Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tygr bengálský OHROŽENÝ Rozšíření (červeně)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tygr bengálský OHROŽENÝ Rozšíření (červeně)"— Transkript prezentace:

1 Tygr bengálský OHROŽENÝ Rozšíření (červeně)
Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Třída: savci (Mammalia) Řád: šelmy (Carnivora) Čeleď: kočkovití (Felidae) Rod: Panthera Druh: tygr džunglový (Panthera tigris) Rozšíření (červeně) OHROŽENÝ

2 Popis Tygří samci měří 2-3 m bez ocasu a 3-4 m včetně, dosahují hmotnosti kg a výška v kohoutku činí 91 cm. Délka hlavy činí 25-38cm. Většina tygrů váží v průmeru kolem 260kg, dosahuje délky 3 m (včetně ocasu). Je známo hodně případů kdy tygr přesahoval hmotností 300 kg. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je cm. V průměru dosahují samice délky 2,5 m, váhy 150 kg a výšky v kohoutku 80 cm.

3 rozšíření Tygra bengálského můžeme nalézt především v Indii, Bangladéši, Nepálu, Bhútánu, Sundarbanu a Myanmaru (dříve Barma). Z toho plyne že se jedná o lesní šelmu. Přestože žije samotářsky, vytváří si rozsáhlé teritorium o velikosti až 50 km2. Nejvíce tygrů dnes žije v Indii (3000 kusů) a v Nepálu a Bangladéši (kolem 200 jedinců). Pár zástupců žije také v Myanmaru, ti ovšem již nejsou geneticky „čistí“ kvůli páření se se zástupci jiného druhu. Tygr bengálský je přísně chráněný a v Bangladéší a Indii se pro něho staví přísně chráněné rezervace.

4 Potrava Tygr je samotářské zvíře lovící převážně v noci, není to vytrvalý běžec, takže si za své oběti často vybírá slabá nebo zraněná zvířata. Útočí tak, že se nejdříve plíží ke kořisti v trávě (díky jeho maskovaní si ho oběť mnohdy nevšimne ani tehdy, plíží-li se ve velice nízkém porostu) a poté ji rychlým skokem polapí. Kořist usmrtí tak, že jí prokousne hrdlo nebo jí kousne do týla a zlomí vaz. Tygr útočí nejčastěji zezadu, ulovenou kořist si poté odtáhne do houští a její zbytky přikryje listím (tygři se často ke své kořisti opět vrací). Mezi hlavní složky potravy patří gaurové a buvoli, ale nepohrdne také menšími zvířaty jako jsou zající, opice, hulmani a pávi. Jsou známy také útoky na nosorožce a slony. Čas od času uloví také predátory.

5 Bílí tygři V přírodě jsou velice vzácní, avšak v zoo slouží jako populární atrakce. Genetickou odlišnost nejčastěji způsobuje páření mezi rodiči a mláďaty, při kterém dochází ke zkopírování genetického kódu rodičů. Bohužel, takovéto oplození často způsobuje vrozené vady jako jsou například skolióza, poruchy imunitního systému nebo degenerovaná páteř. Navzdory těmto faktům se o takovou mutaci pokouší čím dál více zoologických zahrad, které chtějí nalákat turisty.

6 Existuje také čistě bílá varianta tygra
Existuje také čistě bílá varianta tygra. K takovéto genetické odchylce dochází nejčastěji při páření bratra se sestrou. V Cincinnati se povedlo vyšlechtit bílého tygra bez pruhů v místní zoo, tygrům Bhimovi a Sumitě (bratr a sestra) se každé čtvrté mláďe narodilo bez pruhů. Mláďata byla poté prodána jiným zoologickým zahradám, například do Španělska, Mexika a dokonce i České republiky. Bezpruzí tygři

7 zajímavosti Hodil by se místo klaxonu do auta. To je teda žrout.
Tygři bengálští jsou často zabíjeni farmáři. Je jednou z mála šelem, které nelezou na stromy. Za jednu noc je tygr schopen spořádat na 30 kg masa. Umí skvěle plavat, uloví i středně velikého krokodýla. Tygrův řev je možné slyšet až na vzdálenost 3 kilometrů. To je teda žrout. Hodil by se místo klaxonu do auta.

8 Pár foteček

9

10 Konec Zdroje: http://images.google.cz/ http://cs.wikipedia.org/
„Tahle prezentace už zkončila?!? Tak to můžu jít zase spát.”


Stáhnout ppt "Tygr bengálský OHROŽENÝ Rozšíření (červeně)"

Podobné prezentace


Reklamy Google