PORADA MANAGEMENTU ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (PMN) MZ ČR, Palackého nám. 4, Praha 2 22. 2. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Porada hlavních sester Lékařský dům, Praha 25. listopadu 2008.
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
 problematika odborné způsobilosti SBS 20 let upravena naprosto nedostatečným způsobem,  především v oblasti soukromých detektivních služeb,  živnostenský.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
ZMĚNY ZÁKONA č.96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních Argumenty k podpoře zachování studia vybraných oborů na SZŠ a VOŠZ.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
VYHLÁŠKA č. 423/2004 Sb., kterou se stanoví kreditní systém, VYHLÁŠKA č. 189/2009 Sb., o zkouškách podle zákona o nelékařských povoláních, METODICKÝ POKYN.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Sekce státní služby tisková konference RNDr. Josef Postránecký náměstek MV pro státní službu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Informace k registraci Michaela Hofštetrová Knotková.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Opatření akčního programu BOZP na období ve vztahu k ochraně zdraví při práci doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. člen Rady vlády pro BOZP Státní zdravotní.
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
Porada hlavních sester Palác Charitas, Praha
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Povolání, zaměstnání, práce
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Standardy funkčního programu prevence a kontroly infekcí
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
NOVELA ZÁKONŮ Č. 95/2004 Sb. A Č. 96/2004 Sb. REZIDENČNÍ MÍSTA
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Zvláštní příplatek pro sestry u lůžka pracující ve směnném provozu
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Informace k registraci PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NOVELA ZÁKONŮ Č. 95/2004 Sb. A Č. 96/2004 Sb. REZIDENČNÍ MÍSTA
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Vzdělávání Lokální partnerství Liberec Magistrát města Liberec, 1. březen 2017 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání.
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Univerzity Karlovy a Ministerstva zdravotnictví ČR
Michaela Hofštetrová Knotková
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
INFORMACE K PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ pro šk. rok 2019 – 2020
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Profesionalizace sociální práce v ČR
Národní registr zdravotnických pracovníků NR-ZP
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Ing. Alena Opletalová, Ph. D. , 9. 6
Transkript prezentace:

PORADA MANAGEMENTU ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (PMN) MZ ČR, Palackého nám. 4, Praha

PROGRAM JEDNÁNÍ 10, 00 hodin Zahájení, uvítání 15 min. Informace z odboru VZV Rezidenční místa Mgr. Vendula Pírková, ředitelka odboru VZV 20 min. Informace k -legislativě -vzdělávacím programům -specializačního vzdělávání -dalším aktivitám oddělení Mgr. Alena Šmídová, vedoucí oddělení VZV/2 10 min. Informace k registraci – změny v případě schválení „malé novely“ zákona č. 96/2004 Sb. PhDr. Michaela Hofštetrová – Knotková NCO NZO

PROGRAM JEDNÁNÍ 30min. Popis pracovních činností vrchních a staničních sester Ing. Tomáš Kotrba, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně 10 min. Nové trendy vývoje odborného časopisu Florence PhDr. Jarmila Škubová 15 min. 30 min. Informace k aktuálnímu dění v ČAS a reakce na akci lékařů: „Děkujeme odcházíme“ Diskuse k tématům a aktuální situaci ve zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA.

Mgr. Vendula Pírková ředitelka odboru vzdělávání a vědy Aktuální informace odboru vzdělávání a vědy

Rezidenční místa 2011 Ministerstvo zdravotnictví v roce 2011 realizuje 2 projekty: Projekt č. 1 – specializační vzdělávání lékařů Projekt č. 2 – specializační vzdělávání nelékařů

Rezidenční místa Projekt č. 1 K bylo vypsáno celkem 180* rezidenčních míst pro lékařské obory: Všeobecné praktické lékařství – 150 míst, celková dotace na 1 RM – Kč Praktické lékařství pro děti a dorost – 30 míst, celková dotace na 1 RM – Kč * Další rezidenční místa budou vyhlášeny v průběhu roku 2011 po nabytí účinnosti novely zákona č. 95/2004 Sb. Na stránkách v sekci Rezidenční místa je zveřejněna Metodika dotačního řízení pro žadatele o dotaci.

Rezidenční místa Projekt č.2 Pro rok 2011 bylo stanoveno celkem 981 rezidenčních míst pro nelékaře. Přehled oborů, počet rezidenčních míst a výše dotace jsou uvedeny v tabulce na dalším snímku. Metodiku dotačního řízení pro žadatele v nelékařských oborech naleznete na v sekci Rezidenční místa.

