Číslo projektu MŠMT: CZ. 1. 07 / 1. 4. 00 / 21. 07 06 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 7 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce.
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
Bezpečnost práce v chemii
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Zásady práce v chemické laboratoři
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Intoxikace (otravy).
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Nebezpečné vlastnosti látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Základy pozorování a pokusů v biologii
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
První pomoc - úvod K výukovým účelům zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Materiálně technické zabezpečení výuky chemie Vybavení učebních prostor.
Látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS Seminář KHS Kateřina Vařáková.
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS
MASARYKOVA UNIVERZITA
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Zacházení s chemickými látkami
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Bezpečnost práce v chemii
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základy ekologie a bezpečnosti práce: část bezpečnost práce
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 7 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: II. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Základy přírodních věd Tematický okruh: Základy chemie Téma: Bezpečnost a ochrana zdraví v chemii Název autora: Mgr. Lucie Červenková Vytvořeno dne: Říjen 2012 Anotace DUM určený pro studenty Praktické školy k osvojení nové látky na téma Bezpečnost v chemii Klíčová slova: R věty, S věty, dělení nebezpečných látek, první pomoc

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci s chemickými a nebezpečnými látkami

Písemná pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně životního prostředí při práci s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky, Vydaná podle § 44a odstavce 10 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonech v platném znění. Něco málo ze zákonů…. Kde se ve škole můžeme setkat s nebezpečnými látkami? S nebezpečnými chemickými látkami a přípravky je nakládáno na těchto úsecích: 1. V laboratoři a učebně Chemie, Fyziky a Biologie. 2. Ve skladu chemických látek. 3. V rámci údržby a při úklidu. 4. Ve školní jídelně. 5. Kde ještě se můžeme setkat s nebezpečnými látkami ve škole 6. Kde ještě se můžeme setkat s nebezpečnými látkami mimo školu?

Každý, kdo nakládá s chemickými látkami a přípravky, se musí řídit nejen výstražnými symboly Nebezpečnosti, ale i tzv. R-větami a S- větami.!!! R - větami, popř. jejich kombinacemi je definován charakter nebezpečnosti chemických látek. S-větami, popř. jejich kombinacemi jsou uvedeny pokyny pro bezpečné zacházení s nebezpečnými chemickými látkami. R – věty a S - věty

Nebezpečné chemické látky dělíme takto : - žíravé - dráždivé - oxidující - vysoce hořlavé - zdraví škodlivé - nebezpečné pro životní prostředí - toxické

Zásady bezpečné práce v chemické učebně V odborných učebnách se provádějí pouze některé demonstrační pokusy přímo učitelem. Jednou z podmínek bezpečnosti při práci je její dobrá organizace a také dodržování pořádku a čistoty na pracovních stolech a v celé laboratoři. Nepořádek na pracovním stole, rozlité chemikálie či jen voda na podlaze, špatně vymyté nádobí nebo nedostatečně podle pokynů označené nádoby s chemikáliemi, to vše se může stát snadno příčinou úrazu.

pracovní oděv a rukavice pracovní obuv ochranné brýle a štíty !!!ZAKÁZÁNO!!! při manipulaci s nebezpečnými látkami: - KOUŘIT - JÍST A PÍT NUTNÉ!!! Vždy prostudovat účinky látek a připravit ochranné prostředky pro případ havárie. Varující látky: jsou cítit i při koncentracích, které jsou nižší než akutně nebezpečné (amoniak, oxid siřičitý, chlór, aj.) Záludné látky: mají slabý nebo žádný zápach- oxid uhelnatý. Sirovodík ve velké koncentraci otupuje čich. Ochranné pomůcky:

Obecné zásady předlékařské první pomoci ( dle materiálu zveřejněného na webu zpracovaného doc. Mudr. Danielou Pelcovou, CSc.) Při poskytování první pomoci je nutné zajistit především bezpečnost zachraňujícího i zachraňovaného! V každém případě se vyvarujeme chaotického jednání. Postižený by měl mít duševní i tělesný klid. Při poskytování první pomoci nesmí postižený prochladnout.

Při stavech ohrožujících život nejdříve provádějte resuscitaci postiženého a zajistěte lékařskou pomoc. zástava dechu - okamžitě provádějte umělé dýchání zástava srdce - okamžitě provádějte nepřímou masáž srdce bezvědomí - uložte postiženého do stabilizované polohy na boku Vybavení: Pro účinnou první pomoc musí být na místě potřebné prostředky a pomůcky: dostatek vody (pokud není zdroj vody, pak pohotovostní zásoba asi 10 litrů na osobu), přikrývky nebo jiné textilní materiály, umožňující ochranu postiženého před prochladnutím a úpravu polohy postiženého, rezervní oblečení včetně obuvi lékárnička (obsah se řídí druhem nebezpečných látek, které se vyskytují na pracovišti), její obsah je třeba obměňovat před uplynutím exspiračních dob léčivých přípravků a dalších materiálů

1.První pomoc při zasažení žíravinami Při stavech ohrožujících život nejdříve provádějte resuscitaci postiženého a zajistěte lékařskou pomoc!!! Při styku žíraviny s kůží !!! ihned svlečte potřísněné šatstvo; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky, jsou-li v místech zasažení kůže zasažená místa oplachujte proudem pokud možno vlažné vody po dobu minut; nepoužívejte kartáč, mýdlo ani neutralizaci

Při požití žíraviny !!! NEVYVOLÁVEJTE ZVRACENÍ - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku! OKAMŽITĚ VYPLÁCHNĚTE ÚSTNÍ DUTINU VODOU A DEJTE VYPÍT 2 AŽ 5 dl CHLADNÉ VODY KE ZMÍRNĚNÍ TEPELNÉHO ÚČINKU ŽÍRAVINY !!! poleptané části kůže pouze překryjte sterilním obvazem na kůži nepoužívejte masti ani jiná léčiva poškozeného přikryjte, aby neprochladl podle situace volejte záchrannou službu nebo zajistěte lékařské ošetření

2.První pomoc při zasažení látkami, které při požití mohou poškodit plíce (benzín, nafta, petrolej, terpentýn, ředidla s podílem benzínu, apod.) Při požití !!! NEVYVOLÁVEJTE ZVRACENÍ! Pokud postižený zvrací, dbejte aby nevdechl zvratky (protože při vdechnutí těchto kapalin do dýchacích cest i v nepatrném množství je nebezpečí poškození plic) zajistěte lékařské ošetření vzhledem k časté nutnosti dalšího sledování po dobu nejméně 24 hodin.; originální obal s etiketou, popřípadě bezpečnostní list dané látky vezměte s sebou.

3.První pomoc při zasažení látkami, klasifikovanými jako toxické a vysoce toxické Při stavech ohrožujících život nejdříve provádějte resuscitaci postiženého a zajistěte lékařskou pomoc. Při požití !!! PO POŽITÍ VŠECH VYSOCE TOXICKÝCH - VYVOLEJTE ZVRACENÍ!!! (zejména u kyanidů, některých anorganických solí kovů, metylalkoholu, některých organických rozpouštědel - benzenu, tetrachlórmetanu, chloroformu, sirouhlíku, a dalších látek) PO POŽITÍ TOXICKÝCH NEBO VYSOCE TOXICKÝCH LÁTEK DO 5 MINUT PODEJTE ROZDRCENÝCH TABLET AKTIVNÍHO UHLÍ ROZMÍCHANÝCH VE VODĚ – nezávisle na tom, zda se zvracení podařilo vyvolat VOLEJTE ZÁCHRANNOU SLUŽBU!!!

4.První pomoc při zasažení látkami, klasifikovanými jako zdraví škodlivé Při požití !!! NEVYVOLÁVEJTE ZVRACENÍ - i samotné vyvolávání zvracení může způsobit komplikace (vdechnutí látky do dýchacích cest a plic, mechanické poškození sliznice hltanu, může v tomto případě představovat vyšší ohrožení, než požitá látka) pokud možno podejte medicinální uhlí v množství 5 rozdrcených tablet zajistěte lékařské ošetření

5. První pomoc při zasažení látkami, klasifikovanými jako dráždivé Při požití!!! NEVYVOLÁVEJTE ZVRACENÍ - i samotné vyvolávání zvracení může způsobit komplikace (vdechnutí látky do dýchacích cest a plic, například u saponátů a dalších látek, vytvářejících pěnu nebo mechanické poškození sliznice hltanu) pokud možno podejte aktivní uhlí v malém množství (1-2 rozdrcené tablety)

V případě nejistoty o správném postupu využijte možnost telefonického kontaktu na : Toxikologické informační středisko, Na Bojišti 1, Praha 2: tel , , sdělte údaje o látkách nebo složení přípravku z originálního obalu nebo z bezpečnostního listu látky nebo přípravku. Při nutnosti lékařského vyšetření vždy vezměte s sebou originální obal s etiketou, popřípadě bezpečnostní list dané látky nebo přípravku!

Pracovní list a úkoly pro samostatnou práci 1. O kterých nebezpečných látkách se psalo v této prezentaci? 2. Vyhledej na internetu různé zástupce takových chemických látek v praxi. 3. Vyhledej na internetu, co dělat, když někomu kápne žíravina do očí, na kůži nebo by se této látky nadýchal. 4. Musíme vždy dodržovat postup uvedený na obalu, když pracuje s nebezpečnou látkou?

METODICKÝ POPIS Výklad látky a úkol pro žáky

Zdroje a citace: file:///C:/Users/Martin/Downloads/Pravidla_o_nakladani_s_chemickymi_latkami% 20(2).pdf _skolni_laboratori.pdf POUŽITÉ ZDROJE