Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08_02_péče o těhotnou ženu Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: I. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Vztahy mezi lidmi Téma: Lékařská péče o těhotnou ženu Název autora: Bc. Daniela Pavlíková Vytvořeno dne: Listopad 2012 Anotace Prezentace je určena žákům středních škol praktických. Seznámí se s pojmem ultrazvuk a celkovou péčí o těhotnou ženu. Je doplněna o praktický test. Správná odpověď se po kliknutí začerní. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice. Klíčová slova: Těhotenství, ultrazvukové vyšetření

2 METODICKÝ POPIS Prezentace je určena k výkladu a k procvičení látky na téma péče o těhotnou ženu. Snímky 3 – 8 výklad Snímek 9 úkol pro žáky. Snímek 10 správné řešení úkolu z předchozího snímku.

3 Péče o těhotnou ženu Těhotenství a jeho délka se počítá od prvního dne poslední menstruace, jedním z prvotních příznaků může být ranní nevolnost, únava a časté močení.

4 Aktivity v těhotenství
Sport Péče o domácnost a rodinu Sex Četba, studium

5 Ultrazvukové vyšetření
Málokterá diagnostická metoda dosáhla zejména v porodnictví takového rozmachu jako ultrazvukové vyšetření. V těhotenství je v současné době v České republice prováděn dvoustupňový screening těhotných.

6 První ultrazvukové vyšetření
v 18. až 20. týdnu těhotenství a je zaměřené na: → určení počtu plodů, → přesné změření jednotlivých částí plodu a výpočet jeho stáří a hmotnosti, → zjišťování vrozených vývojových vad plodu, → sledování srdeční činnosti plodu, → určení množství plodové vody, → určení uložení placenty.

7 Ultrazvukové vyšetření.
Těhotná sleduje ultrazvukový obraz na monitoru, který je umístěn na protější stěně

8 Druhé ultrazvukové vyšetření
ve 30.–32. týdnu těhotenství a je zaměřené především na: → určení polohy plodu, → přesné změření jednotlivých částí plodu a srovnání s předchozím vyšetřením; to umožní určit vývoj plodu včetně jeho hmotnosti, → určení množství plodové vody, → pozorování pohybové aktivity plodu, → posouzení stavu placenty.

9 Vyber správnou odpověď
1.Na obrázku je A) tlakoměr B) teploměr C) ultrazvuk 2. První ultrazvuk se provádí a)před porodem b)V 18 – 20 týdnu c) Po porodu

10 3.Ultrazvuk sleduje A)plod a jeho vývoj B) vztahy v rodině C) finanční vybavenost rodiny 4. Těhotná žena by neměla A)jíst zeleninu a ovoce B)sportovat C) kouřit a pít alkohol 5.Otec u porodu být A)může B)musí C)nesmí

11 POUŽITÉ ZDROJE


Stáhnout ppt "Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:"

Podobné prezentace


Reklamy Google