Ukrajinci v ČR Adaptace II. Historie přítomnosti v ČR Pojem Ukrajinec – Malorus, Rusín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Bezdomovci Sčítání lidu domů a bytů září 2012.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Rozhodování. Podle typu rozhodovacího problému  za jistoty  za rizika (nejistoty)  za neurčitosti Kdo bude řešit  Skupina  Jednotlivec.
Návrat z mateřské a rodičovské dovolené, praktické problémy Autorka: Mgr. Lada Štěrbová Vedoucí závěrečné práce: JUDr. Pavel Jindřich.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
pod prizmatem pracovní migrace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Podpora v nezaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Realita zahraničního náboru
Vteřina poté Participace z pohledu bývalých klientů ústavních zařízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Problémy a specifika pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Foto zdroj: SHENZHEN Foto zdroj:
GENDER.
22 / 9 / 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Univerzitní město Olomouc
Správa sociálního zabezpečení
Imigrační politika EU Listopad 2010.
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Společnost a její typologie
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
PŘÍLOHA Č. 2 – VYBRANÉ ÚDAJE O RODINÁCH S CTZ DLE SLDB 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Řízení a rozvoj lidských zdrojů na Ministerstvu vnitra
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
REFORMANDA 2030: Úvodní SWOT analýza strategické komise
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
REFORMANDA 2030: Úvodní SWAT analýza strategické komise
Život bez střeva , Praha.
Cizinci na trhu práce v JMK
Ministerstvo vnitra ČR Statistická data v oblasti migrace
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Ukrajinci v ČR Adaptace II

Historie přítomnosti v ČR Pojem Ukrajinec – Malorus, Rusín

Počty migrantů po roce 1989 roky celkem trvalý dočasný

Prostorová dislokace (k 2009) Praha – Střední Čechy – JZ SZ – SV – JV – (JM ) StřM SM – 2.099

Pozice na trhu práce v ČR Živnosten. oprávnění Úřad práceCelkem muži ženy celkem

Zařazení na trh práce pracovních migrantů v ČR jsou jejich vyšší vzdělanost a kvalifikace v zemi původu a nepřiměřeně nižší postavení na trhu práce v Čechách, kdy až 27% vysokoškoláků pracovalo v dělnických profesích(Drbohlav,Janská, Šelepová 2001). Horáková(2001)však v reprezentativním výzkumu zaměstnaných cizinců v roce 2001 zjistila, že vzdělanostní struktura Ukrajinců v ČR není tak příznivá a podíl vysokoškolsky vzdělaných migrantů je nižší (12%).V tomto vozorku většinu tvořili vyučení (44% ), maturitu mělo 27%.

Typy migrace z Ukrajiny po roce 1989 Sezónní migrace – zemědělství, stavebnictví - dočasnost pobytu, vydělat peníze pro zemi původu (remitence + domy v zemi původu – perspektiva = návrat) Dělnické a nekvalifikované profese – koncentrace v pronajatých bytech, skromní tiší, odkládání života, hodně pracují Podnikatelé – vize se usadit, kritický pohled na sezónní migranty a nekvalifikované síly, Klientský systém Umělci – vědomí osobní hodnoty a ruských tradic Intelektuálové a podnikatelé – důraz na kulturnost rusky mluvícího prostoru, hrdost, emoční vazby, reflexe negativního postoje Čechů – nebýt viděn, dobře adaptováni na českou společnost Často nelegálními migranty v souvislosti s vypršením platnosti legálnosti pobytu (x Vietnamci problém s nelegálním přechodem hranic)

Sezónní a cyklická migrace Sezónní migrace – zemědělství, stavebnictví - dočasnost pobytu, vydělat peníze pro zemi původu (remitance + domy v zemi původu – perspektiva = návrat)

Kulturní specifika Rusky mluvící – čím vyšší status Kostel – místo setkání Instituce – krajanské spolky – vnitřní rozpor mezi novou a starou imigrací Smysl pro funkční hierarchii Svátky – vánoce 3 x Strava Ostražitost

Počty mužů a žen Ukrajinců imigrantů Typ pobytu MužiŽenycelkem Trvalý Dočasný

Rodina ukrajinských migrantů a děti Rodiny často rozdělené – děti vychovávají prarodiče na Ukrajině Rodiny zakládány i zde. Zde děti. Prorody v zemi původu. Podíl narozených Ukrajinců v ČR, Za léta % ( 2 nejvyšší číslo) Děti přijížději často již do konsolidované situace Preference nadaných dětí – těm české školy

Počty ukrajinských žáků 2008/09 celkemdívkytrvalý pobyt/ azyl MŠ / 18 ZŠ / 101 SŠ / 26 Konzervatoř / 0 VOŠ / 0

Ukrajinští žáci Vzdělávání je na nich, musí sami – rodiče jsou si vědomi, že nepomohou Různé výkony dle potencionalit dětí Předpoklad, že zde mladá generace zůstane, když už má tady školy Předávání obsahů kultury země původu – dle statusu – intelektuálové ruská kultura x dělnické profese Problémy s numerickým počítáním - sčoty