Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
Nástroje územního plánování
Editace RÚIAN - nové povinnosti obcí a stavebních úřadů
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Základní registry veřejné správy
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Jiří Formánek Martin Šmejkal
Ověřené výpisy z informačního systému katastru nemovitostí Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Komise pro informační systémy SMO Praha,
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Elektronická publikace
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Projekty eGovernmentu v praxi 1 Konference IIR Projekty eGovernmentu v praxi Bc. Jana Třísková 21. ledna 2010.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní registry.
RÚIAN základní informace
identifikačního registru UIR-ADR
Územní samospráva Obce
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová. 2 Obsah prezentace Praha  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Ing. Tomáš Holenda, Ing. Jiří Košťál oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK Konference „Osvěta k základním.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Problémy a dotazy editorů ISÚI, modelové příklady Martina Kohoutová.
Reklamace Provázanost ISÚI a ISKN Hana Gubániová.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Veřejnoprávní smlouvy
Novela zákona o obcích.
Umisťování staveb.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová

Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3) kontrola výkonu přenesené působnosti v oblasti zápisu údajů do RÚAIN

Novinky 2015 (z pohledu editorů) - dodávky 1.6, 1.7, ( ) v ISÚI/VDP doplněno u vybraných prvků (část obce – stát) datum vzniku; ve VDP souřadnice dalších DB (přístup pro hasiče, záchrannou službu); rozšířená možnost vyhledávání stavebních objektů v Přehledu prvků (obec +k.ú.); dokument „Novinky v ISÚI a VDP ve verzi 1.6“ na ) editovatelný číselník způsobu využití na straně ISÚI (objekt občanské vybavenosti vs. stavba občanského vybavení )

Novinky 2015 (z pohledu editorů) 1.7 (srpen 2015) úprava reklamací z ISKN do ISÚI ISKN byla zapsána dokončená budova, které však neodpovídá žádný SO v ISÚI SO se shodným klíčem v ISÚI existuje, ale nemá vazbu na parcelu, zrušení budovy v ISKN vznik/změna polygonu budovy, kdy DB SO neleží v polygonu budovy, která je přiřazena ke stejné parcele jako SO notifikace o nových reklamacích ke zpracování OVM (možnost změny, více ů)

Novinky 2015 (z pohledu editorů) 1.8 (prosinec 2015) VDP – pro prvky AM, SO – zobrazování DB blízko sebe/na sobě (dnes jen jeden) odstranění problému s načítáním SO3 bez parcely do NZ

Plánované úpravy 2016 generování sestav vybraných prvků v ISÚI (SO v obci, části obce, ulice v obci ve formátech CSV, PDF) vývoj změn u konkrétního prvku, vč. lokalizačních údajů, dostupný přes „Poslední NZ“ nová funkcionalita ISÚI, která umožní propojit ISÚI (v Přehledu prvků) s Nahlížením do KN u prvků parcela, SO (podobný princip jako ve VDP)

Změny v legislativě novela zákona č. 128/2000 Sb., o obcích; novela vyhlášky č. 326/2000 Sb., o způsobu označování ulic a ostatních veřejných prostranství názvy, o způsobu použití a umístění čísel k označení budov, o náležitostech ohlášení o přečíslování budov a o postupu a oznamování přidělení čísel a dokladech potřebných k přidělení čísel; věcný záměr zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech; novela zákona č. 111/2009 Sb., o základních registrech; novela zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon

Novela zákona o obcích „mimózy“ (SO v k.ú. obce A očíslované obcí B) § 26a, lhůta 1 rok, následně rozhodne MV z moci úřední PSP - sněmovní tisk č. 454, 1. čtení , přikázán k projednání Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj

Novela vyhlášky č. 326/2000 Sb. reaguje: zákon o základních registrech podněty z praxe číslování v rozmezí hodnot 1 – 9999 dodatek čísel orientačních malý znak abecedy (0,8 % AM se znakem, z toho 92,7 % znak malý) meziresortní připomínkové řízení ukončeno, materiál zaevidován OVL navržená účinnost k

Věcný záměr zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech zavedení čísel bytů do RÚIAN nekonzultováno s ČÚZK, složité řešení meziresortní připomínkové řízení (ukončeno )

Novela zákona o základních registrech ČÚZK gestor Hlavy IV 15 podnětů ČÚZK Výběr z podnětů: typ a způsob využití SO referenčním údajem referenční údaj nově DCU ulice návrh vést TEA pouze pro číslované stavební objekty (cca 98% SO3 nemá vyplněn žádný TEA) § 44 odst. 2 SÚ editorem AM nejen v případě vzniku SO, ale také při změně a zániku SO formální úpravy, konkretizace ustanovení, jejichž výklad by mohl být v praxi nejasný

Novela stavebního zákona ve vazbě na novelu zákona č. 100/2001 Sb. (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), účinnost od § 13 doplněn o nový odst. 8 posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí se nově řeší pouze na obecných stavebních úřadech na ORP připravuje se změna územní působnosti v ISÚI zmocnění k vydání právního předpisu, který vymezí správní obvody stavebních úřadů (v přípravě na MMR)

Kontrola výkonu přenesené působnosti v oblasti zápisu údajů do RÚIAN zápis údajů do RÚIAN – přenesená působnost nově kontrolovaná oblast výkonu přenesené působnosti start dvě úrovně kontroly KÚ – obce ČÚZK - KÚ

Metodická činnost ČÚZK Metodické doporučení zaměření kontroly: 1) reklamace 2) kontrola dokumentů, na jejichž základě byl zápis údajů do RÚIAN proveden 3) zápis technickoekonomických atributů stavebních objektů (bod 5. Metodika)

Diskuse