Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočty z chemických rovnic

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočty z chemických rovnic"— Transkript prezentace:

1 Výpočty z chemických rovnic

2 Důležité veličiny látkové množství
Látkové množství značka: n jednotka: mol Jeden mol látky je asi 6, částic (atomů, molekul, iontů) Látkové množství nelze zjišťovat odpočítáváním tzn. počet částic v látce o dané hmotnosti def.: počet částic v 0,012 kg nuklidu uhlíku 12C

3 Důležité veličiny molární hmotnost
Molární hmotnost značka: M jednotka: g/ mol Hmotnost 1 molu látky Je to charakteristika chem. prvků i sloučenin a najdeme ji v tabulkách.

4 Zjisti molární hmotnost látek:
a) M(KOH)= b) M(NaNO3)= c) M(Ca(OH)2)= d) M(AgF)= e) M(SnI4)= f) M(Al(OH)3)= g) M(Zn(NO3)2)= h) M(CuSO4 . 5H2O)=

5 „Čtení“ chemických rovnic
Př. č. 1 S + Zn → ZnS 1 S + 1 Zn → 1 ZnS 1 atom síry reaguje s 1 atomem zinku a vzniká 1 molekula sulfidu zinečnatého. 100 atomů síry reaguje se 100 atomy zinku a vzniká 100 molekul sulfidu zinečnatého. 1 mol atomů síry reaguje s 1 molem atomů zinku a vzniká 1 mol molekul sulfidu zinečnatého. 1• 32,1g atomů síry reaguje s 1• 65,4g atomů zinku a vzniká 1•97,4g molekul sulfidu zinečnatého.

6 Př. č. 2 Na + Cl2 → NaCl (nutno vyčíslit)
2 atomy sodíku 1 molekula chloru → 2 molekuly NaCl (chlorid sodný) 2 moly atomů sodíku 1 mol molekul chlóru → 2 moly molekul chloridu sodného. 2•23g atomů sodíku 1•2•35,5g molekul chlóru → 2•58,4g molekul chloridu sodného.

7 VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
příklady je možné řešit pomocí vzorce nebo trojčlenkou vzorec: m(B) = b/a . M(B)/M(A) . m(A) A… látka, jejíž hmotnost znám B… látka, jejíž hmotnost počítám a… koeficient látky A (číslo před vzorcem) b… koeficient látky B (číslo před vzorcem) m… hmotnost M… molární hmotnost

8 Postup při řešení Napiš a správně vyčísli chemickou rovnici popisující daný děj. Podtrhni v rovnici vzorce 2 látek: jejíž hmotnost je dána a jejíž hmotnost počítáš. Urči molární hmotnosti podtržených látek. a) Dosaď do vzorce. nebo b) Sestav a vyřeš trojčlenku.

9 Kolik gramů hydroxidu sodného je třeba na neutralizaci 15 g koncentrované kyseliny sírové?
Pro zjednodušení předpokládej, že koncentrace kyseliny je 100%. NaOH + H2SO4 → H2O Na2SO4 M(NaOH)= M(H2SO4) = (Vynechej ještě cca 5 řádků)

10 Důležité upozornění: Dvouatomové molekuly tvoří tyto nekovy: vodík, kyslík, dusík, halogeny(fluór, chlór, bróm, jód)


Stáhnout ppt "Výpočty z chemických rovnic"

Podobné prezentace


Reklamy Google