Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
PREZENTUJÍCÍ Společně vše zvládneme Červen 2013 Mgr. et Bc. Petr K r č á l radní Kraje Vysočina pro sociální oblast protidrogové prevence a multikulturní.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
MUDr. František Schneiberg
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Reforma systému péče o ohrožené děti a rodiny v České republice
Ing. Stanislava Správková
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Transkript prezentace:

Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV

Deinstitucionalizace péče představuje pokrok Ústavy představovaly ve své době pokrok, byli reakcí na tehdejší míru vědeckého poznání. To však není statické. Pohled na dítě redukované na biologický objekt, je zastaralý. Nejde o krok před dobu, kdy vznikly ústavy. Jde o vybudování sofistikovaného systému podpory rodin. Problémy nelze řešit izolací nebo shromážděním osob se stejnými problémy na jedno místo. Deinstitucionalizace péče představuje pokrok. (Vladimír Špidla na konferenci v Praze dne ).

Proces změn Národní strategie ochrany práv dětí Národní akční plán na období Nový zákon o podpoře rodin a NRP 2014 Zákon o sociálně- právní ochraně dětí 2012 NOVÝSYSTÉMNOVÝSYSTÉM Nový občanský zákoník 2013/2014 Národní akční plán na období Dílčí novely dalších zákonů 2012 Změna systému práce orgánů sociálně-právní ochrany a soudů Vytváření sítě služeb pro práci s rodinami a na podporu NRP Rozvoj a profesionalizace pěstounské péče Transformace pobytových zařízení

Proces změn Národní strategie ochrany práv dětí Národní akční plán na období Nový zákon o podpoře rodin a NRP 2014 Zákon o sociálně- právní ochraně dětí 2012 NOVÝSYSTÉMNOVÝSYSTÉM Nový občanský zákoník 2013/2014 Národní akční plán na období Zapojování dětí, rodičů, společnosti (národní iniciativa Právo na dětství) Přesměrování zdrojů Vzdělávání všech aktérů v systému Sjednocování (gesce, financování, metodiky, informační systém) Dílčí novely dalších zákonů 2012

Sjednocení systému, překonání rezortní roztříštěnosti

Přesměrování zdrojů

Dětská zařízení možnosti rozvoj aktivit uvnitř zařízení, sofistikované postupy, metody transformace na poskytovatele terénních a ambulantních služeb, případně i s pobytovou složkou, která ovšem umožní pobyt dítěte i s rodiči

Postoj MPSV Služby za dětmi, nikoliv děti za službou Nelze z deinstitucionalizace vyčleňovat jednu skupinu dětí (např. se zdravotním postižením), právo na rodinnou péči je nutno zajistit nediskriminačně. Důraz na kvalitu života. Rizika pro stávající zařízení pro důsledné aplikaci „gate keepingu“ a budování paralelní sítě služeb Nabízíme podporu transformačním procesům, odbornou i finanční

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor 21, odd. 214, Na Poříčním právu 1/376, , Praha 2.