podporovat spolupráci a komunikaci mezi výzkumnými organizacemi a soukromým sektorem snížit roztříštěnost účelové podpory v ČR přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti a hospodářskému růstu ČR 14

TA ČR zaměření programů hledaní „chytrých řešení“ v oblasti progresivních technologií, udržitelnosti dopravy a ochrany životního prostředí (ALFA) a společenských věd (OMEGA) podpora dlouhodobé spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a podniky (Centra kompetence) program veřejných zakázek pro potřeby státní správy (BETA) příprava programů zaměřených na efektivní komercionalizaci výsledků VaV do praxe (GAMA), mezinárodní spolupráce (DELTA) a programu zaměřeného na realizaci v oblasti Národních priorit ve VaVaI (PRIORITY) 15

TA ČR podporované projekty V současné době je podporováno 13 projektů, jejichž hlavním či vedlejším oborem je těžba nerostných surovin (3 projekty) a nakládání s odpady (10 projektů). V projektech se očekává 249 výsledků, z toho 9 patentů. Jediný projekt s hlavním zaměřením na těžbu surovin: „Výzkum možností predikce vzniku záparů a následného samovznícení hnědouhelných paliv“ Projekt řeší VÚHU, a.s. a VŠB-TU Ostrava. Cíle: snížení zátěže životního a pracovního prostředí emisemi vzniklými při nedokonalém hoření, snížení bezpečnostního rizika a snížení ekonomických ztrát vzniklých z titulu likvidace hořících uhelných zásob a ztráty paliva. 16

TA ČR kontakty – oficiální internetové stránky ID datové schránky: afth9xp Adresa: Evropská 2589/33b , Praha 6 Telefon: Fax: