Environmentální vzdělávání EV - průřezové téma. RVP, průřezové téma RVP ● " Průřezová témata reprezentují v RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
PT – obecná charakteristika
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Sluneční energie.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Společenské a hospodářské prostředí
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Průřezová témata.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Průřezová témata klíčových kompetencí
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
Výroba elektrické energie
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
aktuální problémy současného světa
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Planeta Země Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Obnovitelné zdroje energie
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Operační program životní prostředí
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Environmentální vzdělávání EV - průřezové téma

RVP, průřezové téma RVP ● " Průřezová témata reprezentují v RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou a nedílnou součástí základního vzdělávání." (RVP ZV s. 81) ● "Tematické okruhy průřezových témat procházejí nařpíč vzdělávacími oblastmi a umožňují propojení vzdělávacích obsahů oborů. Tím přispívají ke komplexnosti vzdělávání žáků a pozitivně ovlivňují proces utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků.“ (RVP ZV s. 81)

RVP, průřezové téma ● "Průřezová témata tvoří povinnou součást základního vzdělávání. Škola musí do vzdělávání zařadit všechna průřezová témata uvedená v RVP ZV. Všechna průřezová témata však nemusí být zastoupena v každém roníku. (RVP ZV s. 81)“ ● Průřezová témata je možné využít jako integrativní součást vzdělávacího obsahu vyučovacího předmětu nebo v podobě samostatných předmětů, projektů, seminářů, kurzů apod.

RVP, průřezové téma PRŮŘEZOVÁ TÉMATA: ● Osobnostní a sociální výchova ● Výchova demokratického občana ● Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech ● Multikulturní výchova ● Environmentální výchova ● Mediální výchova

RVP a EV Na realizaci průřezového tématu EV se podílí většina vzdělávacích oblastí: ● Člověk a příroda (fyzika, chemie, přírodopis, zeměpis) ● Člověk a společnost (dějepis, výchova k občanství) ● Člověk a zdraví (výchova ke zdraví, tělesná výchova) ● Informační a komunikační technologie ● Umění a kultura (hudební výchova, výtvarná výchova) ● Člověk a svět práce

Člověk a příroda ● Pozitivistický přístup vlastní přírodovědnému poznávání přírody je potřeba v očích žáku rehabilitovat jako nástroj sloužící k ochraně prírody a nikoli jej odsoudit jako přístup k přírode nepřátelský (jak se někdy může zdát z historie aplikací přírodovědy), neboť věda bude hrát ve hře o budoucnost planety významnou roli.

Člověk a příroda - Fyzika Fyzika ● Pohybující se těleso nemusí být vždy automobil ale například velryba prchající před lovci... ● Obnovitelné zdroje energie ● Nejušlechtilejší formou energie je elektrická energie - dá se dobře převádět na jiné formy energie a rozvádět do vzdálených míst ● závislost na neobnovitelných zdrojích energie a s tím spojená devastace přírody

Člověk a příroda - Fyzika - obnovitelné zdroje energie Slunce jako zdroj energie: ● vznik sluneční energie: energie ve Slunci vzniká v důsledku slučování (fúze) jader vodíku na helium, případne na jiné, težší prvky ● fotovoltaické články - přímá přemněna slun. energie. na el. energii pomocí polovodičů (fotodioda) ● nízkoteplotní solární kolektory - ohřev vody, vytápění ● vysokoteplotní solární kolektory - parabolická zrcadla (solární pece)

Využití sluneční energie

Člověk a příroda - Fyzika - obnovitelné zdroje energie Vodní elektrárny: ● čistá energie - bez skleníkových emisí ● často velké zásahy do krajiny a ekosystémů ● průtočné, akumulační (přehrady), přečerpávací (zásobárny energie - když je přebytek energie, přečerpává se voda na kopec, když je málo energie,využije se spád přečerpané vody k výrobě energie) ● přílivové elektrárny - původ energie není ve Slunci ale ve slapových jevech

Člověk a příroda - Fyzika - obnovitelné zdroje energie

Větrné elektrárny ● zdroj čisté energie na jedné straně, zásahy do krajiny a vibrace na straně druhé Geotermální energie ● využití rozdílu teplot na povrchu a pod povrchem země; využití - jako zdroj tepla prostřednictvím tepelného čerpadla Bioenergetika ● Využití enrgie biomasy (sluneční energie se konzervuje v organismech prostřednictvím fotosytézy). Příklady biomasy: rychle rostoucí dřeviny, olejnaté rostliny, rostliny využitelné na výrobu alkoholu, skládkový bioplyn, atd.

