Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polytechnika v dětské literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polytechnika v dětské literatuře"— Transkript prezentace:

1 Polytechnika v dětské literatuře
O červené slepičce Polytechnika v dětské literatuře Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 O červené slepičce

3 Koho žádala slepička o pomoc?

4 Z čeho pečeme chleba?

5 Téma pro polytechnickou výchovu
•    Oblast: Dítě a společnost •     Podoblast: Kultura a umění • Integrovaný blok: Já, ty, my a vnímání •     Téma: Polytechnika v dětské literatuře – Červená slepička •     Dosažené konkretizované výstupy: děti pozorně poslouchají pohádku Cíl: seznámit děti s pracovními činnostmi lidí pomocí pohádkových postav Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Použité pomůcky Text pohádky Prezentace určená k interaktivnímu řešení
Počítač a dotyková obrazovka KUMUČ – magnetická tabulka s obrázky z prezentace Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Metodický postup Motivace: Poslech pohádky
Rozhovor o pohádce, kladení jednoduchých otázek Práce s interaktivní prezentací Může následovat praktická činnost dětí – pracují s obrázky z prezentace a dávají je na magnetické tabulky. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Použité zdroje Kliparty - office.microsoft.com
Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Text pohádky Pohádka o červené slepičce Byla jednou jedna slepička, a ta našla zrnko žita. Zavolala kočku, vepříka a kačera. „Kdo z vás mi pomůže to zrnko zasít?“ ptala se. „Já ne!“ řekla kočka. „Já ne!!“ řekl vepřík. „Já ne!!!“ řekl kačer. Zasela tedy slepička sama … a čekala, dokud nevyrostl klásek. Pak se ptala: „Kdo mi pomůže žít a sklidit?“ „Já ne!“ řekl kačer. „Já ne!!“ řeklo prasátko. „Já ne!!!“ řekla kočka. Žala tedy slepička sama. „Kdo mi pomůže vymlátit?“ ptala se potom. „Já ne! Já ne! Já ne!“ volala zvířátka. Slepička vzala cep a vymlátila sama všechno žito. „Kdo mi pomůže to zrní odnést a semlít?“ „Já ne!“ řekla kočka. „Já ne!!“ řekl kačer. „Já ne!!!“ řekl vepřík. A tak slepička sama zrní semlela, zadělala těsto na chléb a upekla jej. „Kdo mi pomůže ten chléb sníst?“ zeptala se naposled. „Já! Já!! Já!!!“ křičela zvířátka jedno přes druhé. Ale slepička řekla: „Nechtěli jste ani sít, ani žít, ani mlátit; nechtěli jste mlít ani péci, nebudete taky jíst!“ A dala chlebíček svým hodným dětem. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Cíle polytechnické výchovy
Vnímat vliv techniky na společnost a přírodu Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Chápat postavení techniky a technických oborů v životě lidstva jako devízu Učit děti základním poznatkům o technice Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Polytechnika v dětské literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google