Dotazník ke zjištění postojů a chování zaměstnanců vůči životnímu prostředí V červnu roku 2014 byl zaměstnancům krajského úřadu poskytnut dotazník, který.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Vyrobila 8. třída ZŠ Pustiměř
Sociální služby SOZ.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
1 Ve dnech – proběhla na krajského úřadu anketa v rámci projektu "Zelený úřad", který je zaměřen na prosazování ekologicky příznivého (šetrného)
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Systém nakládání s odpady
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Logo.
Co víš o recyklaci?.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
ODPADY.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Marketingové prostředí obce
HYPOTÉZY. V obci je dostatek kontejnerů na tříděný odpad.
Jak třídíme v naší škole? V naší škole třídíme:  papír  plast  sklo  bioodpad  baterie  drobný elektroodpad.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
EVVO aktivity pro školy
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Dotazník ke zjištění postojů a chování zaměstnanců vůči životnímu prostředí Během listopadu a prosince roku 2011 byl zaměstnancům krajského úřadu k dispozici.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Sára Motyčková 9.B 2015/2016 Název úkolu: Životní prostředí - Jak se vám žije ve Veselí nad Moravou? Číslo úkolu: 28 Zadání úkolu: Vytvoř a následně zpracuj.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Liberec ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Hodnoty a Společenská odpovědnost firem
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ekologické hotely.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Transkript prezentace:

Dotazník ke zjištění postojů a chování zaměstnanců vůči životnímu prostředí V červnu roku 2014 byl zaměstnancům krajského úřadu poskytnut dotazník, který obsahoval 38 otázek zaměřených na náš přístup k otázkám životního prostředí. Výsledky ankety svědčí o zájmu lidí o životní prostředí. Své odpovědi poslalo 211 osob, tj. 54% všech oslovených zaměstnanců úřadu. Mezi respondenty byla převaha žen (69%).

Dotazník Složení respondentů Následující grafy ukazují zastoupení respondentů podle věku a dosaženého vzdělání.

Dotazník Postoje k životnímu prostředí Velká většina dotázaných (81%) považuje ochranu životního prostředí za nutnost, a dokonce součást svého životního stylu, a má zájem o informace, jak mohou sami k ochraně životního prostředí přispět. Více než polovina respondentů se rovněž domnívá, že i snaha jednotlivce má v ochraně životního prostředí význam. Pokud jde o otázku priorit, tedy životní prostředí versus ekonomika, 33% respondentů se domnívá, že ekonomický rozvoj regionu je prospěšnější než ochrana přírody.

Dotazník Třídění odpadů Potěšující je zjištění, že všichni zaměstnanci třídí odpady na pracovišti, přitom 90% zaměstnanců tak činí soustavně. Pokud jde o složky odpadu, které považují respondenti za účelné na úřadě třídit, přes 30% dotázaných by rozšířilo současné druhy o ostatní plasty a bioodpady.

Dotazník Kancelářský papír Potěšitelné je, že se zvyšuje počet zaměstnanců, kteří tisknou a kopírují oboustranně (89 resp. 80%). Zde se jistě projevuje výměna malých tiskáren a kopírek za velkokapacitní, které tuto funkci mají snadno nastavitelnou.

Dotazník Úspory kancelářského papíru Mezi náměty respondentů, které by podle jejich názoru vedly k úspoře papíru, převážilo využívání obou stran papíru při tisku a kopírování, následované větším využíváním elektronické komunikace, zejména v interních záležitostech úřadu. Časté byly i návrhy na zavedení elektronické archivace.

Dotazník Recyklovaný papír Následující graf ukazuje, jak zaměstnanci používají recyklovaný papír - je jich 41%. Zde nastal desetiprocentní úbytek oproti minulému šetření v r

Dotazník PC Z dotazníku dále vyplývá, že přibývá zaměstnanců (78%), kteří nevypínají počítač v průběhu pracovního dne ani jej „neukládají k spánku“, a to ani tehdy, když na delší dobu své pracoviště opouští.

Dotazník Osvětlení Potěšitelné je, že zbytečné svícení na svém pracovišti omezuje 80% zaměstnanců.

