Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA JAKO SOUČÁST ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 7. ROČNÍK
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Režim dne. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Režim.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Křížovka – opakování, manželství
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Vztahy a pravidla soužití - obec
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Zásady zdravého stravování

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Zásady zdravé výživy. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_15_ Zásady zdravé výživy. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTVýchova ke zdraví ROČNÍK8. KLÍČOVÁ SLOVA Voda, pitný režim, složení stravy, energetická hodnota. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí se zásadami zdravé výživy a pitným režimem.

Lidské tělo a voda Lidské tělo je ze 60 – 70 % tvořeno vodou. Tu během dne ztrácí, proto ji musíme neustále doplňovat nápoji. Nejvíce pijeme v horku, při sportu a tělesné námaze, při konzumacích slaných a tučných jídel a také při horečkách. Doporučená denní dávka tekutin se pohybuje mezi 2 – 3 litry. Vhodné je střídat stolní vody, minerálky, ovocné a bylinné čaje, přírodní ovocné šťávy, neslazené džusy. Za zdroj vody pokládáme i ovoce a zeleninu.

Nápoje Alkohol – patří mezi návykové látky s negativními účinky na lidský organismus. Káva – nedává tělu tekutiny, je močopudná, takže nutí tekutiny z těla vylučovat, na kofein lze vypěstovat závislost. Coca – cola – obsahuje kofein a velké množství cukru. Sladké limonády – množstvím cukru se podílejí na vzniku zubního kazu.

Složení stravy Konzumuj stravu co nejpestřejší Omez živočišné tuky (sádlo, máslo) Zeleninu a ovoce jez několikrát denně Luštěniny jez alespoň jedenkrát týdně potraviny z bílé mouky nahraď celozrnným pečivem Dej přednost bílému masu před červeným Vypij denně 2 – 3 litry tekutin

Energetická hodnota Snaž se, aby energetický příjem potravy nebyl vyšší než výdej Omez sladkosti, uzeniny a chipsy Tučné mléčné výrobky nahraď netučnými

Správný postup při přípravě pokrmů Jez potraviny připravené nejšetrnějším způsobem Omez pokrmy upravené na tuku

Časové rozvržení jídla Jez v pravidelných intervalech Doporučuje se 5 malých porcí jídla denně Poslední jídlo sněz nejméně 2 hodiny před spaním

Prostředí jídelny Jez tam, kde je čisto a příjemně Dej si záležet na servírování Jez pomalu a v pohodě

Abeceda zdravé výživy A jezte pestrou stravu – zajistíte tak dostatečný a vyvážený příjem živin, vitamínů, minerálů a dalších látek B udržujte si vhodnou tělesnou váhu C vybírejte potraviny s nízkým obsahem tuku, zvláště živočišného, omezujte maštění, snižujte spotřebu uzenin, tučných mas,… D konzumujte dostatečné množství zeleniny a ovoce E stanovte si a respektujte pravidelný čas příjmu potravy F omezujte sůl G potraviny zbytečně dlouho nevařte, nepřipravujte nic na přepáleném tuku H jídlo nehltejte, ale pomalu kousejte I dodržujte pitný režim Můžete doplnit další zásady správné výživy

Pyramida zdravé výživy

Model standardizované denní spotřeby potravin

Obecně platí Denní příjem potravy: -Snídaně – 15 – 20 % -Svačiny (dvě) – 10 – 15 % -Oběd – 30 – 35 % -Večeře – 20 – 25 % Denní příjem tekutin: 2 – 3 litry neslazených tekutin Kdo – kolik: -Nižší dávky – menší děti, většina žen, staří lidé. -Střední dávky – starší děti, dospívající chlapci, těhotné a kojící ženy, většina mužů. -Nejvyšší dávky – sportovci, dospívající chlapci, těžce pracující muži.

Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČÁBALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN

Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. webik-pribor.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. webik-pribor.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 učebnice 8. ročníku strana 100 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČABALOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova 8 Rodinná výchova 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN Obr.č. 4 a 5 NEUVEDEN, Neuveden. mamciny.estranky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: poruchy-vyzivy/zasady-spravne-vyzivy.html Obr.č. 6 učebnice 7. ročníku strana 92 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČÁBALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN Obr.č. 7 učebnice 8. ročníku strana 100 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČABALOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova 8 Rodinná výchova 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN