AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Darja Hrabánková Navrátilová
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Projekt EPP-ED Mimořádné události v ÚVN MUDr. Sandro Zamarian
Role nelékařů v českém zdravotnictví
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Perioperační bezpečnostní proces
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Koncepce ošetřovatelství
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Standardizace odborné zdravotní péče
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012

Východiska Akčního plánu V Evropské unii je cca 8 – 12 procentům pacientů přijatých do nemocnic způsobena újma během poskytování zdravotní péče … asi 4,1 milionu pacientů za rok Mezi nejčastější nežádoucí události patří: - Chyby při podávání léků (nesprávná dávka nebo lék) - Chirurgická pochybení (chirurgických výkonů nebo po nich) - Diagnostické chyby - Nezohlednění výsledků testů - Infekce spojené se zdravotní péčí

Aktivity MZ ČR 2006 – 2010 Systematické kroky ke zvýšení bezpečnosti a kvality zdravotní péče: -Informační portál kvality a bezpečí; Kniha bezpečí -Odborné fórum pro tvorbu standardů -Národní sada ukazatelů kvality zdravotních služeb -Metodický rámec pro zavedení systému sledování nežádoucích událostí v lůžkových zdravotnických zařízeních -Metodický návod sledování spokojenosti pacientů ve zdravotnických zařízeních -Zmapování situace v oblasti řízení bezpečnosti a kvality zdravotní péče v přímo řízených organizacích MZ ČR Více na Portálu kvality a bezpečí -

Soulad aktivit MZ ČR s doporučeními WHO Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala v rámci „Světové aliance pro bezpečnost pacientů“ několik doporučení, například: - hygiena rukou - chirurgické výkony Další doporučení lze nalézt na:   knihabezpeci.mzcr.cz/Categories/5-Verejna-cast- odborna.html (MZ ČR - Kniha bezpečí pro odborníky) - vzdělávání

Soulad aktivit MZ ČR s doporučeními EU Rada EPSCO (zaměstnanost, sociální politika, zdraví a ochrana spotřebitelů) přijala za českého předsednictví 9. června 2009: Doporučení Rady EU o bezpečnosti pacientů, včetně prevence a kontroly infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče Publikováno:  - Portál kvality a bezpečí ►Aktuality ► Doporučení v české i anglické verzi

Doporučení Rady EU o bezpečnosti pacientů Doporučení má především pomoci členským státům EU při: a) Zavádění vnitrostátních strategií a programů bezpečnosti pacientů a prevence a kontroly nežá- doucích událostí a infekcí spojených se zdravotní péčí b) Ochraně občanů a pacientů před zdravotní újmou c) Posílení důvěry občanů v bezpečnost zdravotních systémů na základě zvýšeného poskytování dostatečných a srozumitelných informací d) Vytvoření rámce pro stimulaci rozvoje politik v oblasti bezpečnosti pacientů, na národní i unijní úrovni, které by byly zaměřeny na klíčové otázky a problémy bezpečnosti pacientů v EU

Realizace doporučení WHO a EU v ČR - Akční plán Akční plán kvality a bezpečnosti:  Implementuje zmíněná doporučení WHO a Evropské unie  Obsahuje konkrétní nástroje ke zvyšování kvality a bezpečnosti zdravotní péče v podmínkách ČR, včetně finančního pokrytí  Pracuje se střednědobým výhledem – jednotlivé fáze pokrývají roky 2010–2012  Obsahuje REZORTNÍ BEZPEČNOSTNÍ CÍLE pro rok 2010  Dne byl schválen jako „Informace členům vlády ČR“  www. mzcr.cz- Portál kvality a bezpečí

Akční plán kvality a bezpečnosti Akční plán pokrývá:  Zavádění a rozvoj národních politik a programů pro bezpečnost pacientů a kvalitu zdravotní péče  Posílení účasti a informovanosti občanů a pacientů  Zavedení nebo posílení nerepresivních systémů podávání zpráv a informací o nežádoucích událostech  Vzdělávání a odbornou přípravu zdravotnických pracovníků  Zajištění klasifikace a měření bezpečnosti pacientů  Rozvoj a prosazování výzkumu v oblasti bezpečnosti pacientů  Sdílení znalostí, zkušenosti a osvědčených postupů na úrovni EU  Implementaci strategie prevence a kontroly infekcí ve zdravotnických zařízeních, včetně infekcí spojených se zdravotní péčí

Nový INTERDISCIPLINÁRNÍ poradní orgán ministra zdravotnictví Akční plán předpokládá na základě Příkazu ministryně vznik Pracovní skupiny pro bezpečnost pacientů a kvalitu zdravotní péče  jako: Hlavního iniciačního, koordinačního a realizačního orgánu pro bezpečnost a kvalitu zdravotní péče v ČR  s cílem: Komplexního začlenění otázek bezpečnosti a kvality péče do již existujících nebo rozpracovaných programů na celostátní, regionální a místní úrovni  a identifikuje nejrizikovější oblasti v návaznosti na: Rezortní bezpečnostní cíle pro příslušný kalendářní rok

Resortní bezpečnostní cíle pro rok Bezpečná identifikace pacientů

Realizace cíle:  Zdravotnické zařízení vypracuje vnitřní předpis konkrétně upravující správný postup při identifikaci všech pacientů  Vnitřní předpisy vyžadují minimálně dva nástroje k identifikaci pacienta (např. jméno a datum narození)  Identifikace pacienta se provádí vždy před podáním léčiv, krve a transfuzních přípravků, před odebíráním vzorků k laboratorním vyšetřením apod.  Identifikace pacientů se provádí vždy před diagnostickými a terapeutickými výkony

Resortní bezpečnostní cíle pro rok Bezpečnost při používání rizikových léčiv

Realizace cíle:  Zdravotnické zařízení stanoví vnitřním předpisem spektrum léčiv s vyšší mírou rizika. K těmto léčivům patří vždy: injekční roztoky chloridu draselného o koncentraci 7,45 % a vyšší, inzulíny, neředěné hepariny.  Vnitřní předpis upraví postupy při objednávání, skladování a podávání léčiv s vyšší mírou rizika.  Léčiva s vyšší mírou rizika nejsou umístěna na pracovištích zdravotnického zařízení pokud to není z klinického hlediska nutné. Tam, kde zařízení jejich umístění připouští, jsou zavedeny postupy zabraňující nesprávnému podání.

Resortní bezpečnostní cíle pro rok Prevence záměny pacienta, výkonu a strany při chirurgických výkonech

Realizace cíle:  Zdravotnické zařízení stanoví vnitřním předpisem jednotný postup zajištující provádění správného výkonu u správného pacienta ve správné lokalizaci včetně výkonů prováděných mimo operační sály  Vnitřní předpis obsahuje standardizovaný způsob označování místa výkonu a zajišťuje účast pacienta na označování místa operačního výkonu  Zdravotnické zařízení používá a dokumentuje předoperační bezpečnostní proceduru bezprostředně před zahájením operačního výkonu. Tato procedura zahrnuje ověření identifikace pacienta, identifikace výkonu a identifikace strany výkonu (při zaměnitelných místech), dostupnosti a správnosti potřebných technologií či zdravotnických prostředků

Resortní bezpečnostní cíle pro rok Prevence pádů pacientů

Realizace cíle:  Zdravotnické zařízení zavede vnitřním předpisem proces vstupního hodnocení rizika pádu u pacientů a opakovaného hodnocení u pacientů, u nichž došlo ke změně zdravotního stavu, ke změně spektra užívaných léků apod.  Zdravotnická zařízení stanoví jednotný postup pro prevenci pádů a zranění u pacienta/klienta a jeho řešení.  Zdravotnická zařízení sledované výsledky analyzuje a pravidelně vyhodnocuje. V případě potřeby stanovuje nápravná a preventivní opatření.

Resortní bezpečnostní cíle pro rok Zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování zdravotní péče

Realizace cíle:  Zdravotnické zařízení stanoví vnitřním předpisem postup mytí rukou, používání bariérových technik a dezinfekčních prostředků, které jsou základem prevence a kontroly infekcí  Zdravotnické zařízení provádí pravidelná školení v metodách prevence a kontroly infekcí všech pracovníků odpovídající jejich pracovní činnosti  Zdravotnické zařízení stanoví vnitřním předpisem zaměření programu prevence a kontroly infekcí odpovídající klinickému spektru ošetřovaných pacientů, oborovému zaměření zdravotnického zařízení a používaným diagnostickým a léčebným technologiím  Proces prevence a kontroly infekcí ve zdravotnickém zařízení je komplexním způsobem začleněn do celkového programu zvyšování kvality a bezpečnosti pacientů

Děkujeme za pozornost!