Dotazník Biopotraviny Námět na doplnění nabídky stravovacího centra o biopotraviny se setkal s poměrně vyrovnanou odezvou. Více než 45% dotázaných uvedlo, že o tyto produkty nemá zájem a nechce je kupovat, nicméně 44% respondentů by biopotraviny uvítalo alespoň jako doplňkový sortiment.

Dotazník Vzdělávání v oblasti životního prostředí Většina zaměstnanců nemá dle odpovědí v dotazníku zájem o další vzdělávání v dané oblasti, ale současně navrhli respondenti témata na vzdělávací aktivity. Mezi nimi jasně převažuje poradenství pro domácnost.

Dotazník Vzdělávání v oblasti životního prostředí a další náměty - vypořádání Navrhovaná témata vzdělávacích aktivit zahrnovala hlavně poradenství pro domácnost, energetické úspory a obnovitelné zdroje energie. Mezi náměty na vylepšení v rámci provozu budovy krajského úřadu se nejčastěji objevovalo: -Připomínky ke klimatizaci a nemožnosti přirozeného větrání což je však daný stav, který má i řadu výhod a jeho zásadní změna není uvažována. -Zaměstnanci neznají stav klimatizace, neví o výsledcích hygienických kontrol Kontrolu klimatizace provádí oddělení hospodářské správy budovy a externí servisní firma na základě servisní smlouvy. Podle výsledku těchto kontrol je prováděna údržba filtračních jednotek. Centrální vzduchotechnika pro 4. až 16. patro nasává v 10. patře budovy 100 % čerstvého venkovního vzduchu, který pak prochází přes účinné převinovací filtry. Vzduch se zde zbavuje prachu a dále se v pračkách upravuje na požadovanou vlhkost. Takto upravený vzduch se pak rozvádí potrubím přímo k podokenním klimatizačním jednotkám. Převinovací filtry centrální vzduchotechniky se kontrolují minimálně 1x za měsíc, při dosažení určité úrovně znečištění se převinují na čistou část filtračního rouna a případně se celé filtrační rouno vymění (minimálně však jednou za rok). U klimatizačních podokenních jednotek v 1. až 3. patře provádí naše údržba výměnu náplně filtrů jednou za rok a u vzduchotechnických jednotek pro zasedací sály provádí údržbu a výměnu filtrů dle platných předpisů externí firma. V případě zájmu zaměstnanců o další informace nebo o prohlídku klimatizačního zařízení je možné nahlásit se u pana Luboše Nevyhoštěného, telefonní linka č. 505.

Dotazník další náměty - vypořádání -Osvětlení chodeb, kuchyněk a schodišť je často zbytečně intenzivní nebo dlouhodobé (večer nebo naopak za velmi dobré venkovní viditelnosti) Podobně jako intenzitu svícení v kancelářích lze i svícení na chodbách či v kuchyňkách ovlivnit jednoduše vypínačem. -Doplnění možnosti třídit bioodpad, směsný plast (jiný než jen PET lahve), a také kov (hliník) V současnosti není pro takto vytříděný odpad dostupný smysluplný odbyt. Bioodpad ze svozu v Liberci (avšak pouze ze zahrad) končí v kompostárně, kam se nesmí přijímat odpad ze stravování; pokud jde o směsné plasty, obyvatelé Liberce mají možnost pouze jejich pytlového sběru s následným vlastním odvozem do sběrného dvora. -Opakující se dotazy ke správnému třídění, postrádání zvláštních košů na tetrapaky Na každém patře ve všech kuchyňkách jsou žluté koše společné pro PET lahve a tetrapaky (avšak např. kelímky od jogurtů nepatří ani do jedné této skupiny…) Závěrem připomínka, že pravidla fungování tzv. zeleného úřadu v budově KÚLK jsou podrobně popsána v organizační směrnici OS-08/05/11. Její vyhodnocování (tedy i informace o třídění odpadů) a mnoho dalších informací k dané problematice je umístěno na webových stránkách kraje v sekci Zelený úřad.