Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VI. VÝPOČET Z CHEMICKÉ ROVNICE
Advertisements

Výpočty z chemických rovnic
Druhy chemických reakcí
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Typy chemických reakcí
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Výpočty z chemických rovnic
Názvosloví solí.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Chemické značky a vzorce II
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Chemické značky a vzorce
Chemické výpočty II.
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Roztoky a jejich složení
Molární hmotnost, molární objem
Chemické výpočty RZ
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Výpočtové úlohy v chemii
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Pětiminutovky z anorganické chemie
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Hmotnostní zlomek kontrola úkolu. K 31/3 Kolik gramů 5% roztoku CuSO 4 můžeme připravit z 25 g CuSO 4.5H 2 O. Kolik g vody na přípravu tohoto roztoku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Ověřování základních znalostí z chemie
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Avogadrův zákon.
10. Test z anorganické chemie Obecná a anorganická chemie
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Výpočty z chemických rovnic
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Výpočty z chemických rovnic
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Agrochemie – 7. cvičení.
Základní chemické veličiny
Výpočty z chemických rovnic
Látkové množství, molární hmotnost
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová

LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ ( n ) Látkové množství vyjadřuje množství látky pomocí počtu částic. Jednotkou je mol. Jeden mol je látkové množství látky, která obsahuje tolik částic (atomů, molekul, iontů), kolik atomů je obsaženo v nuklidu 12 C, jehož hmotnost je přesně 12 g. ▫ 1 mol = 6, částic.... Avogadrova konstanta Stechiometrické koeficienty ve vzorci určují látková množství jednotlivých prvků v 1 molu látky. 1 mol látky A x B y tedy obsahuje x molů prvku A a y molů prvku B Za normálních podmínek (tlak Pa, teplota 273,15 K) je objem pro plyny konstantní a 1 mol plynu má objem 22,414 dm 3. 2

MOLÁRNÍ HMOTNOST ( M ) Molární hmotnost M je poměr hmotnosti látky m a jejího látkového množství n: Molární hmotnost je důležitou charakteristikou chemických prvků i sloučenin a nalezneme ji chemických tabulkách. Molární hmotnost látek můžeme vypočítat jako součet molárních hmotností všech atomů, které vyjadřuje vzorec sloučeniny. Př. Urči molární hmotnost oxidu železitého: M(Fe) = 55,8 g/mol M(O) = 16 g/mol M(Fe 2 O 3 ) = 2. 55,8 g/mol g/mol = 159,6 g/mol 3

VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC Vypočítej hmotnost sulfidu měďného, který vznikne reakcí 16 g mědi se sírou. ▫ 1) Sestavíme rovnici reakce 2 Cu + S --> Cu 2 S ▫ 2) Úvaha: ze 2 mol mědi vznikne 1 mol sulfidu měďného ▫ 3) Určíme molární hmotnosti obou látek M(Cu) = 63,5 g/mol a M(Cu 2 S) = 159 g/mol ▫ 4) Určíme hmotnosti obou látek m(Cu) = n(Cu). M(Cu) m(Cu) = 2. 63,5 m(Cu) = 127 g m( Cu 2 S) = n( Cu 2 S). M( Cu 2 S) m( Cu 2 S) = m( Cu 2 S) = 159 g ▫ 5) úvaha: Ze 127 g mědi vznikne 159 g sulfidu měďného. Kolik gramů sulfidu měďného vznikne z 16 g mědi ? 127 g Cu g Cu 2 S 16 g Cu x g Cu 2 S x : 159 = 16 : 127 x. 127 = x = 20 g odpověď: Reakcí 16 g mědi vznikne 20 g sulfidu měďného. 4

LÁTKOVÁ KONCENTRACE ( c ) Látková koncentrace je vyjádřena podílem látkového množství rozpuštěné látky (n) a objemu roztoku (V). Jednotka látkové koncentrace mol / dm 3 (mol/l) Př: Vypočtěte koncentraci kyseliny chlorovodíkové v roztoku o objemu 1 dm 3, který obsahuje 0,2 mol rozpuštěného chlorovodíku HCl. Postup: n = 0,2 mol V = 1 dm 3 c = ? mol/dm 3 c = 0,2 : 1 c= 0,2 mol/dm 3 5

Test I Vypočítej molární hmotnost : ▫ dusíku N 2 ▫ oxidu siřičitého SO 2 ▫ ozónu O 3 ▫ amoniaku NH 3 Určete prvek, jehož látkové množství je 0,25 mol a hmotnost je 8g. V jakém poměru látkových množství reaguje kyslík : ▫ se sírou při vzniku oxidu siřičitého ▫ s mědí při vzniku oxidu měďnatého Napiš vzorec a určí molární hmotnost látek : ▫ kyseliny sírové ▫ kyseliny dusičné ▫ sulfidu hlinitého ▫ chloridu měďnatého ▫ hydroxidu železitého 6

Test II Vypočtěte hmotnost oxidu siřičitého, který vznikl spálením 8g síry. S + O 2 --> SO 2 Reakcí železa s kyselinou sírovou vzniká vodík a síran železnatý. Vypočtěte hmotnost železa, kterou potřebujeme k přípravě 20g vodíku. Fe + H 2 SO 4 --> H 2 + FeSO 4 Vypočtěte hmotnost vápníku potřebného k oxidaci na 112g oxidu vápenatého. 2Ca + O 2 --> 2 CaO Vypočtěte hmotnost uhličitanu vápenatého, kterou potřebujeme k výrobě 112kg páleného vápna ( oxidu vápenatého). CaCO 3 --> CaO + CO 2 Vypočtěte hmotnost oxidu fosforečného, který vznikl spálením 31g fosforu. P + O 2 --> P 2 O 5 ( !!! rovnici uprav ! ) Vypočtěte hmotnost bromu, který se vyloučí z 206g bromidu sodného s přebytkem chlorové vody. NaBr + Cl2 --> Br2 + NaCl ( !!! rovnici uprav ! ) Vypočtěte hmotnost chloridu hlinitého, který vznikl reakcí 105g chloru s práškovým hliníkem. Al + Cl 2 --> AlCl 3 ( !!! rovnici uprav ! ) Tepelným rozkladem oxidu rtuťnatého vzniká rtuť a kyslík. Vypočtěte hmotnost rtuti a kyslíku, který vznikne rozkladem 108,5g oxidu rtuťnatého. 7

Test III V kádince jsme rozpustili v cm 3 0,20 mol NaOH. Vypočtěte koncentraci NaOH v jeho vodném roztoku. Vypočtěte látkové množství kyseliny sírové v 0,50 dm 3 jejího vodného roztoku o koncentraci 0,15 mol/ dm 3. Vypočtěte látkové množství NaCl, které potřebujeme k přípravě 0,1 l vodného roztoku o koncentraci 0,5 mol/dm 3. 8

D CHEMIE9/latkovemnozstvi.html D CHEMIE9/koncentrace.html 9 Literatura, zdroje informací Vše dostupné online