ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Advertisements

Zápis do 1. třídy pro školní rok 2012 – 2013 na ZŠ a MŠ Jižní Pátek Od h – h.
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Zápis 2014 ZŠ Ostrava-Michálkovice.
Zápis do 1. třídy pro školní rok 2013 – 2014 na ZŠ a MŠ Jižní Pátek Od h – h Pokud ze závažných důvodů (např. nemoc) k zápisu nemůžete,
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Diagnostika SPU.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Mladší školní období.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Logopedická třída MOTÝLCI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
A DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU ANEB PŘÍPRAVA DO ŠKOLY
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BABYBOX VY_52_INOVACE_ února 2014
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
MENSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Motorické schopnosti.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Zápis do 1. třídy pro školní rok 2017 – 2018 na ZŠ a MŠ Jižní
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
7. Diagnostika školní zralosti
ZAHÁJENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
7. Diagnostika školní zralosti
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ října 2013

ŠKOLNÍ ZRALOST  je definována jako fyzická a duševní připravenost dítěte pro vstup do školy  schopnost dítěte přizpůsobit se nárokům, které na ně klade škola  je to takový stav tělesného a psychosociálního vývoje, kdy je dítě přiměřeně fyzicky i psychicky disponováno pro požadovaný výkon ve škole a kdy samo zažívá pocit uspokojení ze zvládání úkolů, které jsou na ně kladeny  v České rep. je zákonem daný nástup do školy pro děti, které ke daného roku dosáhnou šesti let

HLEDISKA ŠKOLNÍ ZRALOSTI  Tělesná vyspělost a zdraví  Motorická obratnost  Řeč  Pozornost a pracovní návyky  Rozumové předpoklady  Emoční a sociální zralost

TĚLESNÁ VYSPĚLOST A ZDRAVÍ  tělesná zdatnost, pevná kostra a rozvinuté svalstvo  přiměřená výdrž a schopnost zvládat zvýšenou zátěž  problémem je častá nemocnost nebo oslabená imunita  orientační výška 120cm a váha kolem 20 kg

MOTORICKÁ OBRATONOST  hrubá motorika (chůze, běh, koordinace končetin, rovnováha)  jemná motorika (práce rukou, navlékání korálků apod…, ale také tkaničky, zipy a knoflíky)  grafomotorika (práce s tužkou, správný úchop, uvolněnost ruky), sledujeme vývoj dětské kresby, zájem dítěte o tuto činnost.  dominace ruky – tj. pravák nebo levák, střídá-li dítě ruce, je to určitě důvod pro návštěvu poradny.

ŘEČ  úroveň vývoje řeči tvoří důležitou součást školní zralosti  při vstupu do ZŠ by dítě mělo být schopné komunikovat v rozvinutých větách, gramaticky správně, vyprávět, recitovat a také vyjadřovat svoje pocity  problémy s více hláskami, mohou negativně ovlivnit nácvik čtení i psaní (vhodné vyjádření logopeda)

POZORNOST A PRACOVNÍ NÁVYKY  vydržet u řízené činnost cca 15 minut  soustředit se na změny činnosti a schopnost dokončovat úkoly  pracovat samostatně, pochopit zadání úkolů a vnímat instrukce učitele  postarat se o svoje věci, pomůcky, oblečení

ROZUMOVÉ PŘEDPOKLADY  předpokladem je určitá míra inteligence (pokud v pásmu defektu – speciální školy, odklad školní docházky nemá efekt)  vědomosti o okolním světě (barvy, zvířata, geometrické tvary, části těla, říkanky, adresa…)  orientace v prostoru (vlevo, nad, vedle…)  posouzení množství, velikosti, pořadí, číselná řada do 10

EMOČNÍ A SOCIÁLNÍ ZRALOST  zvládat bez výraznějších potíží odloučení od rodičů  umět navazovat komunikaci s kamarády i dospělými  přijmout i určitou míru neúspěchu a překonává překážky  sebeobslužné činnosti – obléká se, obouvá, zouvá, stoluje apod.  sociálně zralé dítě navazuje přirozené kontakty s vrstevníky  ovládá také základy slušného chování

POCHYBNOSTI O ZRALOSTI DÍTĚTE  oslovit MŠ a vyžádat si informace od paní učitelky  pokud i MŠ vyjádří pochybnosti o zralosti dítěte, objednat se do pedagogicko-psychologické poradny, kde dítě odborně vyšetří  požádat o vyjádření nebo doporučení odborníky, v jejichž péči už dítě je (př- logoped, neurolog, alergolog)  informovat ZŠ u zápisu o pochybnostech o připravenosti dítěte na školu, případně předat zprávu z poradny a dalších odborníků

ZDROJE  VÁGNEROVÁ, Marie. Vývojová psychologie. 1.vyd. Praha: Portál, 2000, 528 s. ISBN  SVOVODOVÁ, Zuzana. Rozhodujeme o první třídě nebo o odkladu povinné školní docházky. In: Scio: Školní zralost a rozvoj dítěte [online] [cit ]. Dostupné z: de.asp  Školní zralost. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: