Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,8,9_09_OBČANSKOPRÁVNÍ VZTAHY TEMA: OBČANSKOPRÁVNÍ VZTAHY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,8,9_09_Občanskoprávní vztahy Šablona: III/2 Sada: OV,8,9 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: Listopad 2012 Ověřeno: – IX.třída Ročník: 9 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: OBČAN A PRÁVO Téma: Občanskoprávní vztahy Anotace: Vysvětlení pojmu způsobilost k právům a povinnostem, k právním úkonům, uvědomění si svých lidských a občanských práv, ale zároveň i povinností. Otázky k opakování možno použít i pro zkoušení či na začátku další hodiny. Poznámky:

3 Občanskoprávní vztahy
Právní vztahy (PV) – jsou vztahy, které jsou upraveny právními normami. Účastníkem právního vztahu může být fyzická nebo právnická osoba (útvar uměle vytvořený lidmi a zákony považovaný za samostatný subjekt práv a závazků, jejím jménem jednají osoby fyzické, tzv. pověření zaměstnanci. Jsou to např. obchodní společnosti, družstva, nadace, politické strany, obce, školy…)

4 Způsobilost k právním úkonům
dává možnost zakládat, měnit nebo rušit právní vztahy. Rozlišujeme dvojí právní způsobilost : - způsobilost k právům a povinnostem (od narození do smrti) - způsobilost k právním úkonům – od dosažení plnoletosti I neplnoletí mohou zakládat právní vztah, který odpovídá jejich vyspělosti. ( nanuk, časopis apod.)

5 Vypiš do sešitu všechny činnosti, které během dne děláš a označ ty, které považuješ za právní vztah. Pokus se vysvětlit proč. Koho se týká právní vztah ? Co podle tebe vyplývá z právního vztahu ? Kde najdeme práva, která stát zaručuje svým občanům ? Vezmi si Listinu základních lidských práv a svobod a vypiš z ní 5 práv, která považuješ za důležitá. Pak se pokus zformulovat povinnosti, která z těchto práv pro člověka vyplývají.

6 Vylušti : Název dokumentu, ve kterém jsou zachycena lidská práva v ČR.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 . - Název dokumentu, ve kterém jsou zachycena lidská práva v ČR. Z každého práva vyplývá i Státní zřízení České republiky. Rozlišujeme dvojí ………………………. k právním úkonům. ………………………. právního vztahu může být fyzická i právnická osoba. Útvar vytvořený lidmi a zákony považovaný za samostatný subjekt práv a závazků se nazývá ………………. osoba. Základní ………………………… každého občana je dodržovat zákony státu. Forma státního zřízení Českého státu ………………………….. Prostřednictvím ……………………… stát organizuje život svých občanů. Když koupím jízdenku ve vlaku, uzavřu při koupi právní ……… Právní ………… je obecně závazné pravidlo chování.

7 Řešení : Ú Č A S N P Z T O R V Ů Í M L I D K Á - E B U C H 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 Ú Č A S N P Z T O R V Ů Í M L I D K Á - E B C H

8 Otázky k opakování 1 Vysvětli, co je to právní vztah ?
Kdo může být účastníkem právního vztahu? Kdo je to právnická osoba ? Co je to zákon? Vysvětli způsobilost k právním úkonům? Napiš tři příklady právních odvětví Jaké znáš právní oblasti? Kdo je to právní zástupce? Kdo je to zákonný zástupce? 11. prémiová Jak zní základní pravidlo pro oblast zákonů ?

9 Otázky k opakování 2 Co je to právní řád? Co je to zákon?
Vysvětli způsobilost k právním úkonům? Co je to právní vztah ? Napiš tři příklady právních odvětví Jaké znáš právní oblasti? Kdo může být účastníkem právního vztahu? Jaký význam může mít slovo „právo“ Kdo je to zákonný zástupce? 11. prémiová - doplň větu : Právo je ……………………………..


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google