PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA- úvod Ing. Lenka Dobešová- Právo, Právní nauka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem, význam a historie práva
Advertisements

Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Digitální učební materiál
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Právní řád Pavel Šuranský.
Základní práva a svobody
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Právní odvětví Petr Machala.
Základy práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_12_ PL Právo a jeho druhy Číslo projektu:
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
ČLOVĚK A PRÁVO PRÁVO A STÁT Ing. Lenka Dobešová- PRÁVO, Právní nauka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola Městec Králové
Právo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA - úvod
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA- úvod Ing. Lenka Dobešová- Právo, Právní nauka

Název školy:SŠ DOS Moravský Krumlov Autor:Ing. Lenka Dobešová Název a číslo projektu:Zlepšení podmínek výuky CZ.1.07/1.5.00/ Název učebního materiálupp prezentace- Úvod do studia práva Datum vytvoření: Anotace:Úvodní hodina do studia práva, právní nauky, seznámení s obsahem a cílem předmětu, osnova učiva, požadavky na žáky Metodický pokyn:Interaktivní tabule,diaprojektor, psací potřeby Cílová skupina, ověřeno:4. ročník EaP- Právní nauka Ověřeno ve výuce: 5. září 2012 VY-52-DS-01 Použité zdroje:Viz níže

PRÁVNÍ NAUKA  = nauka / věda/ o právu  CO JE TO PRÁVO ?  =1. Zákony a jiné právní předpisy /nařízení, vyhlášky, normy, paragrafy../  =2. Pravidla jednání a chování / právo na život, právo na svobodu vyznání……/

Úkoly práva = zabezpečit každému občanovi státu jistý okruh činností, v němž může jednat podle své vůle. Zároveň je úkolem práva omezovat tyto činnosti do té míry, aby ostatní občany nepoškozovaly. PRÁVO SVOBODA SPRAVEDLNOST

SVOBODA  MOTTO : Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého  Svoboda je možnost, případně také schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle“ a nést za to přiměřenou odpovědnost. Je ovšem omezena:  fyzicky, například gravitací;  zvenčí, například autoritou rodičů, společností, státem;  zevnitř, například sníženou příčetností, intoxikací, návykem a podobně…

SPRAVEDLNOST  Spravedlnost je pojem pro dobré uspořádání lidských vztahů, idea pro uspořádání společnosti a zejména právo.společnosti právo  Podle Aristotela je to nejdůležitější z ctností, protože se vztahuje ke druhému a „nazývá se také dobro pro druhé“.  Justitii zobrazovali Římané jako důstojnou ženu se zavázanýma očima. V pravé ruce držela meč jako symbol trestu, v levé váhy, aby přesně vážila vinu a nevinu.

Cíle předmětu a.seznámit žáky s významem právní regulace společnosti, b.seznámit žáky se základními principy, na nichž spočívá právní řád moderního demokratického státu c.seznámit žáky se základními instituty práva soukromého a veřejného, umožnit rámcovou orientaci v jednotlivých odvětvích práva d.zvýšit a zkvalitnit úroveň právního vědomí studentů, zejména vést k prohloubení samostatné a zralé schopnosti aplikace základních institutů práva ve své činnosti profesionální i ve svém osobním životě, e.vést studenty k úctě k základním právům a svobodám, prohloubit schopnost umět obhájit svá práva za současného respektování práv a svobod druhých

Požadavky  Vedení portfolia  Pracovní listy / , moodle/  Práce s PC/internetem  Samostudium/úkoly/

Osnova předmětu:  1. Základní právní pojmy  2. Soudnictví, státní zastupitelství, notářství a advokacie /Právo ústavní/  3. Správní právo  4. Trestní právo  5. Finanční právo  6. Živnostenské právo  7. Občanské právo  8. Rodinné právo  9. Pracovní právo  10. Obchodní právo 

Otázky:  1. Charakterizuj právní nauku.  2. Co je to svoboda? Jaké svobody znáš?  3. Charakterizuj spravedlnost.

Doporučená literatura ke studiu:

Zákony v platném znění: 1.Ústavní zákon č.1/1993 Sb. Ústava České republiky 2.Usnesení předsednictva ČNR č.2/1993 Sb. o vyhlášení Listiny základních práv a svobod jako součásti ústavního pořádku České republiky 3.zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (vybraná ustanovení) 4.zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník (vybraná ustanovení) 5.zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce (vybraná ustanovení) 6.zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon (vybraná ustanov.)

Odkazy a použitá literatura:  ODMATURUJ ZE ZSV!        GMNOjl6PQcdefhp0ST9R/socha_spravedlnosti_185x122.jpg  A další průběžně s probíraným učivem…