Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný."— Transkript prezentace:

1 Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví
Petr Grulich Radek Pokorný

2 FILOZOFICKÁ FAKULTA UNIVERZITY HRADEC KRÁLOVÉ
Veřejná vysoká škola, která je trochu jiná, než je obvyklé  Studijní obory se zaměřením na archivnictví a muzejnictví: Archivnictví – historie Historie Prezentace historických věd/ Prezentace a ochrana kulturního dědictví Počítačová podpora v archivnictví STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV ZÁMRSK A FILOZOFICKÁ FAKULTA UHK Dlouhodobé partnerství Realizace stáží a praxí studentů archivnictví a počítačové podpory v archivnictví Spolupráce při zajištění výuky a vedení VŠKP Partnerství v realizaci celoživotního vzdělávání pod hlavičkou FF UHK Partnerství ve vědě a výzkumu a v grantových projektech Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví

3 SPOLEČNÉ POTŘEBY OBOU INSTITUCÍ
SOA Zámrsk: nedostatek techniky i pracovních sil pro systematickou digitalizaci fondů FF UHK: nedostatek možností praktické výuky v unikátním oboru Počítačová podpora v archivnictví Společný problém: nedostatek finančních zdrojů PROJEKT FONDU ROZVOJE VYSOKÝCH ŠKOL č. 2074/2008 řešitel: Mgr. Petr Grulich, Ph.D. – děkan fakulty dotace FRVŠ: 978 tis. Kč investice FF UHK: cca 100 tis. Kč a provozní náklady investice SOA Zámrsk: cca 100 tis. Kč a provozní náklady využití zatím pro cca 80 studentů ročně CENTRUM PRAKTICKÉ VÝUKY PRO DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE V ARCHIVNICTVÍ kde: Státní okresní archiv Hradec Králové otevřeno:

4 VYBAVENÍ TECHNIKOU (počet pracovních postů)
Knižní skener Zeutschel OS (A2) s řídícím PC Duplexní rychlostní dokumentový skener Avision AV-3800 C (SCSI-II) s řídícím PC a SW OCR Fine Reader 9.0 Digitální fotozařízení na bázi dig. zrcadlovky Canon EOS-450D – plně řízená obslužným PC, pro snímání vertikálních velkoformátových předloh Digitální fotozařízení na bázi dig. zrcadlovky Panasonic MNC Z 50 – pro snímání horizontálních předloh Starší A3 deskový skener Umax Mirage 2SE – technika z původního vybavení SOkA Hradec Králové Datové úložiště Synology RS 407

5 Schéma laboratoře Prostředí přístupové internetové sítě SOkA HK
Internetový server Prostředí vnitřní sítě SOkA HK RS SOkA HK Prostředí digitalizační sítě RS SOkA HK Datová úložiště Badatelské počítače na studovně RS 407 UHK Multifunkční tiskárna Ricoh MP 45000 Switch Finalizační počítač Ovládací počítač Ovládací počítač Skener A3 Canon EOS dálkově ovládaný Panasonic MNC ovládaný lokálně Skener duplexní Knižní skener Zeutschel

6 VYUŽITÍ PRO SOKA Využití techniky v dané chvíli nedosažitelné vlastními prostředky. Digitalizace archivního materiálu za pomocí studentů. Digitalizace archivního materiálu vlastními silami. Analýza a vývoj metodiky a prostředků digitalizace pro potřeby SOA a její udržování ve spolupráci s akademickým prostředím Rozšíření spolupráce s univerzitou formou evaluace učebních plánů s perspektivou získání absolventů disponujících již průpravou pro „digitální“ archivnictví. Udržení kvality strojového vybavení a sledování nejnovějších trendů v oboru díky spolupráci s univerzitou i v budoucnosti.

7 VÝSTUPY Z LABORATOŘE Digitalizované studijní kopie archiválií propojené s archivními pomůckami v jedné databázi (program Archivář) prezentované formou internetu. Klasický analogový výstup pro potřeby badatelů a studentů. Digitální výstup na počítačích v badatelně archivu. Podklady pro publikační a ediční činnost archivu a badatelů.

8 NEJBLIŽŠÍ CÍLE DO BUDOUCNA
Dovybavit laboratoř kvalitnějším nábytkem, klimatizační jednotkou. Zřídit při laboratoři seminární pracovnu vybavenou AV technikou. Dovybavit knižní skener dalším softwarem. ZÁVĚR ? Možná vzniklo unikátní pracoviště, které ukazuje, že spolupráce státního archivu a vysoké školy je možná. DĚKUJEME ZA POZORNOST !


Stáhnout ppt "Centrum praktické výuky FF UHK a SOA Zámrsk pro digitální technologie v archivnictví Petr Grulich Radek Pokorný."

Podobné prezentace


Reklamy Google