Stáří a osobnost člověka Marie Blahutková. Ontogeneze Tím, že vědci lépe popisují zákonitosti v involuci psychické ontogeneze, jsme schopni se na toto.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sabina Vaňková.  Duševní hygiena - obor zabývající se rozvojem a podporou duševního zdraví  psychohygiena je zaměřena na vytváření optimálních podmínek.
Advertisements

Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Canisterapie Když pes uzdravuje lidskou duši Motto našeho týmu: „Polož na mě svoji ruku a já ti ji prohřeju, obejmi mě a rozjasním tvoje srdce.“
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Mladší školní věk.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Vývojov člověka – základní přehled
Digitální učební materiál
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Techniky práce s mentálně postiženými
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název projektu: Moderní škola
Občanská výchova – 7. ročník, Životní cyklus, etapy vývoje
Postnatální období–předškolní věk
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Psychologie zdraví.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Pedagogika školního sportu
Speciální psychiatrie – MKN 10
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
Právo sociálního zabezpečení
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Transsexualita.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Diferencované stravování
Návykové látky Alkohol
Život bez střeva , Praha.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Stáří a osobnost člověka Marie Blahutková

Ontogeneze Tím, že vědci lépe popisují zákonitosti v involuci psychické ontogeneze, jsme schopni se na toto období lépe připravit a využívat je pro aktivní stáří, pozitivně, seberegulačně a tím přispívat k plnohodnotnějšímu životu (Kuric et al., 1986).

Ontogenetické přístupy se v průběhu rozvoje vědeckých poznatků rozvíjely v závislosti na studiu osobnosti člověka ČR - Příhoda (1963), Havlínová (1995, 1998), Švancara (1967), Osecká & Blatný (1993), Matějček (2000), Smékal (2002), Hradecká (1980), Kohoutek (2000), Vaněk et al. (1980) Slovensko Pardel (1982), Koščo (1975), Pavlovič (1975) a Kováč (1998, 2001)

Havinghurst (1963) deklaruje pro každé období ontogeneze jisté dominantní črty 0 – 10 směřování k nezávislosti 10 – 20 formování vlastní osobnosti 20 – 30 jádro života 30 – 40 shromažďování energie 40 – 50 námaha o potvrzení sebe sama 50 – 60 vytváření nového životního stylu 60 – 70 relaxace

Kuric et al. (1986) Prenatální období (stadium nitroděložního vývoje) Kojenecké stadium (začíná porodem a je charakteristické adaptací dítěte na prostředí) Stadium raného dětství (někdy označovaném jako věk batolecí) Stadium předškolního dětství (tvarová přeměna postavy) Stadium školního dětství (někdy se dělí na mladší a starší školní věk) Stadium puberty (někdy označováno jako střední školní věk) Stadium adolescence (někdy označováno jako mládenecký věk) Stadium mladšího dospělého věku (do 30. roku) Stadium středního dospělého věku (období končívá kolem 45. roku) Stadium staršího dospělého věku (hranice je individuální a končí mezi 55. a 65. rokem) Stadium počátečního stáří (většinou pojímaném od 61. roku do 75. roku) Stadium pokročilého stáří (od 76. roku do 90. roku) Stadium krajního stáří (patriarchium zahrnuje úsek od 91. roku do 110. roku)

5 cyklů podle Gadamera (1975) atentátní etapa (od početí po narození) etapa evoluce – dětství a mládenectví dospělost důchodci (odchod do důchodu, změny sociálních rolí, ukončení profesionální činnosti, v některých případech vyvrcholení profesionální kariéry a společenského postavení, ubývání fyzických sil, minimum rozvodů, začátek možného selhávání, maximum duševních chorob) kmetství (selhávání životně důležitých funkcí, choroby, úmrtnost, minimum žijícího obyvatelstva).

Podle odhadu demografů měla v roce 2000 v Evropě zhruba jedna pětina obyvatel šedesát a více let - dlouhověkost život ve vysokohorském prostředí nebo v prostředí co nejméně zamořeném exhalacemi – je to však dáno také odlišností životního stylu a způsobu života (např. statistiky udávají, že v Jerevanu žije nejvíce stoletých lidí). strava a složení potravin (bylo prokázáno, že nadváha zkracuje život o 25 %) tělesný pohyb a tělesná aktivita (prodlužuje zejména aktivní část života) průběh onemocnění ve stáří – pro vysoký věk jsou typické mnohočetné poruchy, které mohou postupně vyústit do systémového selhání.

Gerontologie – věda o stáří „ Stáří se projevuje „úhrnným stavem opotřebování, jemuž bylo tělo vystaveno“. (Selye, 1993)

Gerontologie je věda multidisciplinární gerontologie experimentální (biologická) – zabývá se tím, jak a proč živé organizmy stárnou, gerontologie sociální – zabývá se vzájemným vztahem člověka a společnosti, gerontologie klinická – zabývá se zvláštnostmi zdravotního stavu seniorů

Stáří a funkce Prarodičovská Moudrosti Snižování motoriky Nemoc a její vliv Snižování pozornosti Změna přístupu ke smysluplnosti života

Berlínský model moudrosti  deklarativní (faktická) znalost věcí, které se týkají vedení života  procedurální znalost pragmatiky života (znalost heuristických postupů a hodnot)  obecné znalosti o individuální a sociální životní problematice (rodině, přátelství, spolupráci a soupeření)  uznávání existence nejistoty  dobrá orientace v nečekaných situacích.

Mühlpachr (2004) uvádí tyto skupiny seniorů: důvěřivé stáří - objekt kriminální činnosti podivínské stáří – způsob chování, který neodpovídá společenským konvencím bláznivé stáří - střídání nálad (ztráta reality) intelektově upadající stáří – demence nesnášenlivé stáří - pokles schopnosti tolerance odbržděné stáří –deliberace sexuálního pudu osamělé stáří – emocionální zranitelnost