ZÁKLADNÍ DRUHY CITŮ Mgr. Michal Oblouk. CITY 1)kladné – pozitivní, příjemné pocity 2) záporné – negativní, nepříjemné pocity DŮVĚRA = spoléhání se na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ DRUHY CITŮ Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Úzkostné poruchy DAVID BERNARD. Volba tématu  Téma bylo zvoleno na základě:  zájmu o danou problematiku  pohybu v oblasti úzkostných poruch  osobních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_295.PSY.23 Fobie_prezentace.
Emoce, city. Emoce jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky činnosti jedince. Cit je nervový popud,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Agresivita. Charakteristika Je napadení, útočné jednání, které se projevuje záměrným poškozováním nebo násilným omezováním jiné osoby. Agrese se může.
Panická porucha Vypracovala: Agatha Račuchová Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Temperament
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Sexual harassement, mobbing
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Utváření osobnosti v náročných životních situacích Stres
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Teorie a metodika výchovy
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Didaktika sportovních činností
City DUM_15.
Rodinné systémy a domácí násilí Mgr. Eva Oujezská
Poměr v základním tvaru.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
RIZIKO.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Panická porucha.
RIZIKO.
Psychologie test.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výchova k občanství 8.ročník
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Pracovní výchova – dívky 9.tř. Prezentace č. 18
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
HNĚV.
Poměr v základním tvaru.
Rysy osobnosti Temperament Charakter
První pomoc.
Návykové látky Alkohol
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ DRUHY CITŮ Mgr. Michal Oblouk

CITY 1)kladné – pozitivní, příjemné pocity 2) záporné – negativní, nepříjemné pocity DŮVĚRA = spoléhání se na druhé lidi nebo na určité věci PŘEKVAPENÍ = způsobeno nečekanou situací NUDA = člověk nenachází žádnou smysluplnou činnost ZNECHUCENÍ = reakce na nepříjemnou věc, událost nebo situaci ZÁVIST = touha po něčem, co má někdo jiný a snaha to získat, opakem je přejícnost PÝCHA = povýšenost, namyšlenost, opakem je pokora OČEKÁVÁNÍ = objevuje se, když se člověk ocitne před neznámou situací – starost X naděje ZMATEK = nejsme si jisti, zda jsme něco pochopili nebo vykonali správně

ŽÁRLIVOST záporný citový stav nadměrné lpění na určité osobě a zvýšená obava o její ztrátu vzniká z pocitu nejistoty, že někdo nebo něco ohrožuje naše postavení a naše vztahy k lidem

ÚZKOST nepříjemný citový stav, který zahrnuje strach, zlé předtuchy a obavy příčinu není možné definovat - strach z ničeho má zpravidla delší trvání

STRACH přirozená reakce organismu na konkrétní nebezpečí nebo ohrožení doprovázejí ho zblednutí, chvění, zrychlené dýchání, bušení srdce, zvýšení krevního tlaku, někdy husí kůže může mít různé stupně podle intenzity - obava, bázeň, hrůza, děs, zděšení chorobná/panická forma strachu = FOBIE strach z neúspěchu a veřejného ponížení = TRÉMA

FOBIE úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo lidí výrazně narušuje běžné fungování a může zasahovat do každodenního života příznaky: a)psychické - pocit, že okolí nebo on/a sám/a je změněn/a, pocit ohrožení, obava ze ztráty kontroly, zešílení, obava ze ztráty vědomí, obava ze smrti, strach ze ztráty sebekontroly, nervozita, neklid b)tělesné - bušení srdce, zrychlený puls, chvění se či třes, sucho v ústech, obtížné dýchání, bolesti na hrudníku, neklid, víření v břiše, závrať, bolest nebo točení hlavy, návaly horka nebo chladu, pocity znecitlivění nebo mravenčení

