Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_02_hygiena v domácnosti Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: I. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Zdraví a jeho ochrana Téma: Zdravý způsob života a péče o zdraví – ochrana před přenosnými a nepřenosnými chorobami Název autora: Bc. Daniela Pavlíková Vytvořeno dne: Prosinec 2012 Anotace Prezentace je určena žákům středních škol praktických. Seznámí se s pojmem hygiena a čistota v domácnosti a její úklid. Je doplněna o praktická cvičení. Klíčová slova: Hygiena, úklidové pomůcky

2 METODICKÝ POPIS Prezentace je určena k výkladu a k procvičení látky na téma hygiena v domácnosti. Snímky 3 – 7 výklad Snímek 8 úkol pro žáky.

3 Ochrana před přenosnými a nepřenosnými chorobami
Znáte pořekadlo špína v bytě – zdravé dítě? Proč se nezakládá na pravdě? Dobrá hygiena pomáhá zdraví, kráse, pohodlí i sociálnímu styku. Přímo podporuje prevenci a izolování nemocí.

4 Roztoči bytového prachu
Roztoči jsou okem nepozorovatelní členovci příbuzní pavoukům a klíšťatům, kteří jsou zdaleka nejčastější příčinou alergie označované též jako „alergie na bytový prach“. V běžném bytě se nejvíce roztočů a jejich alergenů vyskytuje v ložnici. Pocházejí především z lůžka - největší množství roztočů obsahují matrace, vysoký počet roztočů obývá také polštáře, peřiny a deky.

5 Blecha Blechy v bytě jsou stejně nepříjemné jako mravenci a štěnice.
Mohou přenášet choroboplodné zárodky a jejich štípnutí dlouho svědí. S trochou chemie se však skákavých blech zbavíte celkem snadno.

6 Štěnice Je noční hmyz parazitující na lidech, živící se především lidskou krví. V případě nahlášeného výskytu štěnic v domě je třeba tuto situaci vzít VELMI VÁŽNĚ. Je třeba zjistit rozsah napadení (počet zamořených bytů). Vždy je třeba provést ošetření všech bytů v domě,

7 Za vnější znaky dobré hygieny je obvykle pokládána absence viditelné špíny a zápachu.
Co potřebujeme na likvidaci nečistot ? 1.Úklidové prostředky – chemické přírodní 2.Úklidové pomůcky – elektrické mechanické

8 Praktické cvičení: Doplň správnou odpověď - co použiješ ?
Na zbavení nečistot ze zubů ……………………………… Na zbavení nečistot z koberce………………………………………. Na zbavení nečistot z použitého nádobí……………………………….. Na zbavení nečistot ze znečistěných oken…………………………………………………….. Na zbavení nečistot ze špinavého prádla……………………….

9 Najdi a zakroužkuj elektrické spotřebiče pro udržování čistoty v domácnosti

10 POUŽITÉ ZDROJE Klipart – www.office.microsoft.com
Klipart – POUŽITÉ ZDROJE


Stáhnout ppt "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google