PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tygr bengálský OHROŽENÝ Rozšíření (červeně)
Advertisements

ZEBRA CHAPMANOVA.
(Odocoileus virginianus)
Vydra říční ve střední Evropě
Lesní obratlovci – savci
Kočka domácí Felis Catus.
Medvědi.
Základní škola a Mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín
CHOVÁ SE JAKO OSEL ( ASINUS ). Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Třída: savci (Mammalia) Řád: lichokopytníci (Perissodactyla) Čeleď:
OKAPI.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Projekt,,Sedmero krkavců,,
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
LEVHART SKVRNITÝ.
Po stopách ohrožených zvířat
Tulák sob a jiné zajímavosti
Řád: PLOUTVONOŽCI.
Prase domácí - Sus scrofa domesticus
Po stopách ohrožených zvířat
Den Země Po stopách ohrožených zvířat.
ŠELMY.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Panda Veliká.
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Pyšný jako páv.
Orangutani.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Autoři: David Slapnička Jiří Štrincl
P ANDA V ELKÁ. Hmotnost:75-160kg Délka:1,6- 1,9 Mláďata:1-2 Březost: dní Ohrožení: více než kritické Délka ocasu: cm.
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Savci.
Živočichové tropických deštných lesů (2)
NEJZAJÍMAVĚJŠÍ ZVÍŘATA SVĚTA
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
Panda Panda Panda. 0 V roce 1998 soudní proces vedený WWF podnítil požadavek amerického ministerstva ochrany přírody (U.S. Fish and Wildlife Service),
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
PRAŽSKÁ ZOO stavba pražské zoo Kůň převalského žirafa Lachtani
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Klokani.
Veverky Jan Čadil ZŠ Botičská.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Veverka obecná (Sciurus vulgaris)
Název projektu: Živá příroda ve škole
KOALA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Panda Červená Eva Brachtlova Třída: 5.B. Škola:Hluchák.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ZÁBAVNÁ ZOOLOGICKÁ ZAHRADA
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Transkript prezentace:

PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších savců světa.

Taxonomické zařazení Říše: Živočichové (Animalia) Kmen: Strunatci (Chordata) Třída: Savci (Mammalia) Řád: Šelmy (Carnivora) Čeleď: Medvědovití (Ursidae) Rod: Panda (Ailuropoda) Druh: Panda velká (melanoleuca) Binomické jméno Ailuropoda melanoleuca

Způsob života Panda velká je samotář, který dvě třetiny dne věnuje shánění a požírání potravy, ve zbytku dne odpočívá. Rády sedávají ve větvích stromů, dokonce i na nich spí, sluní se a hledají tu útočiště v nebezpečí.

Výskyt Jihozápadní Čína, především hory Quionglai, Daxiangling a hory Min v pohoří Qinling v provincii Šan-si

Tělesné rozměry délka těla: 1,2 až 1,5m délka ocasu: 13 až 15 cm výška v kohoutku: asi 65cm hmotnost:70 až 160 kg délka života : v zajetí 15 let  Přední tlapy pandy velké jsou vybaveny šestým prstem "palcem" , který je postaven proti ostatním prstům a umožňuje uchopení bambusových stonků. Má velkou hlavu se silnými žvýkacími svaly a její stoličky patří mezi nejsilnější ze všech šelem. Panda má velmi dobrý sluch, který ji včas varuje před nepřáteli.

Život a potrava Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Přestože se řadí mezi šelmy, je její potrava převážně rostlinná. Její trávicí ústrojí má sice stavbu obvyklou spíše pro masožravce, unikátní bakteriální mikroflóra ve střevech jí však umožňuje bez problémů tuto těžkou potravu strávit. Po odborné stránce je všežravcem, neboť je známo, že se příležitostně živí vejci a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz. Jsou to pro ni nezbytné zdroje bílkovin. Při žvýkání se jí třesou uši.

Víte, že … Až do roku 1869, kdy ji popsal francouzský přírodovědec páter David, pandu velkou v Evropě nikdo neznal. Panda velká je ve znaku Světového fondu pro ochranu přírody (WWF) Panda velká zimu nepřespává a za velmi chladného počasí hledá úkryt v jeskyních nebo dutých stromech. Krátký ocas  používá panda jako kartáč, kterým rozprašuje výměšek pachových žláz umístěných pod ním. Tímto zajímavým způsobem si panda značkuje své území. Denně se panda věnuje 16 i více hod. příjímání potravy, ale za celou tuto dobu stráví jen tolik, co sežere za jedinou hodinu.

Hrozba Panda velká je bezprostředně ohrožena mizením bambusových lesů a pytláctvím. V  součastné době žije asi jen 900 zvířat ve volné přírodě. Nebude snadné je zachránit,  i když na území Číny vznikají rezervace a pro svou roztomilost jsou pandy oblíbenými chovanci zoologických zahrad, čemuž jistě napomáhá jejich hravost a ochota se předvádět.