FOBIE příčiny: a)většina fobií vzniká v dětství (nepříjemné zkušenosti, vzpomínky) - většinou se s přibývajícím věkem zmírňují nebo zcela vymizí b)psychické trauma, posttraumatická stresová porucha c)dotyčný slyší o traumatické zážitku někoho jiného (napadení, nehoda, vážné zranění, úmrtí) d)psychické poruchy osobnosti e)druh povahové vlastnosti - labilnější povahy mají k fobiím větší sklon f)nezájem rodičů g)fyzické nebo sexuální zneužívání v dětství h)jeden z rodičů trpí nějakou fobií - riziko získání fobie se zvyšuje -léčba: 1.expoziční terapie - pacient je postupně vystavován obávaným situacím 2.kognitivně behaviorální terapie - podobný postup jako expoziční terapie, ale rozdíl je v tom, že si pacient nejdříve promluví s terapeutem o svých pocitech 3.u některých druhů fobie se můžou podávat i léky, které potlačují pocit úzkosti

TYPY FOBIÍ 1.sociální - strach ze zkoumavých pohledů, který později vede ke strachu ze styku s jinými lidmi 2.specifické/izolované – strach je vyvolán určitými dobře definovanými situacemi nebo objekty, které běžně nejsou nebezpečné, rozeznáváme jich stovky, např. z výšky – akrofobie, z uzavřených prostorů – klaustrofobie, z hloubky – batofobie, ze špíny – mysofobie, z ohně – pyrofobie, z čísla 13 – triskaidekafobie, z nemocí a jejich následků – nosofobie, ze smrti – thanatofobie, ze ztráty mobilního signálu – nomofobie, z klaunů – coulrofobie, z létání – aerofobie 3.předsudkové/diskriminační – předsudky o určité skupině lidí, způsobeno výchovou či traumatickým zážitkem, např. xenofobie – strach z cizinců 4.biologické a chemické – spíše přecitlivělost či alergie na něco, např. ze slunečního světla – heliofobie 5.strach ze zvířat a hmyzu (zoofobie) – např. z hmyzu – entomofobie, z hadů – ofidiofobie, z pavouků – arachnofobie 6.strach ze zranění – např. z ostrých předmětů – aichmofobie, z jehly – belonefobie, z krve – hematofobie 7.nepsychologické – např. strach/reakce na světlo – fotofobie, strach z pachů a hluku – olfaktofobie 8.humorné a smyšlené

DEPRESE závažná, dlouhotrvající porucha psychiky projevuje se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami a patologickým smutkem člověk pociťuje zmar a beznaděj, nedostatek motivace, neschopnost cítit potěšení, úzkost a osamocenost, pocity bezcennosti nebo viny, malou sebedůvěru, únavu, zhoršenou pozornost a soustředění léčí se antidepresivy, často v kombinaci s psychoterapií zoufalství = silný smutek, ztráta zájmu a snahy cokoli dělat

STUD obrana vlastní intimity – ostych (stud před něčím) X hanba (stud za něco) citová odezva při určitých zážitcích utváří se hlavně výchovou

RADOST příjemný citový stav vzniká v reakci na úspěch nebo zisk často doprovázena úsměvem, smíchem a uvolněním spokojenost, extáze, pocit štěstí opakem je smutek - reakce na událost, která se nás nepříznivě dotýká veselost = déletrvající nálada, kterou vyvolává příjemný zážitek

EGOISMUS/ALTRUISMUS sobectví, přehnaná láska k sobě samému, sledování vlastního prospěchu na úkor druhých nesobeckost, nezištnost, dobročinnost, ochota pomáhat druhým

HNĚV citový stav, který vzniká, když cítíme, že se něco děje špatně a rádi bychom to nějak změnili silná afektivní reakce na překážku, která se staví do cesty při dosahování nějakého cíle rozzlobenost/zloba, zlost, vztek prchlivost = vlastnost, při které člověk snadno podléhá vzteku opakem je mírumilovnost

AGRESE cit nepřátelství a útočnosti chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci projevy: napadnutí – fyzické násilí, útok, nepřímá agrese – intriky, pomlouvání, popudlivost – pohotovost k afektivní explozi, negativismus – oponování, nevole – nenávist, nevraživost, závistivost, podezřívání – projekce nepřátelství na druhé, verbální agrese – nadávky, jízlivost, nepřiměřená ironie překračuje-li meze = TÝRÁNÍ

TÝRÁNÍ 1)fyzické – tělesné, fyzická bolest 2)citové – duševní, ponižování, urážky, posměch, výhrůžky 3)sexuální – zneužívání, násilí, obnažování, pozorování

ZDROJE desetitisice.htmlhttp:// desetitisice.html