Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 8.ABC XVII. 3. 25. 04. 2012. Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 8.ABC XVII. 3. 25. 04. 2012. Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,"— Transkript prezentace:

1 III/2 8.ABC XVII. 3. 25. 04. 2012

2 Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware, počítačová nečistota, infekce 8. ročník Ing. David Pixa Malware: Zabezpečení a prevence

3 Prevence A KTUALIZOVANÝ SOFTWARE B RÁNA F IREWALL A NTIVIROVÁ OCHRANA Z ODPOVĚDNÝ PŘÍSTUP UŽIVATELE

4 Aktualizovaný software • Stahování a instalace nejnovějších – aktualizačních balíčků – bezpečnostních záplat Pravidelně aktualizujte svůj operační systém i ostatní programy! Pravidelně aktualizujte svůj operační systém i ostatní programy!

5 Brána F IREWALL Brána firewall pomáhá zabránit útočníkům a škodlivému softwaru v přístupu k počítači prostřednictvím sítě nebo Internetu. Kontroluje důvěryhodnost spojení a na základě nastavených pravidel může povolit či zablokovat přístup. (Internet)

6 Antivirový program + Antispyware  Software určený k identifikaci a zneškodnění malwaru. Antivirový program a jeho virovou databázi je třeba pravidelně aktualizovat, aby byl schopen odhalit i nejnovější hrozby!  Detekuje podezřelé aktivity programů, který mohou značit infekci.  Prozkoumává a analyzuje data, zda se nějaká jejich část neshoduje s některým ze známých virů, které má antivirus v databázi.  Jednou začas je vhodné provést podrobný test všech souborů počítače (takový test může trvat i několik hodin).  Na trhu jsou dostupné komerční antivirové programy, za něž se platí, nebo programy určené pro osobní a nekomerční použití, které mohou být zdarma. Ty komplexnější mají integrovaný i antispyware.

7 Antivirový program vs. Infikovaný soubor A.Pokud je to technicky možné, pokusí se infikovaný soubor opravit („vyléčit“) odstraněním viru. B.Umístí infikovaný soubor do karantény, aby jej nešlo dále používat a virus se nemohl dále šířit. C.Smaže infikovaný soubor (i s virem).

8 Zodpovědný přístup uživatele 1.Nikdy nespouštějte soubory a neinstalujte programy, o kterých nevíte, co jsou zač a z jakého zdroje pochází. 2.E-maily z neznámé adresy, obsahující přílohu, vůbec neotvírejte a ihned je smažte. 3.Při práci na internetu se raději vyhněte pochybným webům a neotvírejte odkazy na neznámý obsah. 4.Neignorujte systémová hlášení a neklikejte bez rozmyslu na, O K, A NO, P OVOLIT, S PUSTIT, P ŘIJMOUT, P ŘÍŠTĚ JIŽ NEZOBRAZOVAT, apod.

9 Zdroje Bezpečný internet | Slovník [online]. Bezpečný internet.cz. [cit. 2012-03-20]. Dostupné na WWW: Prevence: Find Icons. www.findicons.com [online]. Image by Icons-Land. Dostupný z WWW: Update (XP): Melbek Technology Ltd. www.melbek.co.uk [online]. Dostupný z WWW: Update (W7): IT-Svět.eu. www.it-svet.eu [online]. Image by Microsoft. Dostupný z WWW: Firewall: Wikimedia Commons. commons.wikimedia.org [online]. Image by Bruno Pedrozo. Dostupný z WWW: Antivirus: Find Icons. www.findicons.com [online]. Image by Dimension Of Deskmod. Dostupný z WWW: Screenshoty z operačního systému: Microsoft Windows XP Professional, Verze 2002, Service Pack 3


Stáhnout ppt "III/2 8.ABC XVII. 3. 25. 04. 2012. Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,"

Podobné prezentace


Reklamy Google