Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Výroba elektrické energie - obecná část
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výroba elektrické energie - obecná část
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Energetické suroviny 5. ročník
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Výroba elektrické energie - obecná část
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Společné a koordinované politiky EU
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetické suroviny 5. ročník
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk

Historie I. Formování jednotného energetického trhu Energetické vztahy se třetími zeměmi Později otázka životního prostředí

Historie II. ESUO spotřeba energie z uhlí 87 % – 81 % – 74 % Euroatom První energetická krize Stagflace Druhý ropný šok

Euroatom Vysoký úřad Rada Parlament Soudní dvůr Dvůr auditorů

Cíle energetické politiky EU Zabezpečit energetické dodávky Zajistit, aby ceny energií nebyly brzdou pro konkurenceschopnost Chránit životní prostředí a zejména bojovat proti klimatickým změnám Zdokonalit energetické sítě

Hlavní cíl energetické politiky EU Snížení spotřeby o 1/5 Horizont 2020 Strukturální fondy

Energetická politika Průmysl Doprava Vytápění Osvětlení

Energetické zdroje Omezené Dopad na životní prostředí Energetická infrastruktura

Energetické zdroje Fosilní obnovitelné

Fosilní Ropa Zemní plyn Uhlí hnědé Uhlí černé Rašelina Jádro

Obnovitelné Slunce Vítr Příliv Země Biomasa

Tuhá Kapalná Plynná

Cíle Bezpečnost dodávek Bezpečnost udržitelnost

Konkrétní cíle EU (do r. 2020) Snížit emise skleníkových plynů oproti roku 1990 alespoň o 20 % Získávat 20 % energie z obnovitelných zdrojů Zvýšit energetickou účinnost o 20 %

Do roku 2030 Snížit emise skleníkových plynů o 40 %. Minimálně 27 % energie v EU z obnovitelných zdrojů Zvýšit energetickou účinnost o 27–30 %. Propojit elektrické rozvodné soustavy tak, aby bylo možné 15 % elektřiny vyrobené v EU dopravit do jiných zemí EU.

% – 95 %

Realita 1990–2012 o 18 % OZE na 14,1 % v roce 2012 OZE 2005 jen 8,5 %

Dopravní politika

Problémové okruhy Konkurence Závislost na ropě Emise skleníkových plynů Přetížení Nerovnoměrný rozvoj infrastruktury

Úspěchy Pracovní prostředí Bezpečnost Znečištění Technologie Variabilita

konkurence Letecká Silniční Železniční Námořní