Větrné elektrárny

Člověk a příroda - Fyzika - obnovitelné zdroje energie Vodík ● nositel a akumulátor energie Tepelné elektrárny ● nejméně vhodné: ohromné zásahy do krajiny, obrovská produkce oxidu uhličitého a jiných problematických emisí. Spotřeba fosilních paliv - nebnovitelné zdroje energie, byť je původ energie ve Slunci

Člověk a příroda - Fyzika - obnovitelné zdroje energie Jaderné elektrárny ● původ energie - štěpení jader při jaderné reakci (jediný štěpný materiál je v přírodě U235 - nákladně se odděluje od U238; umělý štěpný materiál je např. plutonium vyrábí se z U238 v reaktorech) ● plutonium i uran 235 mohou být zneužity v jaderných zbraních ● uran 233 vzniká v reaktorech z thoria 232 (výhody: thoria je v přírodě dostatek, nedá se vojensky zneužít) ● řetězová reakce, kritická hmotnost, ● budoucnost: jaderná fůze (Slunce, vodíková puma) ● odpad (vyhořelé palivo): skladuje se ve vodním bazénu v AE, pak v meziskladu, pak "kdo ví?“

Člověk a příroda - Fyzika - obnovitelné zdroje energie

Člověk a příroda - Chemie Chemie ● voda, vzduch – čistota ovzduší, paliva, průmyslová hnojiva, plasty a syntetická vlákna, detergenty a pesticidy, organické sloučeniny, směsy, prvky nebezpečné lidskému organismu (chlór, rtuť, atd.), aj. ● chemie je často milně chápána jako věda nepřátelská přírodě ● čištení vody, chemická analýza čistoty prostředí, chemická likvidace ekologických katastrof, atd.; hledání alternativních šetrných metod a technologií při výrobě; šetrné a recyklovatelné plasty, přírodou odbouratelné chemikálie, atd. ● chemická kontaminace prostředí jako jeden z globálních ekologických problémů; bezpečnost chemických látek pro člověka i životní prostředí ● koloběh látky v přírodě látky

Člověk a společnost - Občanská výchova ● kořeny ekologické krize jsou ve společnosti Občanská výchova ● budování odpovědných občanských postojů ● Učitel by neměl neinklinovat k žádným formám politického ekologického extrémismu ● občanská společnost

Člověk a společnost - Občanská výchova ● Vliv lidské společnosti na životní prostředí (zábava, konflikty, konzum, automobilismus, pohodlí, průmysl, hospodářská činnost, atd.) ● Modely chování, které přesahují omezený svět konzumního života (majetek a kvalita života); postoje zpochybňující spotřební hodnoty; způsoby myšlení, které otevírají cestu ke kvalitnímu, odpovědnému životnímu stylu (výběrová náročnost, dobrovolná skromnost) ● Role státu, místní samosprávy, institucí (vzdělávacích, ochranářských) a občanských sdružení v péci o životní prostředí ● Nadnárodní společnosti, podpora místního rozvoje ● Respekt k lidskému i mimolidskému světu; dodržování lidských práv (důstojnost člověka, FAIRTRADE, atd.); ctění práv zvířat (etický rozměr jatečního průmyslu a vivisekcí v kosmetickém a zdravotnickém průmyslu, vegetariánství, biopotraviny)

Člověk a společnost - Občanská výchova Významné dny týkající se životního prostředí ● např.: Den vody, Den Země, Den laboratorních zvířat, Mezinárodní den ptačího zpěvu, Světový den životního prostředí, mezinárodní den oceánu (uvádí Máchal, 2000); využití těchto dnů k propagaci ekologie a udržitelného rozvoje (projekty, hry, besedy, atd.).

Člověk a společnost - Dějepis Dějepis ● příroda: po dlouhá léta byla chápána v lepším případě jako „kulisa lidských dějin“ a v horším prípade jako předmet dobývání, využívání a vykořisťování člověkem. ● Počátek osvícenství a osobnost René Descarta ● Průmyslová revoluce

Člověk a společnost - Dějepis ● K zajímavým úvahám vede i spojitost mezi klimatickými změnami a bouřlivým sociálním svárům v 19. století. Albert Gore ve své knize Země na misce vah uvádí, že všeobecná neúroda v roce 1816 a s ní spojený hladomor měla zásadní vliv na revoluční vření, které na tři roky zachvátilo celý evropský kontinent. Jako bezprostřední příčinu utrpení Evropy uvádí Gore sérii erupcí sobky Tambora na indonéském ostrově Sumbawa, k níž došlo v roce Prach vyvržený sopkou do atmosféry se rozptýlil po celé planetě a začal prudce omezovat množství světla dopadající na zemský povrch a snižovat teploty (GORE, 2000 s. 55) Vliv klimatických změn na sociální a politický život je duležitý pro uvědomení si hrozby klimatických změn spojených s globálním oteplováním planety.

Člověk a společnost - Dějepis ● Z ekologického hlediska je také zajímavá historie irského bramborového hladomoru (1846), kdy bylo celé Irsko závislé pouze na jediné odrůdě brambor, které byly napadnuté ničivou bramborovou snětí. ● Vyhubení bobrů v 18. stletí

Matematika a její aplikace ● Blažková, R. Sbírka úloh z matematiky s náměty z ekologie pro 2. stupeň základní školy. Brno : Software, ISBN

Umění a kultura Výtvarná výchova ● Žáci vnímají velmi citlivě krásu i devastaci prířody a výtvarná výchova může být prostředkem, jak subjektivním způsobem vyjádřit svůj vztah k přírodě a upevnit tak citové vazby, jež jsou důležitou složkou pozitivního vztahu k životnímu prostředí.

Umění a kultura Hudební výchova ● Výchova k náročnosti kultury (může odvracet od konzumerismu) a k estetice a harmonii. ● Hudební výchova může být prostředkem výuky EV

DĚKUJI ZA POZORNOST Zdeněk Hromádka