Rezidenční místa 2011 – nelékařské obory

Rezidenční místa 2011 – časová osa - nelékaři

Legislativní změny Novela zákona č. 95/2004 Sb., návaznost na 96/2004 Sb., Nařízení vlády č. 184/2009 Sb., o stanovení výše úhrad za zkoušky

Vzdělávání zdravotniku.cz/

Mgr. Alena Šmídová Vedoucí oddělení VZV/2 Informace oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských oborů a uznávání kvalifikací

Aktuální informace z oblasti legislativy - vyhláška č. 424/2004 Sb. Současné dění:  po doporučení LRV byla vyhláška přepracována do nové vyhlášky  byla opět předložena do LRV - jednání 7. února 2011  LRV doporučilo ještě upravit některá ustanovení  včera předána k podpisu pana ministra Upozornění: I když se jedná o novou vyhlášku, jsou fakticky věcně upraveny pouze specializace dle NV č. 31/2010 Sb. a nová povolání dle novelizace zákona č.96/2004 Sb. z roku Úplně nová vyhláška bude vydána souběžně s „velkou“ novelizací zákona č. 96/2004 Sb.

„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb.  byla projednána a schválena v prvním čtení Poslaneckou sněmovnou  bude projednána ve Sněmovně Dodatečné připomínky  ČMKOS požaduje odstranění § 18 § 18 zdravotnický záchranář Všeobecná sestra může získat odbornou uzpůsobilost k výkonu povolání ZZ při splnění podmínek specializace a délky výkonu povolání

Zákony a vyhlášky připravované Odborem zdravotních služeb  Vnitřní připomínkové řízení na MZ  Zákon o zdravotních službách  Zákon o záchranné zdravotnické službě  Zákon o specifických službách  Projednávaná radou poskytovatelů zdravotní péče  Vyhláška o personálním vybavení

Další připravovaná novelizace odborem VZV  Novelizace Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. bude ponecháno současné znění, pouze budou odstraněny některé chyby v převodní tabulce přílohy termín: červen 2011

Informace k vzdělávacím programům specializačního vzdělávání Nové vzdělávací programy specializačního vzdělávání  byl uveřejněn Věstník č. 2/2011, kde je uvedeno 24 programů specializačního vzdělávání a 3 programy kurzů (AKK – řidič vozidla ZZS, asistent ochrany a podpory zdraví a CK mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence) Další programy uveřejněny ve Věstníku č. 10/  Informace na v odkaze  Odborník/zdravotník  Vzdělávání a uznávání kvalifikací  akreditace  nelékařská povolání.

Informace k jednáním pracovní komise k transformaci NLZP  Již bylo svoláno 5 pracovních jednání, další 8.3.  V současné době probíhají a budou probíhat též dílčí pracovní jednání se zástupci odborných společností i vzdělavatelů pro skupiny odborností:  1. Skupina ošetřovatelství  2. Skupina laboratorních pracovníků  3. Skupina techniků  4. Skupina rehabilitační  5. Skupina zubních povolání  6. Skupina oční  7. Skupina psychologicko-sociální Současně probíhají jednání s MŠMT o změnách vzdělávání

Obecná problematika nelékařských povolání.  Problematika vzdělávání (SZŠ, VOŠ, VŠ)  Nevyvážené kompetence jednotlivých kategorií nelékařského personálu  Nevyvážené kompetence mezi SŠ a VŠ vzdělaným nelékařským personálem  Postavení nelékařských zdravotnických pracovníků ve společnosti  Zdravotní politika státu (potřeba nově definovat koncepci ošetřovatelství)  Neodpovídající vztah mezi vzděláním a stanovenými kompetencemi  Demotivace, špatná image profese (filmy, seriály, postavení lékař x nelékař…)  Pracovní zatížení, až přetěžování  Finanční ohodnocení (platové tabulky JOP x ZP)  Problematika pracovní poměr x rodina  Nedostatek NLZP (potencionální hrozba 2015)

Informace o jednání Evropské komise ke směrnici 2005/36 EC Informace z jednání EK k ošetřovatelským povoláním naleznete na: 07_en.htm Do 15. března 2011 je možné zaslat EK připomínky a návrhy k úpravě směrnice: Některé návrhy členských států: -zvýšit požadavek pro přijetí na VS – 12 let všeobec. vzdělání? -délka vzdělávání – požadavek objasnění počtu let i hodin studia (ponechat roky s minim. počtem hodin?)

Informace z oddělení VZV/2 1) Nejčastější dotazy: -„malá novela“ zákona č.96/2004 Sb. - platnost, registrace, poplatek - přiznání odborné a specializované způsobilosti – často posílají žádosti neopodstatněné, již získali odbornou nebo spec. způsobilost (zbytečně platí 500 Kč) -přeřazování všeobecné sestry na zdravotnického asistenta – příklad -zařazování do platových tříd (příklad)

Informace z oddělení VZV/2 2) Personální obsazení – snížení počtu zaměstnanců na odboru VZV od bude volné místo na pozici referenta agenda: vzdělávací kvalifikační programy, školská problematika, koncepce vzdělávání… Do diskuse: - Sdružení fakultních nemocnic – obnovení společných jednání náměstků ošetř. péče? - Problematika uzavírání oddělení na základě výpovědí lékařů -Zařazování do platových tříd -Zvyšování kompetencí sester – které kompetence? Ano/ne atd.

Děkujeme za pozornost