Základní terminologie a její ekvivalenty v angličtině Úvod do studia AP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Průvodce základní literaturou vztahující se ke studijnímu směru Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Odd.Turistiky a sportů.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Hrátky s čerty čert, anděl a Mikuláš.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Velikost nářadí.
Ticháček s nimi hledá cestičky…
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Úvodní a seznamovací hry
NÁŘADÍ.
Rešerše.
Poměr v základním tvaru.
karel oliva Akademie věd ČR
Život v rybníce Jana Kučerová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Hra na barevná auta IV. Jaroslava Růžičková.
Pedagogika školního sportu
vnímání, pozornost, soustředěnost
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Synergie manažerského týmu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Jak správně zacházet s knihou
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Jak parkovat auta Radka Knotková.
Co si vezmu na….
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Poměr v základním tvaru.
Centra kolegiální podpory
Odkrývání obrázků – poznej místa
Vztah k životnímu prostředí
Řemeslo má zlaté dno Autorky: J…,A….
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Výroba velikonočního košíčku
Transkript prezentace:

Základní terminologie a její ekvivalenty v angličtině Úvod do studia AP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Termín - terminologie ► Termín  „odborné pojmenování s přesným jednoznačným významem“ (Slovník spisovného jazyka českého) ► Terminologie  (a) je synonymem pro odborné názvosloví. Je definována jako soubor odborných názvů, tj. termínů;  (b) je součástí lexikologie (nauka o slovní zásobě jazyka, její struktuře a jejím vývoji) a je naukou o odborném názvosloví. ► Potřebujeme termíny?

Terminologie výchovy a aktivit v přírodě – současný stav ► „terminologická džungle“ ► Oblast aktivit a výchovy v př í rodě – nepřesně zmiňov á na v českých pedagogických slovn í c í ch (Mare š & Gavora, 1999; Průcha, Walterov á & Mare š, 2003) ► Vyjasnění terminologie výchovy a aktivit v přírodě  U nás: Neuman (1996, 1999, 2001) a Turčová (2001, 2005), Turčová, Neuman & Martin (2004), Jirásek (2004), Turčová, Martin & Neuman (2005)  Ve světě: Priest (1988), Bowles, (1994), Higgins & Loynes (1997), Knapp (1998), Lynch (1999), a další

Česká terminologie ► Sporty a pobyt v přírodě v ČR – dlouhá tradice ► Od 1989 mnoho politických, společenských a ekonomických změn v ČR - obrovský vliv „Západu“ na všechny sféry života ► Dnes – dynamický rozvoj oblasti aktivit a výchovy v přírodě, populární, atraktivní oblast ► Oblast charakterizována celou řadou nových termínů, primárně anglických – vstupují do českého jazyk ► X ► term í ny česk é ho původu – turistika, pobyt v př í rodě, š koly v př í rodě ► běžně použ í van é překlady - výchova v př í rodě, dobrodružn á výchova

Česká terminologie ► výpůjčky z angličtiny  stejn á lexik á ln í forma, např. „ outdoor “, „ survival “, „ review “, „ team-building “  česk é koncovky, např. „ outdoorový “, „ iniciativky “, „ icebreakery “ ► mnoho českých synonym ► Česk á terminologie oblasti výchovy a aktivit v př í rodě převzala a poče š tila mnoho anglických term í nů ► Ale:  nespr á vn é překlady  výpůjčky z angličtiny s českými koncovkami  neexistuj í česk é ekvivalenty, např. outdoor(s), development training, corporate training ► Potřeba zaveden í nových term í nů

Anglická terminologie ► Rozdíly v porozumění, vysvětlování, definování stejných termínů ► Významy se prolínají, termíny jsou zaměňovány ► Britské, americké, australské termíny ► Termíny se mění v prostoru a čase ► Některé termíny byly použity jen v jedné knize, jedním autorem ► Nejasné, které termíny jsou zastřešující a které podřazené

