Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“"— Transkript prezentace:

1 MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“ (zákeřný) a software. Malweru je spousta druhů, od těch co napadají webové stránky přes ty které slouží kvůli zisku až po ty které poškozují nebo mžou soubory na pevném disku. Kategorie malwaru psaného výhradně za účelem zisku je spyware, tedy programy, které monitorují uživatelem navštívené webové stránky a zobrazují nevyžádané reklamy.

2 Druhy malwaru Malware dělíme na: 1.Viry a červy: Nejznámější typ malwaru Vir je spustitelný software a když se spustí, způsobí, že se rozšíří do jiných spustitelných aplikací. Počítačový červ je program, který aktivně přenáší sám sebe přes síť, aby infikoval ostatní počítače. Viry tedy vyžadují zásah od uživatele, aby se mohly rozšířit, kdežto červ se šíří automaticky. První dobře známý červ byl internetový červ v roce 1988, který nakazil SunOS a VAX BSD systémy.

3 Druhy malwaru 2.Trojský kůň: Technika Trojského koně je, že se maskuje za něco nevinného či užitečného a uživatelé mohou být svedeni k instalaci tohoto programu, aniž by věděli, co dělá. Trojský kůň je obecně jakýkoliv program, který vybízí uživatele ke spuštění, přičemž mu zatajuje nebezpečí. Může např. smazat uživatelské soubory, instalovat další zákeřný a nežádoucí software nebo vložit červy do uživatelské lokální sítě. Trojští koně jsou nejčastěji používáni v marketingu. Dnešní pokročilí trojští koně jsou plně schopni převzít absolutní kontrolu nad prohlížečem.

4 Druhy malwaru 3.Rootkity: Rootkit je aplikace která v počítači skrývá svoji přítomnost nebo přítomnost jiných aplikací (např. Viry) s využitím nižších vrstev operačního systému (přesměrování funkce rozhraní API, použití nezdokumentovaných funkcí operačního systému atd.). Díky tomu jej běžný anti-malwarový software prakticky nedokáže nalézt. Nejčastěji se do počítače dostane pomocí Trojského koně nebo e-mailové přílohy.

5 Druhy malwaru 4.Backdoory: Backdoor je metoda, jak obejít normální autentizační procedury. Původní myšlenka byla, že počítačoví výrobci předinstalovali backdoory na jejich systémy, aby mohli zajistit technickou podporu pro jejich zákazníky. Útočníkovi dávají snadnější přísup a pomáhají mu zůstat skrytý. K instalaci Backdoorů mohou být použity např. Trojské koně.

6 Použité zdroje Podpora AVG pro domácnosti [online]. [cit. 2016-06-01]. Dostupné z: https://support.avg.com/?l=cs&supportType=home https://support.avg.com/?l=cs&supportType=home Malware. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2016-06-01]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Malware

7 Otázky 1)Jaký je nejznámější typ Malwaru: a)Rootkit b)Backdoor c)Vir d)Grayware 2)Co je Backdoor: a)Metoda jak obejít normální autentizační procedury. b)Program který zobrazuje nevyžádané reklamy. c)Program který přenáší sám sebe přes síť, aby infikoval ostatní počítače. d)Program který maže soubory uživatele. 3)Co je trojský kůň: a)Program, který vybízí uživatele ke spuštění, přičemž mu zatajuje nebezpečí. b)Program na ochranu proti Malwaru. c)Aplikace která v počítači skrývá přítomnost jiných aplikací. d)Program, který nijak nezatajuje nebezbečí, k útoku nepotřebuje žádný zásah uživatele.

8 Správné odpovědi 1.c - Vir 2.a - Metoda jak obejít normální autentizační procedury. 3.a - Program, který vybízí uživatele ke spuštění, přičemž mu zatajuje nebezpečí.


Stáhnout ppt "MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“"

Podobné prezentace


Reklamy Google