© Ing. Petr Kvíz 2014 7. TŘÍDA Malware.. Pojem počítačový virus vznikl v roce 1984 a přišel s ním americký vědec v oboru IT, Fred Cohen. V podstatě se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce na Internetu
Advertisements

III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informační a komunikační technologie
CO TO JE … Počítačový virus???.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Jak na to : Počítačový Virus.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Počítačová bezpečnost
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
SOFTWARE Operační systémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Internet - historie.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Historie Internetu.
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
INFORMATIKA – složky a soubory
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Elektronická pošta.
Viry a antivirové programy
Autor: Dominika Vycpálková
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

© Ing. Petr Kvíz TŘÍDA Malware.

Pojem počítačový virus vznikl v roce 1984 a přišel s ním americký vědec v oboru IT, Fred Cohen. V podstatě se jednalo o neškodný program, který se uměl pouze sám množit.

První skutečný vir, který mohl nějak uškodit, naprogramovali v roce 1986 bratři Basid a Amjad Farooq Alvi, pojmenovali jej Brain (mozek). Šířil se jen přes diskety, které si mezi sebou předávali uživatelé. Virus zpomaloval čtení z floppy disku a znemožnil činnost tehdejšímu operačnímu systému DOS.

V roce 1992 způsobil alespoň mediální digitální apokalypsu počítačový virus Michelangelo. Na miliony computerů měl zaútočit 6. března a smazat z nich všechna data. Panice podlehlo mnoho uživatelů z celého světa. Škody, které virus způsobil, však byly minimální. Ztrátu dat oznámilo jen asi uživatelů. Video:

V roce 1999 se objevil virus Melissa, který byl jedním z prvních, jež se masivně rozšířil prostřednictvím elektronické pošty (v té době se jednalo o nejrychleji se šířící virus). Pokud uživatel otevřel dokument infikovaný Melissou, rozeslal virus em svou kopii na padesát adres z adresáře kontaktů MS Outlooku. Jak poznáte zprávu, která obsahuje Melissu- W? Zcela jednoduše - předmět této zprávy začíná slovy Important message from a zpráva obsahuje text Here is that document you asked for... don't show anyone else ;-). V příloze pak je dokument Wordu, jehož otevřením se virus aktivuje. Jestliže tedy obdržíte s výše uvedeným předmětem, neotevírejte přiložený soubor, zprávu smažte a upozorněte odesílatele na to, že má s velkou pravděpodobností infikovaný počítač. Melissa nebyla napsána k tomu, aby přímo škodila jednotlivým lidem. Měla spíš přetížit velké internetové servery.

Za nejničivější virus na světě je považován vir I Love You. Poprvé se vir ukázal 4. května 2000 na Filipínách. Po spuštění infikované přílohy u se rozesílá na všechny ové adresy uložené v adresáři aplikace Microsoft Outlook pomocí uživatelského účtu oběti, maže systémové soubory, upravuje registry Windows a přepisuje určité typy souborů. Způsobil škodu za 5 bilionů $ a infikoval asi 10 % všech počítačů připojených na Internet. Autorem byli sourozenci Onel de Guzman, Irene de Guzman a její přítel Reomel Lamores. Video:

Code Red vypuštěný první slavný červ dokázal během 24 hodin zasáhnout 350 tisíc počítačů. Intenzivní výměna dat zahltila servery např. Tiskové agentury a poštovní služby, tisíce domácností bylo odstřiženo od internetu, každá jeho kopie bombardovala Bílý dům. Počítačoví odborníci zabránili zkáze jen tak, že změnili způsob přenosu dat na své servery. Přesto červ stačil napáchat škody za 2,6 miliardy dolarů.

V historii počítačových hrozeb je Conficker jednou z těch nejnebezpečnějších, protože dokáže najednou zasáhnout obrovské množství počítačů. První verze počítačového červa s názvem Conficker se začala šířit koncem roku Do počítačů se dostává díky zranitelnosti operačního systému Windows. Autoři Confickera vybudovali po celém světě velkou síť infikovaných PC, využitelných na libovolnou úlohu, poněvadž počítače mohou díky viru ovládat na dálku. Ochrání vás před tímto počítačovým červem antivirový program?

Zfalšovaný od Microsoftu vás varuje před nebezpečným počítačovým červem Cornficker – v příloze vám nabízí instalaci (falešného) antivirového programu. Jakým způsobem může škodit falešný antivirový program?

MyDoom je velice známý počítačový červ. Objevil se na počátku roku 2004 a dodnes se na Internetu vyskytuje v několika různých variantách. Šíří se pomocí ů. Pokud je počítač virem infikován, umožní případnému útočníkovi přístup k souborům, automaticky se šíří a zamezuje přístupu k serverům společnosti Microsoft. Microsoft slíbil vyplatit odměnu dolarů tomu, kdo pomůže úřadům najít autora rychle se šířícího viru MyDoom.

Win32/Sobig.C se úspěšně šíří po světě prostřednictvím ů. Díky zfalšované hlavičce to vypadá, že infikovaný přišel od samotného Billa Gatese. Adresa odesílatele je totiž nastavena na První výskyt tohoto nebezpečného červa byl zaznamenám v srpnu Sobig.F (so big = tak velký) vám práci "pouze znepříjemní". Virus rozesílá stovky nevyžádaných ů (spam), psaných anglicky s přílohou, ve které se sám šíří.... Na kterém obrázku je Bill Gates? Kdo je to Bill Gates?

Nečekané restarty Windows po jedné minutě odpočítávání mohou být jedním z projevů červa Win32/Blaster.A (Win32/Lovsan), který způsobil epidemii a rozruch jako žádný jiný červ nebo virus předním !!! Autor viru si neodpustil rýpnutí do Billa Gatese. Hluboko v kódu viru je prý schován nápis, který končí větou: "Bille Gatesi, přestaň dělat prachy a sprav si svůj software," Zrádnost červa je v tom, že nepřichází jako příloha v u a uživatelé si nemusejí ihned uvědomit, že byli infikováni. Vir využívá k šíření bezpečnostní díru v operačním systému.

Proč máte zablokovaný počítač? Co s tím provedete?

Jaké viry / červy jsou zmíněny v této videonahrávce? Je toto doporučený způsob odstranění malware? Jak zajistíte 100% ochranu počítače před malware?

Jaký je správný postup dokonalého zabezpečení počítače? A B C D E

KONEC PREZENTACE