Zastřešující termín ► Obrovská šíře vzájemně se prolínajících termínů ► Outdoor education - zahrnuje do určité míry všechny ostatní (11) Experiential education, jehož podmnožinou je outdoor education, nebo outdoor recreation (3) ► Češi - 8 různých návrhů (výchova v přírodě; zážitková pedagogika nebo výchova prožitkem; výchova prožitkem a zkušeností; zkušenostní výchova; prožitková pedagogika; turistika a aktivity v přírodě; neformální výchova nebo mimoškolní výchova; sporty a pobyt v přírodě)  nejširší, nejnadřazenější - výchova prožitkem a zkušeností (3), zážitková pedagogika (2), výchova v přírodě (3), nebo pobyt v přírodě (1)

Srovnání nejčastěji používaných českých a anglických termínů UKČR n outdoor education experiential education environmental education outdoor recreation adventure activities outdoor pursuits ropes courses výchova v přírodě sporty v přírodě turistikaoutdoor n-1 outdoor activities adventure education outdoor adventure outdoor management training Outward Bound aktivity v přírodě hry v přírodě n-2 development training education for sustainability sustainable development pobyt v přírodě cvičení v přírodě lanové překážkové dráhy táboření učení týmové spolupráce výchova hrou ekologická výchova výchova prožitkem a zkušeností zážitková pedagogika rekreace v přírodě

Outdoor Dinner for two in the great outdoors. V širokém smyslu - cokoli, co děláte venku pod širým nebem, v přírodním prostředí, dokonce i golf, míčové hry, plavání, grilování na zahradě, setkání v parku na lavičce, atd. V užším smyslu - pouze pobyt a pohyb na horách, sjíždění řek nebo jiné sportovní a rekreační aktivity spojované s pohybem a pobytem v přírodním prostředí. Pro někoho outdoors začíná vykročením z uzavřené místnosti ze dveří ven. Pro mnohé Američany tento termín označuje převážně dobrodružné činnosti v lesích, přírodě. Obrázkem toho je i americký film s Johnem Candym „The Great Outdoors“ V Austrálii není toto slovo součástí každodenního slovníku, lidé spíše hovoří o „going outside“ nebo „že byli v buši“.

Outdoor education / výchova v přírodě ► outdoor education  přístup spojovaný s formální školní výukou, implikuje formalitu, strukturu, školní prostředí, odehrává se v přírodním prostředí, cílem je osobnostní a sociální rozvoj, je přítomen učitel, facilitátor, využívá se prožitku a obsahem či výchovným prostředkem jsou aktivity v přírodě  Mnozí lidé v Británii spojují tento termín hlavně s dovednostmi a pohybovými cvičeními, jiní mu dávají až téměř spirituální dimenzi. OE může zahrnovat kreativní činnosti, dobrodružné aktivity, ekologické aktivity a vnímání přírody, řemesla, primitivní život v přírodě, apod. Často je ekologicky nebo dobrodružně zaměřená. ► výchova v př í rodě  neform á ln í výchova mimo š kolu, výchova a vzděl á v á n í ml á deže v ml á dežnických organizac í ch  v š e provozovan é venku, tzn. že zahrnuje i outdoor management training

Outdoor education (názory britských expertů) výchova v přírodě (názory českých expertů) - široká oblast výchovné filosofie a výchovných technik - přístup k učení - způsob učení - proces učení - předmět ve školním prostředí - větev výchovy zaměřená na environmentální výchovu, osobnostní a sociální rozvoj a aktivity v přírodě - prostředek k dosažení určitých výchovných cílů - součástí různých předmětů ve škole, není to samostatný předmět - jakákoliv zkušenost, při které probíhá učení - jakékoliv učení založené na zkušenosti v přírodním prostředí - proces učení/výchovy - hraniční disciplína - pedagogika využívající jiné prostředí či složku přírodní výchovy

Experiential education (názory expertů) Výchova prožitkem (názory expertů - přístup využívající prožitku, zážitku k výchově a učení - větev, podmnožina celé pedagogiky - metoda pedagogiky - technika používaná jako součást ostatních - často je z této výchovy činěn formální proces, je užitečnější o ní přemýšlet z filosofického hlediska - způsob, jakým se vyučují aktivity v přírodě - soubor filosofií - spíše procesy (učení, výchovy) než přístupy - pedagogické přístupy - disciplíny - metody Zážitková pedagogika je chápána jako nauka o výchově, teoretická disciplína, která studuje výchovu prožitkem a zkušeností jako praktickou činnost (oba termíny ale překládáme experiential education)

Experiential education Experiential learning Experiential pedagogy Implikuje: - být vychováván a vzděláván - vyučování někoho tzn. v centru stojí učitel, žák je kontrolován, učitel vystupuje jako průvodce, podpora, osoba, která vše řídí - vyučuje, pomáhá, organizuje výchovné prožitky, vymýšlí a sestavuje obsah - soubor filosofií - je více zaměřeno na učení - v centru stojí žák, jedinec, který je vyučován (rozdíl od experiential education je ve směru působení) - týká se procesu, který se děje - vyučování i učení, více orientována na vyučování - způsob výuky - co učitel dělá, jak vyučuje, jak plánuje aktivitu, jak být učitelem - teorie učení, jak se učíme - filosofie, celý koncept prožitku, prožitkovosti - spojováno často s německou Erlebnispädagogik

Adventure education / výchova dobrodružstvím ► Adventure education  hlavní propagátor AE - Brit Colin Mortlock (1984).  přístupem k učení, který můžeme také metaforicky chápat jako přístup k celému životu  proces učení začíná kontaktem s přírodním prostředím a přímým prožitím nějakého dobrodružství. Přináší hodnoty, jako je svoboda, krása, autentičnost, integrita a demokracie.  mělo by vždy obsahovat něco neznámého, nejistého, cestu pryč  Dnes – značný posun od původní filozofie, aktivity se přemísťují do uzavřených a uměle vytvořených prostorů, např. umělé horolezecké stěny, centra lanových překážkových drah, umělé kanály, apod. ► Dobrodružná výchova  vznikla překladem termínu adventure education a její význam je velmi podobný. U nás se tento termín moc neujal, není používán velmi často. Pro některé experty znamená to samé jako výchova v přírodě a někteří ho dokonce neradi slyší, myslí si, že tento termín je nevhodný a nesmyslný. „Může to být cokoli: je to honění se po lese? Lezení? Když jdu s kluky na noc ven spát pod širákem? Lanové překážky? Kam až to jde? Kde jsou ty hranice?“

Další termíny ► Outdoor learning ► Outdoor recreation ► Environmental education ► Development training ► Adventure therapy ► Outdoor training, corporate training ► OMT, OMD

Literatura ► Jirásek, I. (2004). Vymezení pojmu Zážitková pedagogika. Gymnasion (1), ► Higgins, P., & Loynes, C. (1997). On the Nature of Outdoor Education. In P. Higgins, Loynes, C. and Crowther, N. (Ed.), A guide for Outdoor Educators in Scotland (pp. 6-8). Penrith: Adventure Education. ► Priest, S. (1988). Outdoor Leadership Around the World : A Matter of Semantics. JAEOL, 5(1), ► Turčová, I., Martin, A., & Neuman, J. (2005). Diversity in language: Outdoor terminology in the Czech Republic and Britain. Journal of Adventure Education and Outdoor learning, 5(2), ► Turčová, I., Neuman, J., & Martin, A. (2004). Navigating the OE 'terminological jungle': Outdoor education in the Czech Republic. 'Pathways', The Ontario Journal of Outdoor Education, 16(2), ► Turčová, I. (2005). Diversity in language: Outdoor terminology in the Czech Republic and the UK. Unpublished doctoral thesis, Charles University, Faculty of Physical Education and Sport, Prague. ► Turčová, I. (2007). „Terminologická džungle“ - česká a anglická terminologie oblasti výchovy a aktivit v přírodě. Gymnasion, 2006 (v tisku) ► Turčová, I. (2007). Outdoor terminology: Do we need it? In I.Turčová, D. Bartůněk, & A. Martin (Eds.), Proceedings from the 3nd International Mountain and Outdoor Sports Conference Hrubá Skála, Czech Republic. Praha : Duha. (v tisku)