Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2007-2015 Strategie jako dlouhodobý koncepční dokument Strategie jako společný konsensus rozvoje území Tvorba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad Irena Ptáčková, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Karlovarského kraje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
ROP JV – informace o novém programovém období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje Strategie jako dlouhodobý koncepční dokument Strategie jako společný konsensus rozvoje území Tvorba založena na principu partnerství Aktivní zapojení 500 regionálních aktérů MISE

S Krajská koordinační skupina Pracovní skupina Podnikání Pracovní skupina Lidské zdroje Pracovní skupina Venkov a zemědělství Pracovní skupina Infrastruktura Tajemník - koordinátor Realizační tým Zpracovatel SRK Zastupitelstvo Rada Královéhradeckého kraje Politik: náměstek hejtmana Zpracovatel SEA Zpracovatel ex-ante Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje Euromanažeři Odborníci z regionu Veřejnost

Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje Program rozvoje Královéhradeckého kraje Využití fungujících struktur – regionálních aktérů Krajská koordinační skupina Výbory Expertní týmy Vize Královéhradeckého kraje globální cíl 4 priority prioritní cíl specifické cíle Priorita Opatření Cíl Vymezení opatření Cílové skupiny Realizační nástroje Implementující subjekty Možnosti financování Opatření Finanční řízení Monitoring – indikátorová sestava Evaluace Implementace

zahájení - definování potřeb zahájení procesu tvorby SRK, aktivace regionálních účastníků pokračování zpracování Strategie, projednávání 2007 jaro - schválení SRK 2007 – podzim - schválení postupu zpracování PRK zima - zpracování PRK 2008 jaro - projednávání PRK 2008 léto - schválení Programu rozvoje kraje 2008 léto - vymezení venkova 2008 podzim/zima - návrh indikátorové sestavy 2009 jaro - nastavení procesu monitoringu PRK 2009 léto - 1.monitorovací zpráva PRK 2009 zima - závěr průběžné evaluace PRK … Jak dlouho:

Vymezení venkovských obcí Královéhradeckého kraje Vymezení, definice: Městským prostorem je obec, která splňuje alespoň jednu z následujících podmínek: 1.má statut města 2.má více jak 2000 obyvatel 3.její hustota obyvatel je vyšší než 150 obyv./km 2 a současně hodnota souhrnného indikátoru je vyšší než 190 bodů Ostatní obce tvoří venkovský prostor. Schválen Zastupitelstvem Do městského prostoru je zařazeno 56 obcí, z nichž 48 obcí má statut města. Venkovský prostor tvoří zbývajících 392 obcí.

Monitoring a indikátorová sestava Průběžné sledování naplňování cílů a opatření PRK v jednotlivých letech, jež bude podkladem pro jeho průběžné a konečné hodnocení (evaluaci). Paralelně 4 úrovně: 1) Monitoring indikátorů SRK a PRK 2007 – 15 2) Monitoring dotačních a grantových programů KH kraje ) Monitoring projektů financovaných z krajských prostředků ) Monitoring projektů z financovaných z prostředků EU (OP 2007 – 13) na území KH kraje Sběr dat a informací v průběhu a na závěr jeho implementace v období 2008 – 2010 Monitorovací zpráva předkládána každoročně do následujícího roku

Monitorovací sestavy Počet indikátorů (hlavní poskytovatelé dat): Celkem cca 320 indikátorů (kontextu, dopadu, výsledku, výstupu) Královéhradecký kraj – cca 90 (odbory KÚ) Řídící orgány OP – cca 130 (přepočet na kraj) Ostatní (ČSÚ, ÚP, Czechinvest,…) – cca 100 Indikátorová sestava:

Monitorovací sestavy  Struktura databáze: Název OP, Priorita a oblast podpory, Název projektu, Stav projektu, Název žadatele, Typ žadatele, Místo realizace projektu, Datum zahájení projektu, Celkový finanční objem projektu, Celková výše poskytnuté dotace z prostředků Projekty realizované na území KH kraje a spolufinancované z prostředků EU (operační programy 2007 – 2013)

Monitorovací sestavy Dotační a grantové programy KH kraje za rok 2008 dle odborů KÚ Struktura databáze: Odbor KÚ, Rok vypsání programu, Název programu, Název projektu, Název žadatele, Typ žadatele, Místo realizace, Celkové náklady v Kč, Požadovaná částka v Kč, Poskytnutá dotace v Kč

