KAREL VÁCLAV RAIS KALIBŮV ZLOČIN I. Kdo byl kdo, aneb hlavní postavy knihy (radím, sestavte si rodokmen) Vojtěch Kaliba, Karla Boučková, matka Boučková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.
Advertisements

Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
[Název výrobku] Marketingový plán [Jméno]. Přehled trhu Minulost, současnost a budoucnost trhu –Uveďte přehled změn podílu na trhu, vedoucích pozic, aktérů,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Procvičování slovní zásoby
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Datum: 29. prosince 2012 Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Česká hymna a její tvůrci
Téma (název prezentace)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Děti odsouzených rodičů
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polytechnika v dětské literatuře
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Anglie
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Transkript prezentace:

KAREL VÁCLAV RAIS KALIBŮV ZLOČIN

I. Kdo byl kdo, aneb hlavní postavy knihy (radím, sestavte si rodokmen) Vojtěch Kaliba, Karla Boučková, matka Boučková, otec Kaliba, Kukelka, Smrž, Manča Konopáčová, Rachota, Nána Nedomlelová, Konopáč, Karel Kaliba, Manka Smržová, matka Kalibová 1) Jaký příbuzenský vztah měla Nána Nedomlelová k otci Kalibovi? 2) Jaký příbuzenský vztah měla matka Boučková ke Konopáčovi? 3) Jaký příbuzenský vztah měl otec Kaliba ke Karle Boučkové? 4) Jaký příbuzenský vztah měla Manka Smržová k matce Kalibové? 5) Jaký příbuzenský vztah měl voják Rachota ke Karlu Kalibovi? 6) Jaký příbuzenský vztah měl Kukelka k otci Kalibovi? 7) Jaký příbuzenský vztah měla Karla Boučková k Manče Konopáčové? 8) Jaký příbuzenský vztah měla Manča Konopáčová k Vojtěchu Kalibovi?

II. Ke každému ze znaků realismu přidejte konkrétní příklad z knihy - průměrný typický člověk - typické, běžné prostředí - hrdina se vyvíjí v době a za určitých okolností - spisovatel má objektivní pohled na skutečnost - děj se odehrává v současnosti (doba vzniku díla)

III. Doplňující otázky k dílu 1) Jak se jmenovala vesnice, kde se děj odehrává? 2) Kromě děje je v knize bohatý popis. Čeho především? 3) V které části Čech se děj odehrává? 4) V jakém příbuzenském vztahu je Smrž k Boučkové? 5) Kde se Karla a Vojta viděli poprvé? 6) Co se jedlo a pilo na námluvách? 7) Kdo přispěl k tomu, že se otec Kaliba bál o budoucnost syna? (2) 8) Proč si Karla přivedla matku na statek? Je to dobře i v dnešní době? 9) Nejoblíbenější činnost Boučkové 10) Při jaké příležitosti se konala velká tancovačka? 11) Kdo byl dítěti za kmotry? 12) Co pěstoval Vojta na polích? 13) Jak dopadl na zábavě tanec Vojty a Karly?

IV. Vysvětlete pojmy týkající se venkova (použijte popřípadě Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost) cep, bylo po otavách, domek ohraničený vejměnkem, kazajka, jupka, lán, lavice s lenochem (není to člověk), strniště, hvozd, jesenní barvy, sednice, snítka, zápraží, skráň, lamentovat, zavdat si, budou tři ohlášky, roráty, rov, kyselo, došek, funus, šindel, ruchadlo, ozim, opratě, bandory Vyberte z pojmů knižní výrazy, archaismy, dialektismy, hovorové a nespisovné výrazy.

V. Vysvětlete literární prostředky z textu 1) Co to znamená, že Kalibovi při sklizni brambor „jednali beze stravy“? 2) Jak se v době děje řeklo: „porcelánový hrnek“ 3) „Karla je dívka jako pivoňka.“ Jaká tedy je? 4) „Skoro mi to taky nejde do kotrby.“ Co to je kotrba? 5) „Vyndal malou zelenou lahvičku, do které … si kupoval … čertoviny pro posilu.“Co to je? 6) „Dáš se beztoho zas do těch liter!“ Co ten člověk dělá? 7) „Řeči se povídají, když lidé poslouchají.“ Vysvětli smysl tohoto rčení.

VI. Napište během daného času, které činnosti, popsané autorem, se vykonávaly na statku.

VII. Zapište podle čteného textu, co vše se nacházelo v místnosti (popis Kalibova statku) (jen ilustrační foto)

VIII. Co je výminek? Výměnek (poněkud zast. ob. výminek, vejměnek, vejminek, vejmínek, vejminěk, nářečně také vejmenek, výměna, výměnka, výminka či výměnice, latinsky reservatum rusticum byl venkovský zvykový právní útvar, prostřednictvím něhož se na statek nově nastupující hospodář zavazoval k tomu, že někdejšímu hospodáři, který mu statek předával do užívání a odcházel na odpočinek (tzv. na vejminek, tj. do obydlí většinou v rámci statku nebo v jeho těsném sousedství za tím účelem postaveného), bude doživotně zaručovat ubytování a určité množství nejčastěji naturálních dávek (výjimečně dávek finančních nebo služeb). Odstupujícím hospodářem býval zpravidla otec, který statek předával do užívání svému synu a sám odcházel na vejminek.venkovský V českých zemích byl výměnek jako institut zrušen roku 1948 uzákoněním národního pojištění, jímž byl (vynuceně) nahrazen Vysvětlete text vlastními slovy.

Řekněte vlastními slovy, co obnášel výminek pro otce Kalibu a pro matku Boučkovou. O čem rozhovor svědčí? „Sám nesám, vejměnek jako vejměnek! Dají mi 2 hektory žita, 2 ječmene, hektor pšenice, 20 liber másla, 10 sýra, každý den půllitr mléka, jak se nadojí, kopu vajec, 8 hektorů brambor, třetí díl ze všech stromů na zahradě, sáh dříví, kopu otýpek a toť se rozumí, že náš vejměnek k volnému obývání.“ „Pánečku, pánečku, hodně – ale jaká pomoc, musím dětem svým vejměnkem pomáhat, sama ho beztoho nespotřebuju!“ „Já taky ne, panímámo, a budou-li ke mně, budu já k nim.“ „Ale pak máte ještě ten tisíc, ten prý chcete dát do knih?“ „Ten dám do knih, do hrobu ho nevezmu,“ přisvědčil. O čem se baví dva výminkáři, Kaliba a Kukelka? „Tak vidíš, brachu, už jsi taky v tom předposledním (pokoji) jako já, až nás dají ještě do menšího, bude svatý pokoj,“ řehtal se Kukelka.

Použité zdroje: Rais, Karel Václav. Kalibův zločin. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění,