Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území Statutárního města Brna Krajský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Ochrana urbanistických a architektonických hodnot zástavby poznatky veřejného ochránce práv Kancelář veřejného ochránce práv JUDr. Marek Hanák, JUDr. Jana.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro obce správního území ORP Židlochovice Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Žďár nad Sázavou , Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
„Integrované dopravní systémy – informační systémy pro podporu rozhodování veřejné správy při výstavbě a provozování IDS v České republice“ Výzkumný projekt.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Nadřazená ÚPD a její aktualizace ÚAP průběžná aktualizace KÚÚK porada,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území ORP Bučovice, ORP Kuřim, ORP.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje územně plánovací dokumentace kraje dle zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, ve znění.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje aktuální informace pro poradu OÚPSŘ KrÚ JMK s Úřady územního plánování JMK Krajský úřad Jihomoravského kraje.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území ORP Břeclav, ORP Hodonín, ORP.
ROZŠÍŘENÍ DÁLNICE D1, STAVBA 01191, DÚR STARÝ LÍSKOVEC – BRNO JIH ZÁVOD BRNO.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
CZ  Územní plán  Evropské indikátory udržitelného rozvoje  Analýza brownfieldů  Studie udržitelné MHD ve Vsetíně  Přenos dobré praxe a zkušeností.
Podpora napojení logistických center na železniční dopravu Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Autor.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Informace z porady MMR s krajskými úřady
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Zpráva o uplatňování ÚP
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Stavební uzávěra základní informace
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Krajský úřad Libereckého kraje
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Územně analytické podklady obcí ÚÚP a „jeho“ údaje o území Brno, 6
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Seminář s krajskými úřady
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zpráva o uplatňování územního plánu
Rychlá železnice, plány a realita
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Územní plán Liberec.
Nástroje územního plánování a jejich vazby k pozemkovým úpravám
Informace k tezím rekodifikace
Připravovaná metodika na ochranu nerostného bohatství
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Územní plán s prvky regulačního plánu
Významné stavby SŽDC v regionu Střední a východní Moravy
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území Statutárního města Brna Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Struktura / členění ZÚR JMK V kapitolách ZÚR JMK jsou obsaženy: - záměry zpřesněné z PÚR ČR záměry nadmístního významu sledované krajem Popis záměru je strukturován: - popis o jaký záměr se jedná - územní vymezení (identifikace ORP a obcí dotčených záměrem) - požadavky na uspořádání a využití území, kritéria a podmínky pro rozhodování o změnách (vlastní „zásady“) - úkoly pro územní plánování Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Stavební zákon stanovuje základní zásady: § 43 odst. 3 : … územní plány v souvislostech a podrobnostech území obce zpřesňují a rozvíjí cíle a úkoly územního plánování v souladu se ZÚR …. § 54 odst. 5: „Obec je povinna uvést do souladu ÚP s ÚPD následně vydanou krajem….“ Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK

Existuje-li ÚPD obce: - koridor je v podrobnější ÚPD obsažen (i schválené před vydáním ZÚR JMK) a není se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle této ÚPD obce - koridor je v podrobnější ÚPD obsažen (i schválené před vydáním ZÚR JMK) a je se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle Z Ú R JMK Neexistuje-li ÚPD obce: - p okud není koridor zpřesněn v podrobnější ÚPD - rozhodovat podle Z Ú R JMK Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK

§ 54 odst. 2 SZ: Zastupitelstvo obce vydá ÚP po ověření, že není v rozporu s PÚR a ZÚR pokud by zastupitelstvo vydalo ÚP v rozporu se ZÚR, je vydán v rozporu s právními předpisy (se SZ) důvod ke zrušení takto vydaného ÚP § 52 odst. 4 SZ: ( veřejné projednání návrhu ÚP ) Ke stanoviskům, námitkám a připomínkám ve věcech, o kterých bylo rozhodnuto při vydání ZÚR, se nepřihlíží ustanovení využívat při rozhodnutí o obdobných námitkách, jaké byly podány při veřejném projednání ZÚR JMK (viz OOP ZÚR JMK), nebo při vypořádání uplatněných připomínek Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK 10.ledna 2012

Zapracování záměrů ze ZÚR JMK do projednávaného návrhu ÚP Návrh ÚP musí být v souladu se Zadáním ÚP je-li Koncept - musí být Návrh ÚP v souladu s Pokyny pro zpracování návrhu schválené Zadání / Pokyny pro zpracování návrhu musí „umožňovat“ zapracování záměrů plynoucích ze ZÚR JMK do návrhu ÚP, jinak je nutno je přepracovat, znovu projednat a schválit návrh ÚP, který se předkládá zastupitelstvo obce pro ověření a vydání, musí být v souladu se ZÚR, jinak je ÚP vydán v rozporu s právními předpisy (se SZ) viz předchozí snímek Teprve poté může pořizovatel může rozhodnout o dalším postupu při pořizování, tj. zda je nutno přepracovat Zadání / Pokyny.., vzhledem k podstatné úpravě řešení provést opakované projednání návrhu nebo lze pokračovat v procesu pořizování Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK 10.ledna 2012

OS9 OB3 OS10 OS11 Rozvojové oblasti a osy dle PÚR ČR 2008 v JMK Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Rozvojové oblasti a osy dle PÚR ČR JMK ZÚR JMK zpřesňují vymezení rozvojových oblastí a os vymezených v PÚR ČR 2008: OB3 – v území ORP Brno, Blansko, Kuřim, Pohořelice, Rosice, Šlapanice, Slavkov u Brna, Tišnov, Vyškov, Židlochovice OS9 – v území ORP Blansko, Boskovice OS10 – v území ORP Břeclav, Hustopeče, Pohořelice, Vyškov OS11 – v území ORP Břeclav, Hodonín, Kyjov, Veselí nad Moravou Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

N-OS1 N-OS2 N-OS3 N-OS4 Rozvojové oblasti a osy a území Brněnské aglomerace vymezené ZÚR JMK území Brněnské aglomerace Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

ZÚR JMK nevymezují žádné rozvojové oblasti nadmístního v ýznamu. ZÚR JMK stanovují rozvojové osy nadmístního významu: N-OS1 Znojemská – ORP Znojmo N-OS2 Pohořelická – ORP M. Krumlov, Pohořelice, Znojmo N-OS3 Vídeňská – ORP Mikulov, Pohořelice (spojení Brna s Vídní) N-OS4 Kyjovská – ORP Slavkov u Brna, Bučovice, Kyjov, Hodonín ZÚR JMK stanovují území Brněnské aglomerace podle ÚS aglomeračních vazeb města Brna a jeho okolí z roku 2010 (území ORP Blansko, Brno, Ivančice, Kuřim, Pohořelice, Rosice, Šlapanice, Slavkov u Brna, Tišnov, Židlochovice) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Rozvojové oblasti a osy vymezené ZÚR JMK

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Specifické oblasti dle PÚR ČR a ZÚR JMK N-SOB1 N-SOB2 N-SOB3 N-SOB4 N-SOB5 N-SOB6

Specifické oblasti vymezené ZÚR JMK ZÚR JMK stanovují specifické oblasti nadmístního významu: N- S O B 1 Vranovsko – ORP Znojmo N- S O B 2 Jevišovicko – ORP Moravský Krumlov, Znojmo N- S O B 3 Střední Podyjí – ORP Mikulov, Znojmo N-SOB4 Hovoransko – ORP Hodon í n, Kyjov N-SOB5 Horňácko – ORP Veselí nad Moravou N-SOB6 Olešnicko – ORP Boskovice Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Aplikace rozvojových a specifických oblastí, rozvojových os a území Brněnské aglomerace Při územně plánovací činnosti: - neopomenout soulad ÚP se ZÚR JMK v odůvodnění textové části - může ovlivnit rozsah navržen é ho rozvoje s í dla - může ovlivnit z í sk á n í finančn í podpory z veřejných rozpočtů (dotace) Při rozhodování v území: - l ze využít při odůvodňování rozhodnutí Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Dopravní infrastruktury Technické infrastruktury Výroby Ú SES Územních rezerv ZÚR JMK v ymezují plochy a koridory:

D1 – rychlostní silnice R43 D18 – silnice I/43 D8 – rozšíření D1 D10, D11, D12 – JZT, JT, JVT D37 – silnice II/416 Koridory dopravní infrastruktury SILNICE

D10, D11, D12 - JZT, JT, JVT (část) D17– I/42 Brno – dostavba VMO D41-obchvat Tuřan D38-Slatina, Šlapanice obchvat D36-obchvat Bosonoh D16-Bratislavská radiála D8 – rozšíření D1 D1 – R43 Koridory dopravní infrastruktury SILNICE DR4 – JVT (část) DR46 – Modřice - Tuřany

DI – silniční doprava Vybrané záměry a problémy v území Koridor D1 – rychlostní silnice R43, úsek Troubsko (D1)– Kuřim (celý koridor R43 v ZÚR JMK rozčleněn na 4 úseky), šířka koridoru 600 m s výjimkou území Brna, vedení bylo prověřováno variantně po úsecích, výsledný koridor vesměs koresponduje s řešeními ve stávajících územních plánech, není v platném ÚP Brna (zrušeno soudem), podáno množství námitek a připomínek Koridor D8 – rozšíření dálnice D1 Kývalka – Holubice na 6-pruh, (VPS) je už upřesněno a zapracováno v územních plánech jednotlivých obcí, šířka koridoru 300 m Koridor D10 – JZT Troubsko – Rajhrad, čtyřpruhová silnice I. třídy, šířka koridoru 600 m, z variant vybrána varianta Modřická, není zapracována v územních plánech, podáno množství námitek a připomínek Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Koridor D11 – JT Modřice – Chrlice, čtyřpruhová silnice I. třídy, šířka koridoru 600 m, není zapracována v územních plánech, podáno množství námitek a připomínek Koridor D12 – JVT Chrlice – MÚK Tuřany, čtyřpruhová silnice II. třídy, šířka koridoru 600 m, není zapracována v územních plánech, na základě výsledků veřejného projednání byl koridor zkrácen a úsek MÚK Tuřany – Šlapanice byl převeden do územních rezerv (koridor DR4), podáno množství námitek a připomínek V prostoru MÚK Troubsko-Bosonohy a území Šlapanicka byla definována území s kumulativními vlivy na veřejné zdraví, je nutno oborovou studií posoudit očekávané zátěže všech záměrů v dotčeném území, vyhodnotit před realizací staveb Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu DI – silniční doprava Vybrané záměry a problémy v území 10. ledna 2012

Koridor D16 - silnice I/41 „Bratislavská radiála, čtyřpruhová silnice I. třídy, šířka koridoru 150 m Koridor D17 - dostavba silnice I/42 Brno, Velký městský okruh, šířka koridoru 300 m (po úsecích), Navazující koridor D18 – silnice I/43 Česká – Kuřim, čtyřpruhová silnice I. třídy, šířka koridoru 200 m, rozšíření stávající I/43 v návaznosti na koridor R43, obchvat Kuřimi a VMO Brno, podány námitky preferující jižní obchvat Kuřimi, nebylo vyhověno (koridor není součástí území Brna) Koridor D36 – II/602 Bosonohy, obchvat, podány námitky požadující jiné řešení, na které není žádná studie, proto nebylo námitkám vyhověno Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu DI – silniční doprava Vybrané záměry a problémy v území 10. ledna 2012

DI – silniční doprava Vybrané záměry a problémy v území Koridor D38 – II/417 Brno, Slatina – Šlapanice, přeložka s obchvaty sídel, podány námitky požadující jiné řešení, na které není žádná studie, proto nebylo námitkám vyhověno Koridor D41 – II/380 Tuřany obchvat, je vydáno pravomocné územní rozhodnutí, podány námitky požadující jiné řešení, na které není žádná studie, proto nebylo námitkám vyhověno V prostoru MÚK Troubsko-Bosonohy a území Šlapanicka byla definována území s kumulativními vlivy na veřejné zdraví, je nutno oborovou studií posoudit očekávané zátěže všech záměrů v dotčeném území, vyhodnotit před realizací staveb. Koridor DR 46 – II/152 Modřice – Chrlice – Tuřany, prodloužení (pouze v případě kategorizace JVT jako silnice I. třídy a vyšší) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

D42 – optimalizace trati č. 250 D47 – úpravy trati č. 240 DR36 – VRT D46 – křenovická spojka D43 – Nová přerovská trať Koridory dopravní infrastruktury ŽELEZNICE DR37 – VRT DR39 – VRT

D60 - ŽUB, přestavba, Maloměřice-Brno jih D47-konvenční žel. trať č.240 D61-SJKD reg./spec. dráha Koridory dopravní infrastruktury ŽELEZNICE D43 – konvenční žel. trať č. 300, 340 „Nová přerovská trať“ DR36-VRT DR39-VRT DR37-VRT

Koridor D60 – Železniční uzel Brno, přestavba (VPS ) Brno, Maloměřice – Brno, jih, jako součásti průtahu I. žel. koridoru a součásti evropské železniční sítě TEN-T, TERFN. Šířka koridoru: 150 m Úkolem pro územní plánování je zpřesnit plochy a koridory související s přestavbou železničního uzlu Brno v Územním plánu města Brna, podány připomínky a námitky, nebylo vyhověno Koridor D61 regionální/speciální dráhy; Severojižní kolejový diametr Brno ( VPS), Řečkovice – hlavní nádraží – Staré Černovice. Šířka koridoru: 150 m Cílem je zlepšit obsluhu území příměstskou kolejovou dopravou v rozvojové oblasti OB3 Brno. Úkolem pro územní plánování je zajistit územní koordinaci a ochranu koridoru Severojižního kolejového diametru v ÚPD města Brna. Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu DI – železniční doprava Vybrané záměry a problémy v území 10. ledna 2012

Koridor D42 – konveční železnice, trať č. 250 Tišnov – Brno, optimalizace, šířka koridoru 150 m, zapracovat do ÚPD dle podkladů poskytnutých MD Koridor D43 – konvenční železnice, trať č. 300, 340 – „Nová přerovská trať“ Brno – Vyškov – hranice kraje, je zpracována dokumentace pro ÚR, kterou je koridor upřesněn a takto je zapracován do příslušných ÚPD. Šířka koridoru: 250 m, kromě úseků přilehlých rozvojových ploch PZ m a PZR1–150 m ( m) a záměrů D62, DR47–200 m Koridory územních rezerv DR36, DR37, DR39 vysokorychlostní dopravy, šířka koridorů 600 m (s výjimkou DR39 v prostoru letiště a Šlapanic), pokud není upřesněn v ÚPD, respektovat v plné šíři, při pořizování nové ÚPD nutná konzultace s MD Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 DI – železniční doprava Vybrané záměry a problémy v území

Koridor D47 – konveční železnice, trať č. 240 Brno – Rapotice – hranice kraje, elektrizace a zdvojkolejnění úseku Střelice – Zastávka a přeložka úseku Zastávka – Okříšky, šířka koridoru 600 m (kromě k. ú. Tetčice – 200 m), respektovat v ÚPD dle příslušných podkladů Koridor konvenční železnice, trať č. 260 Brno – Česká Třebová, ZÚR respektují koridor vymezený v PÚR ČR 2008, bude prověřen ÚS územních podmínek pro zvýšení rychlosti této železniční trati (ÚS č. 4), není graficky vymezen v ZÚR JMK Terminály a výhybny integrovaného dopravního systému (IDS) D52 – Nový Lískovec, ostatní terminály (nevymezené v ZÚR) respektovat příkladně v rámci koridoru SJKD Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu DI – železniční doprava Vybrané záměry a problémy v území 10. ledna 2012

Koridory dopravní infrastruktury LETECKÁ DOPRAVA D62-veřejné mezinárodní letiště Brno -Tuřany DR47-veřejné mezinárodní letiště Brno -Tuřany

Plocha D62 – Veřejné mezinárodní letiště Brno – Tuřany, modernizace, plocha 37,5 ha. Úkolem pro územní plánování je vytvořit podmínky pro rozvoj veřejného mezinárodního letiště, v ÚPD města Brna a dotčených obcí respektovat ochranná pásma hluková s cílem řízeného rozvoje dotčeného území s minimalizací negativních vlivů provozu letecké dopravy na obytnou funkci. Územní rezerva plocha DR 47 – Veřejné mezinárodní letiště Brno – Tuřany, modernizace, plocha 28 ha. Vytvořit podmínky pro územní rezervu plochy, minimalizovat negativní vlivy na veřejné zdraví s ohledem na posouzení očekávané zátěže při realizaci všech záměrů (kumulativní vlivy), v ÚPD zpřesnit plochu územní rezervy pro modernizaci letiště. Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu DI – letecká doprava Vybrané záměry a problémy v území 10. ledna 2012

DI – cyklistická doprava Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Vzhledem k měřítku ZÚR JMK (1: ) cyklostezky nejsou v grafické části zobrazeny, nutno využívat rezortní podklady (zejména krajský Program rozvoje sítě cyklistických komunikací…)

Aplikace ploch a koridorů DI Při územně plánovací činnosti: - neopomenout soulad ÚP se ZÚR v textové i grafické části - při pořizování ÚP (změn ÚP) zpřesňovat šířky a vedení koridorů ve spoluprácí se správci infrastruktury, dohodnout s příslušnými DO - při zpřesňování šířky a vedení koridorů vycházet zejména z ÚPP (ÚAP a ÚS vložené do evidence územně plánovací činnosti) - při zpřesňování koridorů dbát na koordinaci s vymezením koridorů v navazujících územích (širší vztahy) Při rozhodování v území: - pokud je koridor zpřesněn v ÚPD (i schválené před vydáním ZÚR, není-li se ZÚR v rozporu), rozhodovat podle této ÚPD - pokud není koridor zpřesněn již v podrobnější ÚPD, respektovat šířku koridoru navrženou v ZÚR Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

TE5 – rozvodna Čebín TE3 – Čebín – Přibyslavice TE6 – rozvodna Sokolnice Koridory technické infrastruktury ELEKTROENERGETIKA TE2 – Slavětice – Sokolnice

Koridor TE2 – (Slavětice) – hranice kraje – Sokolnice, šířka koridoru 400 m, prochází i přes zastavěná a zastavitelná území, do zpřesnění v územních plánech respektovat Koridor TE3 – Čebín – Přibyslavice – hranice kraje, šířka koridoru 400 m, prochází i přes zastavěná a zastavitelná území, do zpřesnění v územních plánech respektovat Doporučení k TE2 a TE3: pořídit co nejrychleji změny územních plánů, po konzultaci se správci infrastruktury koridory upřesnit (zúžit) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 TI – elektroenergetika Vybrané záměry a problémy v území (400 kV)

TE42 – horkovod z EDU TE30 – VVTL Kralice – Bezměrov Koridory technické infrastruktury PLYNÁRENSTVÍ, DÁLKOVODY

Koridory technické infrastruktury PLYNÁRENSTVÍ, DÁLKOVODY TE42 - EDU

Koridor TE30 –VVTL DN 700 Kralice – Bezměrov, úsek severně od Brna, šířka koridoru 400 m, do zpřesnění v územních plánech respektovat Koridor TE42 – horkovod z elektrárny Dukovany – hranice kraje – Brno, šířka koridoru 400 m, do zpřesnění v územních plánech respektovat Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 TI – plynárenství, dálkovody Vybrané záměry a problémy v území

Koridory technické infrastruktury VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ PO3 – plocha pro protipovodňová opatření TV2 – VOV napojení SV TV1 – VOV napojení SV

Koridory technické infrastruktury VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ TV2– napojení VOV TV PO3 – plocha pro protipovodňová opatření

Vodovody a kanalizace Koridory pro hlavní vodovodní řady (VPS) pro rozšíření a zkvalitnění zásobování obyvatel pitnou vodou, šířka koridorů 400 m. Koridor TV1 Vírský oblastní vodovod napojení oblasti skupinového vodovodu (dále SV) - SV Ivančice – Rosice, obce Chudčice, Veverská Bítýška, Hvozdec, Říčany, Ostrovačice; Koridor TV2 Vírský oblastní vodovod napojení oblastí SV Troubsko – Střelice a SV Židlochovice – Blučina, obce Vojkovice, Žabčice, Opatovice; Zpřesnit a vymezit koridory hlavních vodovodních řadů TV1 – TV13 a TV28 v součinnosti se správci sítí s ohledem na minimalizaci střetů s limity využití území. Zajistit územní koordinaci a ochranu koridorů v ÚPD dotčených obcí Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 TI – vodní hospodářství Vybrané záměry a problémy v území

Plochy pro protipovodňová opatření (VPS i VPO): PO3 – jednotlivá prioritní oblast č. 9 PPO povodí Svratky po soutok se Svitavou Doporučení a upozornění k PO: - protipovodňová opatření konkretizovat dle podkladů OŽP KrÚ JMK - neztotožňovat hranice vymezených PO s hranicemi záplavových území Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 TI – vodní hospodářství Vybrané záměry a problémy v území

Aplikace ploch a koridorů TI Při územně plánovací činnosti: - neopomenout soulad ÚP se ZÚR v textové i grafické části - při pořizování ÚP (změn ÚP) zpřesňovat šířky a vedení koridorů ve spoluprácí se správci infrastruktury, dohodnout s příslušnými DO - při zpřesňování šířky a vedení koridorů vycházet zejména z ÚPP (ÚAP), neopomíjet rezortní podklady (např. ÚEK, Plán rozvoje VaK) - při zpřesňování koridorů dbát na koordinaci s vymezením koridorů v navazujících územích (širší vztahy) Při rozhodování v území: - pokud je koridor zpřesněn v ÚPD (i schválené před vydáním ZÚR, není-li se ZÚR v rozporu), rozhodovat podle této ÚPD - pokud není koridor zpřesněn již v podrobnější ÚPD, respektovat šířku koridoru navrženou v ZÚR Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Ostatní plochy a koridory VÝROBA, LOGISTIKA PZ1-plocha smíšená výrobní Tuřany - letiště sever PZR1- CTPark Brno - South- úz. rezerva PZR2-Tuřany, letiště jih - úz. rezerva DR50-veřejné logist. centrum - úz. rezerva

Plocha PZ1 smíšená výrobní – Tuřany, letiště Sever, plocha 143,6 ha Vytvořit územní podmínky pro plochu PZ1, zpřesnit a vymezit plochu s ohledem na ochranu před negativními vlivy na obytná a rekreační území a minimalizaci střetů s limity využití území, předcházet negativním vlivům na životní prostředí aplikací kritérií ochrany veřejného zdraví v rámci schvalovacích procesů. Zajistit koordinaci s ÚPD města Brna. Doporučení a upozornění: - záměr je přípustný pouze za podmínky, že nedojde k nepřijatelnému zvýšení imisní a hlukové zátěže obyvatel. Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Výroba, logistika Vybrané záměry a problémy v území

Plocha PZR1 smíšená výrobní – CTPark Brno – South, Šlapanice Plocha PZR2 smíšená výrobní – Tuřany, letiště Jih PZR1 – 81 ha, PZR2 – 169,5 ha Vytvořit podmínky pro územní rezervy ploch smíšených výrobních nadmístního významu PZR1 a PZR2 v souladu s § 36 zákona č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, s cílem prověřit možnosti budoucího využití, jejich dosavadní využití nesmí být měněno způsobem, který by znemožnil, nebo podstatně ztížil prověřované budoucí využití. Minimalizovat negativní vlivy na veřejné zdraví (hodnocení HIA) s ohledem na posouzení očekávané zátěže při realizaci všech záměrů v dotčeném území (kumulativní vlivy) na základě výsledků oborové studie Úkoly pro územní plánování: Zpřesnit plochy územních rezerv pro CT Park Brno – South, Šlapanice (PZR1) a Tuřany, letiště Jih (PZR2) v ÚPD města Brna a v ÚPD dotčených obcí. Doporučení a upozornění: - záměr je přípustný pouze za podmínky, že nedojde k nepřijatelnému zvýšení imisní a hlukové zátěže obyvatel. Podáno množství námitek a připomínek, původně návrhová plocha (PZ2) byla převedena do rezervy, Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Výroba, logistika Vybrané záměry a problémy v území

Územní rezerva DR50 – Veřejné logistické centrum, plocha 15,4 ha umístění Horní Heršpice, v souladu s ÚAP města Brna (2010) Vytvořit územní podmínky pro plochu územní rezervy veřejného logistického centra Brno v souladu s § 36 zákona 183/2006 Sb. Byly uplatněny námitky, původní návrhová plocha byla přeřazena do územní rezervy Doporučení a upozornění: prověřit a zpřesnit plochu územní rezervy, záměr je přípustný pouze za podmínky, že nedojde k nepřijatelnému zvýšení imisní a hlukové zátěže obyvatel. Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Výroba, logistika Vybrané záměry a problémy v území

10. ledna 2012 ZÚR JMK vymezují plochy a koridory nadregionálního a regionálního ÚSES Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu

Aplikace ploch a koridorů ÚSES Při územně plánovací činnosti: V ÚPD zpřesňovat vymezení skladebných částí (biocenter, biokoridorů) nadregionálního a regionálního ÚSES při dodržování principů projektování ÚSES a dle pravidel stanovených v ZÚR JMK (zejména v úkolech územního plánování) Při rozhodování v území: - pokud je ÚSES zpřesněn v ÚPD (i schválené před vydáním ZÚR JMK, není-li se ZÚR JMK v rozporu), rozhodovat podle této ÚPD - pokud není ÚSES zpřesněn v podrobnější ÚPD, respektovat plochy a koridory ÚSES vymezené v ZÚR JMK, zejména chránit před změnou ve využití území, která by znamenala snížení stupně ekologické stability Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Územní studie dle ZÚR JMK ZÚR JMK stanovují potřebu zpracování 8 územních studií na území kraje

ZÚR JMK ukládají zpracovat 8 územních studií : 1 – ÚS vymezení cílových charakteristik krajiny 2 – ÚS rozvoje rekreace v širším prostoru Baťova kanálu 3 – ÚS vymezení sídelní struktury JMK 4 – ÚS prověření železniční tratě Brno – Česká Třebová 5 – ÚS propojení silnic R52 a I/53 s D2 6 – ÚS silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna 7 – ÚS rozvoje lázeňství Pasohlávky 8 – ÚS silnice II/380 Sokolnice - Čejč Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Územní studie dle ZÚR JMK

ZÚR JMK ukládají ve vybraných plochách a koridorech prověření změn jejich využití územní studií. Řešená území jsou vymezena na celá dotčená katastrální území. ÚS vymezení cílových charakteristik krajiny JMK je zpracována a zaevidována (územně plánovací podklad) ÚS vymezení sídelní struktury JMK je zpracovávána, je odevzdána 1. etapa, 2.etapa bude odevzdána v září 2012 (řeší kategorizaci sídelní struktury kraje, charakterizuje funkční regiony a vymezí kooperační vazby mezi sídly) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10. ledna 2012 Územní studie dle ZÚR JMK

ÚS silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna, ÚS silnice II/380 Sokolnice – Čejč, ÚS Křenovické spojky proběhla výběrová řízení, výběr zhotovitelů schválila RJMK v prosinci 2011, budou zpracovávány a dokončeny v roce 2012 ÚS přeložky silnice I/50 Brankovice – Kožušice bude řešena v roce 2012 (v souvislosti se 2 rezervami dle ZÚR JMK) Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10.ledna 2012 Územní studie dle ZÚR JMK

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu Děkujeme za pozornost Ing. arch. Ji ř í Klva ň a, stanoviska k ÚPD obcí Ing. arch. Zuzana Ludvíková, stanoviska k ÚPD obcí Ing. Stanislav Lunga, stanoviska k ÚPD obcí 10.ledna 2012

Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 10.ledna 2012 Děkuji za pozornost Ing. arch. Hana Houzarová