Evaluace Předběžné (ex-ante) hodnocení SRK v roce 2006 Průběžné (mid-term) v roce 2009 a konečná (ex-post) v roce 2011 hodnocení věcného naplňování cílů a opatření PRK v období let 2008 – 2010 (na základě výstupů z monitoringu PRK) Obsahem evaluace programu bude zejména hodnocení naplňování cílů z hlediska: - naplňování hodnot indikátorů jednotlivých opatření a cílů priorit, - naplňování hodnot indikátorů jednotlivých opatření a cílů priorit, - věcného naplňování cílů programu konkrétními aktivitami/projekty - věcného naplňování cílů programu konkrétními aktivitami/projekty - výše výdajů na realizované aktivity/projekty v rámci jednotlivých opatření, - výše výdajů na realizované aktivity/projekty v rámci jednotlivých opatření, - struktury výdajů na jednotlivá opatření dle zdrojů jejich financování - struktury výdajů na jednotlivá opatření dle zdrojů jejich financování Zapojení zainteresovaných subjektů: evaluační skupina, odbory krajského úřadu, politická reprezentace, semináře, dotazníky,… Evaluační zpráva předkládána do následujícího roku

Analýza čerpání finančních prostředků EU (2004 – 2008) Analýza dotačních titulů KÚ (2004 – 2008) Cíle: - zmapovat dotační a grantové programy vyhlašované a financované KHK - vytvořit jednotnou databázi dotací a grantů za období ( žádostí/projektů) - podklad pro Dotační strategii KHK

Ukázky výstupů analýz Přehled dostupnosti dat za jednotlivé dotační tituly EU Přehled počtu schválených projektů a výše poskytnuté dotace z ROP SV v jednotlivých obcích v Královéhradeckém kraji (dle místa realizace projektu)

Dotace z POV KHK dle místa realizace v ORP (přepočet na 1 obyvatele obce s méně než obyvateli)

Přehled počtu schválených projektů a výše poskytnuté dotace z PRV v jednotlivých obcích v okrese Náchod (dle místa realizace projektu zahájených do )

Struktura poskytnutých dat za dotační a grantové programy KHK členěná dle odborů KÚ Souhrn všech dotací Královéhradeckého kraje za sledované období dle obcí, kde byly podpořené projekty realizovány

Dotační strategie Vstupy: Dotazníkové šetření (příjemci dotací) Analýza čerpání finančních prostředků EU (2004 – 2008) Analýza dotačních titulů KÚ (2004 – 2008) Činnost pracovní skupiny Proč: P otřeba zkoordinovat a optimalizovat dotační politiku kraje s ohledem na výstupy z analýz čerpání dotací a poptávky potenciálních žadatelů Cíl: Z pracovat koncepční dokument určující hlavní směry dotační politiky Královéhradeckého kraje, včetně systému řízení dotační politiky, finančních toků, kontrolních mechanismů, monitoringu atd.

Dotační strategie Královéhradeckého kraje řešena v následující struktuře: Globální cíl Priority Každá priorita rozpracována do těchto úrovní: Cíl Opatření Vymezení opatření Zdůvodnění opatření Aktivity Dotační strategie V následujících etapách práce bude zpracována implementační část včetně zásad poskytování finanční podpory z prostředků Královéhradeckého kraje Globální cíl Efektivní využití finančních prostředků v Královéhradeckém kraji s cílem naplnění vize kraje: Královéhradecký kraj, místo pro kvalitní život [1] [1] Královéhradecký kraj jako atraktivní, dynamický, ekonomicky silný a sociálně stabilní region s vysokou životní úrovní srovnatelnou s vyspělými regiony sjednocené Evropy a s respektováním zásad trvale udržitelného rozvoje a s úctou k tradicím Priority dotační strategie Královéhradeckého kraje A.Regionální rozvoj a venkov B.Cestovní ruch a kultura C.Podnikání D.Životní prostředí E.Školství a volnočasové aktivity F.Sociální oblast

Provázanost výstupů

rozvoj kraje koncepční dokumenty Kontakty: zpracovatel: RNDr. Zita Kučerová, Centrum EP GSM: zadavatel: MgA. Martina Kulhavá, KÚ Královéhradeckého kraje odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu a kultury tel: , GSM: