Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_12.1.9 Český jazyk 6. ročník Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Vytvořila: Kristýna Kořínková
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Ústní lidová slovesnost - folklór
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Pet Shop Pranostiky☺.
Roční období Název školy:
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Léto Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Přídavná jména Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Pranostika VY_32_INOVACE_18
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
VY_32_Inovace_4.3.1 Opakování učiva 2.ročníku (1)
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace:. Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o žánrech lidové slovesnosti předávané ústním podáním a uchované zásluhou sběratelů. Jsou v něm zařazena cvičení k upevnění učiva. Obsahuje animace.

LIDOVÁ SLOVESNOST  vznik  význam  žánry

CO JE LIDOVÁ SLOVESNOST?  Projevy, které vznikly spontánně, jsou písemně doloženy pouze zprostředkovaně a uchovaly se především ústním podáním.  Lidová slovesnost se vyznačuje  komunikací interpreta s posluchači  výskytem ustálených formulací  V 19. století sběratelé navštěvovali venkovské obyvatelstvo a zaznamenávali projevy lidové slovesnosti.  Někteří z nich je pak upravovali do spisovného jazyka. Uchovali tak pro další generace svědectví o každodenním životě lidí.  Nejznámější sběratelé:  Božena Němcová  Karel Jaromír Erben  František Sušil  Jindřich Jindřich  Josef Štefan Kubín

ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI :  próza – pohádky, legendy, pověsti  malé žánry – přísloví, pranostiky, hádanky  texty lidových písní  lidové divadlo a loutkové hry  psaný folklór – na domech, nádobách, kraslicích, šátcích …  obřady – např. svatební…

 zachycuje život prostých lidí, jejich každodenní radosti i starosti. Doprovázela člověka od kolébky až ke hrobu (ukolébavky, písně pracovní, milostné, obřadní).

Chovejte mě, má matičko jako míšeňské jablíčko, chovejte mě, má matičko jako z růže květ. A až vy mě vychováte, pak se na mě podíváte, jak mi bude pěkně slušet bílý kabátek. Travička zelená, to je moje potěšení, travička zelená, to je moje peřina. Teče voda, vodička, voda, vodička, z hráze do rybníčka… Mně se, mně se, mně se, mně se všecko zdá, že moje milá je mi nevěrná. Modré očičky, růže tvářičky, bílé ručičky, pěkné střevíčky. Mně se, mně se, mně se, mně se všecko zdá, že Andulka bude má. Sluníčko za hory zachází, pusťte nás z roboty, rychtáři. Prší, prší, jen se leje, kam, koníčky, pojedeme…

 Mně se, mně se, mně se, mně se všecko zdá, že moje milá je mi nevěrná. Modré očičky, růže tvářičky, bílé ručičky, pěkné střevíčky. Mně se, mně se, mně se, mně se všecko zdá, že Andulka bude má.  Sluníčko za hory zachází, pusťte nás z roboty, rychtáři…  Prší, prší, jen se leje, kam, koníčky, pojedeme…  Chovejte mě, má matičko jako míšeňské jablíčko, chovejte mě, má matičko jako z růže květ. A až vy mě vychováte, pak se na mě podíváte, jak mě bude pěkně slušet bílý kabátek.  Travička zelená, to je moje potěšení, travička zelená, to je moje peřina.  Teče voda, vodička, voda, vodička z hráze do rybníčka….

S EŘAĎ NÁSLEDUJÍCÍ LIDOVÉ PÍSNĚ V POŘADÍ, JAK PROVÁZELY LIDI ŽIVOTEM OD NAROZENÍ DO SMRTI: Sivá holubičko Halí, belí Ach, synku, synku Lásko, bože, lásko Zasviť mi, ty slunko zlaté Když jsem husy pásala Stará bába jede Zajíček v své jamce Tráva neroste  Pracovní  Milostná  Škádlivá – starší manželé  Dětská hra  Vojenská  Ukolébavka  Svatební  Pohřební  Dětské povinnosti

ŘEŠENÍ:  Halí, belí (ukolébavka)  Zajíček v své jamce (dětská hra)  Když jsem husy pásala (dětské povinnosti)  Ach, synku, synku (pracovní)  Lásko, bože, lásko (milostná)  Tráva neroste (vojenská)  Sivá holubičko (svatební)  Stará bába jede (škádlivá – starší manželé)  Zasviť mi, ty slunko zlaté (pohřební)

 Lidová předpověď počasí  Předchůdce meteorologických pozorování  Dlouhodobá ( Leden jasný, roček krásný)  Krátkodobá (Na Nový rok o slepičí krok)  Na určitý den (Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři)

DOPLŇ A VYSVĚTLI ZNÁMÉ PRANOSTIKY. VŠIMNI SI, ŽE SE ČASTO RÝMUJÍ. VYHLEDEJ DATUM:  Svatá Anna…  Medardova kápě…  Na svatého Řehoře…  Svatá Markyta…  Na Nový rok…  Na Hromnice…  Lucie…

ŘEŠENÍ:  Svatá Anna – chladna zrána (26.7.) Koncem července se začíná v noci ochlazovat  Medardova kápě – čtyřicet dní kape (8.6.) V červnu a červenci jsou časté deště  Na svatého Řehoře čáp letí přes moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře (12.3.) V polovině března se vracejí ptáci z teplých krajin a měly by začít jarní práce na poli  Svatá Markyta hodila srp do žita (13.7.) V polovině července by se mělo začít se sklizní obilí  Na Nový rok o slepičí krok (1.1.) Dny se nepatrně prodlužují  Na Hromnice o hodinu více (2.2.) Začátkem února se den prodlouží zhruba o hodinu  Lucie noci upije (a dne nepřidá) (13.12.) V polovině prosince nastávají nejdelší noci

ZDROJE:  Obrázky z galerie Klipart 