Pohled archivnictví na VŠKP © Archiv Univerzity Hradec Králové Mgr. Petr Grulich, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba u veřejnoprávních původců
Spisová služba Ivana Šmídová
Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP
Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Řízení dokumentace.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
1 Představení divize služeb Tomáš Nekola. EVROFIN Int. spol. s r.o.  Založení společnosti v roce 1993  Centrála v Ústí nad Labem  Pobočky Praha, Brno,
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
Vysokoškolské práce: současný stav, hlavní problémy, trendy elektronizace a digitalizace, legislativní souvislosti Celostátní porada vysokoškolských knihoven,
SLDK Zvolen, 12. září 2007 Boj s plagiáty Milan Šorm
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Skartační řízení elektronicky
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Vítejte na zápise ke studiu na Pedagogické fakultě MU! 1/7.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Struktura personální směrnice
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Archivnictví a spisová služba
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Vítejte na zápise ke studiu na Pedagogické fakultě MU! 1/8.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Vnitřní závazné předpisy
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Nové standardy v českém archivnictví
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Spisová služba – základní pojmy
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Diplomový seminář úvodní přednáška
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
ERMS - eSSL.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Správa archiválií a využívání dokumentů u původců. Archivy a další tzv
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Odbor archivní správy a spisové služby MV
REKVALIFIKAČNÍ ARCHIVNÍ KURZ
Transkript prezentace:

Pohled archivnictví na VŠKP © Archiv Univerzity Hradec Králové Mgr. Petr Grulich, Ph.D.

Informace zde předávané vyplývají ze zkušeností autora (na UHK jsou VŠKP od samého počátku školy předmětem péče archivu) a ze závěrů Celostátního setkání archivů VŠ ČR, které se konalo 11. a Do 90. let platila instrukce MŠMT ČSR č ze dne , která označovala VŠKP jako písemnost vzešlou z činnosti VŠ (nikoliv jako autorské dílo) se skartačním znakem V20. Znak V20 znamená: po 20 letech od obhajoby vybrat hodnotné práce, ty uložit do archivu a zbytek skartovat. Tento výběr však téměř nikde nebyl proveden. Minulost

Současnost Dnes platí zákon č. 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě, který platnost směrnice definitivně zrušil. Archivy se nadále domnívají, že postavení VŠKP stojí na pomezí autorského díla a archiválie. Tím, že se na zrodu VŠKP podílí škola, což ostatně potvrzuje autor. zákon, naplňuje VŠKP znaky písemnosti vzešlé z činnosti školy – tedy předmět péče archivu. Stejně tak v archivnictví převažuje názor, že VŠKP je součástí protokolu o SZZ. Protokol o SZZ je ze zákona 499/04 Sb. archiválií. Na základě této konstrukce archivnictví zastává převážně názor, že VŠKP jsou archiválie, nemohou být skartovány a náleží archivu. Stejně tak ale archivnictví uznává, že jde o specifickou archiválii, na kterou archivy nejsou stavěny, a proto připouští správu těchto archiválií knihovnami jako tzv. „archiválie uložené mimo archiv“ ve smyslu zákona 499/04 Sb.

V praxi to znamená toto: Na některých školách jsou VŠKP v knihovnách, na některých v archivech (UHK, Mendelu, aj.), někde na obou místech (UK, UPOL). Jsou-li VŠKP uvedeny ve skartačním a ukládacím plánu či spisovém plánu VŠ (obvykle příloha spisového a skartačního řádu), pak jsou předmětem péče archivu (státního či univerzitního), byť jsou uloženy a zpřístupňovány knihovnou. Pokud tomu tak je, pak je knihovna povinna komunikovat o formě správy VŠKP s příslušným archivem (buď státní oblastní archiv nebo akreditovaný univerzitní archiv), jinak se škola vystavuje riziku správního řízení s možností správní pokuty ve výši stovek tisíc Kč. Archivy však obvykle nemají o VŠKP příliš zájmu, přidělávají jim práci a komplikace v provozu i vnitroškolní legislativě.

Workflow VŠKP na UHK dle projektu budovaného od © Archiv Univerzity Hradec Králové Mgr. Petr Grulich, Ph.D.

POPIS PROJEKTU: A. To, co již nyní funguje: Na UHK je od v platnosti již druhá novela normy upravující režim VŠKP (původní verze byla platná od ) „Řád pro nakládání se školními a některými jinými autorskými díly na UHK“. Na tuto normu navazují fakultní prováděcí předpisy. Student je povinen odevzdat 2 (3) písemné exempláře své VŠKP a jeden exemplář digitální na nosiči CD-R. Digitál. exemplář musí splňovat formální náležitosti písemné VŠKP a musí být v pouze těchto formátech: *.PDF + *.TXT; *.TIFF; *.MP3; *.MPEG2 (DVD PAL). Katedra je povinna ověřit kompletnost a celistvost dat. Po obhajobě se studentovi vrací 2 písemné exempláře. Digitální verze je předána do Archivu UHK. Bezprostředně po obhajobě je studentovi po předchozím poučení předložena k podpisu licenční smlouva o užití jeho díla. Standardně je předložena smlouva pro licenci „public“, pokud student nesouhlasí (nestává se), je mu předložena licence „non public“. VŠKP má na UHK znak A0. Katalogizace prací (písemných z minula i digitálních) zatím řeší Archiv UHK v SW KP-SYS. Archiv UHK intenzivně metodicky spolupracuje s Univerzitní knihovnou UHK.

B. To, co ještě nefunguje: Pokračování projektu bude financováno z rozvojového projektu na rok Po přijetí archivem bude VŠKP zkompletována. Pokud student odevzdal část a část práce (např. dipl. koncert) je zaznamenána zvl. oddělením UHK, dojde k jejímu sloučení. VŠKP z CD je uložena na server (primární záloha), server je zálohován jiným server. Dále je zálohována na nosič DVD-ROM (sekundární záloha) Dále je zálohována na nosič DVD-R (terciální=pracovní záloha) Nosiče jsou jednotného typu a firmy, nosič studenta je skartován. Každá ze záloh je umístěna jinde. Proč? Archiv je povinen ukládat na staletí. Na serveru funguje specializovaný SW plnící tyto funkce: Uložení a zpřístupňování VŠKP on-line distribuovaně dle licenčních práv. Validace prací. Katalogizace prací vč. komunikace s fakultními IS (zdroji části metadat). Sledování nutnosti remigrace dat na nový přenosný nosič.

Která oddělení UHK se na systému podílejí či budou podílet - Archiv UHK –garant systému - Odd. Informační a komunikační management UHK – podpora digitalizace, správa serveru, převod do PDF studentům za úplatu, profi AV záznamy aj. - Univerzitní knihovna UHK – metodická podpora katalogizace (katalogizuje archiv) - Právní služba UHK – právní podpora licenčních smluv - Fakultní studijní oddělní – předávání části metadat a podepsaných licencí

FIS PdFFIS FHSISIT FIM Archiv VŠKP UHK (server, web knihovna, katalog, technická podpora) data Práce a licence Studenti/ katedry IKM technická úprava Archivář katalogizátor Záloha serveruZál.č.2 DVD Zál č. 3 pracovní DVD