Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Šelmy medvědovité Vzdělávací oblast: Člověk a příroda na II. st. ZV-LMP Vzdělávací obor: Přírodopis Ročník: 8.,9. Jméno autora: Mgr. Jiřina Sommerová Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl porovnat vnější a vnitřní stavbu savců a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů. Žák by měl rozlišit jednotlivé skupiny savců a znát hlavní zástupce, objasnit jejich způsob života a přizpůsobení danému prostředí. Žák by měl vědět o významu živočichů v přírodě i pro člověka a uplatňovat zásady bezpečného chování. Prezentace podporuje aktivitu žáka a schopnost vyhledávání dalších informací. Metodický popis: Materiál je možné použít pro prezentaci při výkladu učiva, pro procvičování a opakování učiva, ale také pro doplnění učiva při zameškané hodině. Žák se seznámí i s některými hlasy živočichů. Žák by měl umět pojmenovat jednotlivé živočichy,ev. popsat zkušenost s chovem vybraných živočichů. Klíčová slova: Šelmy medvědovité, zavalité tělo, hrbolaté stoličky, silné drápy, medvěd lední,… Další materiály k výuce: - Učebnice : KROULÍKOVÁ ING. PAEDDR., Jarmila; KROULÍK ING. CSC., Josef. Přírodopis 8. Praha: Septima, 1995, ISBN - Encyklopedie dle výběru učitele

3 ŠELMY MEDVĚDOVITÉ

4 Medvěd hnědý - výskyt největší evropská šelma žije v hlubokých lesích
v ČR žije ojediněle, když, tak v Jeseníkách zatoulaný ze Slovenských hor osidluje část Asie a Severní Ameriky (shlédni mapu)

5

6 Medvěd hnědý - vzhled zavalité tělo porostlé hnědou srstí
hmotnost až 250 kg chrup podobný chrupu psa, stoličky však nejsou ostré, ale hrbolaté. To umožňuje dobře rozdrtit i rostlinnou potravu končetiny pětiprsté se silnými drápy našlapuje na celá chodidla

7

8 Medvěd hnědý – strava: je to všežravec loví živočichy
spokojí se i s ovocem, houbami, malinami… rád vybírá med divokým včelám zimu zpravidla prospí

9 Medvěd hnědý v Zoo

10 poslechni si hlas medvěda hnědého v textu vyhledej zajímavosti
Klikni na odkaz: poslechni si hlas medvěda hnědého v textu vyhledej zajímavosti

11 Další zástupci medvědovitých šelem:
Medvěd hnědý grizzly Medvěd ušatý

12 Medvěd lední

13 Opakování: Vyjmenuj zástupce medvědovitých šelem.
Jaké jsou charakteristické rysy medvědovitých šelem? Kolik kg váží přibližně medvěd hnědý? Čím se medvědi živí? Končetiny mají čtyřprsté, či pětiprsté? Který ze všech medvědů je největší?

14 ZDROJE: (medvěd hnědý): ŠAJ, Petr. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (medvěd hnědý):ŠAJ, Petr. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (mapa):USER:HANNU & IUCN (INTERNATIONAL UNION FOR CONSERVATION OF NATURE); SEE ABOVE. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ( medvěd v Zoo): USER:SIMM. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (medvěd grizzly):ORIGINAL UPLOADER WAS BOBISBOB AT EN.WIKIPEDIA. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (medvěd ušatý): FLOMINATOR. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (medvěd lední):AMSTRUP, STEVEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Poznámka: Použité snímky z jsou využity bezplatně a se souhlasem autorů.


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google