PROJEKT P ODPORA ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU VE ŠKOLÁCH V K RAJI V YSOČINA CZ.1.07/1.1.00/53.0014 Mgr. Hana Rousková 20.02.2015 Síťování škol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Pedagogická rada
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Projekt ZŠ Staňkov. O projektu  Projekt pro žáky s poruchami učení  Dotace z ESF – ,- Kč  Doba trvání – 2 roky.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Taneční a pohybová výchova
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Mendelova Adresa: ulice Einsteinova 2871, Karviná - Hranice Na škole pracuje: 30 učitelů 3 vychovatelé ŠD 2 asistentky pedagogů 16.
Masarykova základní škola
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
JAK TVOŘÍME UČEBNÍ TEXTY PRO ŠVP NA ZŠ LIBEREC, LESNÍ
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Didaktika geografie.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
GENETICKÁ METODA ČTENÍ
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Individualita žáků a její rozvíjení
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Nadaní na gymnáziích Prázdná strana se záhlavím a zápatím pro případné doplnění grafiky či textu, např. pro umístění grafů, tabulek apod. 1.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
První zkušenosti s evaluací
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Š A B L O N Y II.
Centrum kolegiální podpory CKP
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Intenzivní podpora škol
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Transkript prezentace:

PROJEKT P ODPORA ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU VE ŠKOLÁCH V K RAJI V YSOČINA CZ.1.07/1.1.00/ Mgr. Hana Rousková Síťování škol

Z ÁKLADNÍ ŠKOLA N ÁMĚŠŤ NAD O SLAVOU, K OMENSKÉHO 53 Celkem žáků stupeň stupeň Učitelé (ženy, muži) /2 Přepočtené úvazky ,37 Vychovatelky Přepočtené úvazky ,13 Třídy 12 ŠD 4 oddělení, ale bez vlastních prostor

R OZVOJ ŠKOLY : Zdravá škola od roku 2009 – 3 pilíře, 9 oblastí Obměna pedagogického sboru i vedení od roku 2008, DVU, nový ŠVP Rekonstrukce školy, zahrady, modernizace podmínek k výuce Prostorové obtíže přetrvávají VHŠ

Z DRAVÉ UČENÍ : A. Učitelů Týmové vzdělávání sboru, videotréninky, vzájemné hospitace Práce ve dvojici, ve skupině, kooperativní výuka Práce v centrech (Začít spolu) Činnostní učení ITV Projektové vyučování Využívání techniky ve výuce Tvorba webových stránek - TU Kritické myšlení – metody práce s textem (např. pětilístek, myšlenkové mapy, ANO – NE, INSERT atd.) OSV, práce se třídou Hodnocení a sebehodnocení ADHD, poruchy učení atd.

B EZPEČNÉ KLIMA VE SBORU JAKO PODMÍNKA VIDEOTRÉNINKU Pyramida lidských potřeb (Maslow):

B. Žáků Citát PhDr. Jany Nováčkové Pravdivost citátu, ale i výuka k odpovědnosti jednotlivce za svůj vlastní výkon, za svůj pokrok! Metody výuky - mozkově kompatibilní vzdělávání Klima školy – vliv na výsledky žáků Klima sborovny výrazně ovlivňuje klima školy OSV jako předmět 3. – 9. ročník Z DRAVÉ UČENÍ :

I NDIVIDUALIZACE VÝUKY Práce navíc během hodiny pro nadané děti Doučování za určitých podmínek Výsledky testování Kalibro se uchovávají a vyhodnocují (jak třída, tak jednotlivci) Sebehodnocení žáka a práce na sobě - ŽK Dle schopností dítěte (i zájmu) - volitelné předměty – velký výběr –– nácvik olympiád, soutěží Naopak smíšené skupiny bez ohledu na nadání: AJ Oborové dny – projekt Citát Žákovské konference, absolventské práce – 9. ročník

Z HODNOCENÍ DNEŠNÍCH UKÁZKOVÝCH HODIN Mgr. Dita Holubíková ČJ Učivo: genetická metoda čtení, čtenářská gramotnost - práce s textem - 20 žáků Mgr. Stanislava Mrenicová AJ Učivo: opakování slovní zásoby, činnostní učení, nová látka, poslech, práce s interaktivní tabulí, samostatná práce v PS - 20 žáků Mgr. Věra Maříková ČAJS Učivo: Podnebné pásy - využití interaktivní tabule – prezentace, procvičování, práce s učebnicí, vyhledávání informací, třídění pojmů, žákovská prezentace - 27 žáků, 1x IVP Bc. Veronika Maříková HV Učivo: stupnice C dur – procvičení na pexesu, stavba akordu, rozcvička, opakování písní a nácvik nové písně, sebehodnocení – 24 žáků

Z HODNOCENÍ DNEŠNÍCH UKÁZKOVÝCH HODIN Mgr. Romana Mašíčková Z Učivo: Asie - státy Asie, opakování geografických pojmů ve dvojicích, nové učivo - státy Asie – metoda kritického myšlení - 23 žáků, 6 x SPUCH, 1 x IVP Mgr. Marie Pemčáková M Učivo: algebraické vzorce (A+B)2, (A-B)2 – činnostní učení, práce navíc pro rychlé žáky – kontrola pomocí klíče, práce ve dvojicích, vyvození nového vzorce A2 – B2 – činnostní učení - 21 žáků, 2 nově příchozí – logopedické obtíže, 1x IVP, 8x SPUCH Mgr. Dita Holubíková HV Hodina navazuje na předchozí čtení

Z HODNOCENÍ DNEŠNÍCH UKÁZKOVÝCH HODIN Mgr. Jana Chytková TV Využití gymbalů v hodině Tv. Ukázka rušné části a rozcvičky s využitím velkých gymnastických míčů a jejich zařazení do hlavní části hodiny při cvičení na stanovištích - 19 žáků Mgr. Stanislava Mrenicová ČJ Učivo: Pohádky B. Němcové - kritické myšlení, čtenářská gramotnost, v závěru hodiny relaxační bubnování na africké bubny – 20 žáků Mgr. Anna Kijonková (zástupkyně ředitele) Učivo: opakování předešlé látky – činnostní učivo, nové učivo – lebka- práce s učebnicí, encyklopedií, opakování pomocí webu - 21 žáků, 2 nově příchozí – logopedické obtíže, 1x IVP, 8x SPUCH Bc. Lucie Vlčková ČJ Učivo: skladba – větné vztahy a jejich vyjadřování - výklad látky, společná práce, samostatná práce,zpětná vazba dle klíče - 14 žáků

S POLUPRÁCE S RODIČI Těžká a důležitá oblast – budování vzájemné důvěry už od zápisu Miniškolička – cyklus Kompenzační cvičení Mudr. Kleplové (PPP) – reedukace poruch Konzultace žák – rodič – učitel – sebehodnocení dětí Vzdělávání rodičů – přednášky psychologů, setkání s ŘŠ ŠPP – hledat společně řešení Profesionalita učitele, MP, VP – specializační studium učitelů Výchovné komise, Individuální výchovný plán Společné aktivity: Šerpování Ples školy Zahradní slavnost – koncert v zahradě, vystoupení žáků, zdravé pohoštění Pokud spolupráce vázne, je i odchod ze školy řešením

H ODNOCENÍ A OCEŇOVÁNÍ UČITELŮ ŘŠ musí mít schopnost podpořit zapojení pracovníků, mobilizovat jejich zdroje (OECD 2012): Vytvořením podmínek pro práci učitelů Oceněním práce nejen finančně Vyžadovat to, co je jasně dáno školními pravidly, ale současně respektovat individualitu ŘŠ má mít na paměti tento poměr: MÍT MOC : MÍT VLIV musí být směrem k učitelům 1 : 2 (totéž učitel ve směru k žákům)

N A CO DALŠÍHO V ÁS CHCEME UPOZORNIT Zajímavá tematická výuka – představí paní učitelky Hodnocení kompetencí žáka ŽK se sebehodnocením Školní družina Přírodní zahrada

Děkuji za pozornost.