RWE Transgas 9/24/2016PAGE 1 Změny energetické legislativy v oblasti plynárenství Mgr. Ing. Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Ivo Krsička Jedinečné spojení znalostí obchodu a distribuce energií.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Pojem přeměna obchodní společnosti
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Úřad práce České republiky
Vznik mezinárodní smlouvy
Společné a koordinované politiky EU
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Historické milníky EU Monika Matysová.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Pracovnělékařské služby
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra finančního práva a národního hospodářství
RIZIKO.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Obec Pstruží pro občany
Přehled nejdůležitějších novinek
GDPR: ochrana osobních údajů
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Energetický management
RIZIKO.
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Pohledy regulátorů na Smart Metering v EU
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
EVROPSKÁ UNIE.
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
Transkript prezentace:

RWE Transgas 9/24/2016PAGE 1 Změny energetické legislativy v oblasti plynárenství Mgr. Ing. Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s.

PAGE 2 Změny národní energetické legislativy jsou ovlivněny legislativou evropskou  V červnu 2009 Evropská unie přijala 3. energetický balíček, který je potřeba implementovat do 3. března  3. energetický balíček má docílit větší liberalizace a integrace energetických trhů v EU.  Hlavními tématy jsou: –Unbundling TSO –Ochrana spotřebitele –Posílení pravomocí ERÚ  Nové nařízení o bezpečnosti dodávek zemního plynu ukládá energetickým společnostem působícím na území členských států EU povinnost zajistit minimální standardy bezpečnosti dodávek pro skupinu „chráněných zákazníků“.

PAGE 3 Členským státům je uložena povinnost zavést přísná pravidla mající za cíl dále oddělit přepravu plynu od výroby a obchodu s plynem („unbundling“). Požadavky na unbundling provozovatele přepravní soustavy  V souvislosti s oddělením provozovatele přepravní soustavy 3. energetický balíček umožňuje členským státům volbu mezi vlastnickým oddělením, zřízením nezávislého systémového operátora („ISO“) nebo nezávislého provozovatele přepravní soustavy („ITO“).  Model „ITO“ preferovaný pro ČR dále posiluje nezávislost provozovatele přepravní soustavy v rámci dosavadních vlastnických struktur. VýhodyNevýhody –Kompromis mezi zájmem na další liberalizaci energetických trhů a ochranou vlastnictví –Administrativní náročnost –Ztráta synergií

PAGE 4 Unbundling TSO: Omezení poskytování služeb Nevýhody –Dodatečné náklady –Nemožnost spolupráce mezi PPS a ostatními provozovateli ze skupiny RWE  Poskytování služeb vertikálně integrovaným podnikatelem (VIU) vůči ITO je zakázáno.  ITO je oprávněn poskytovat služby VIU pouze za předpokladu, že poskytování takových služeb nevede k diskriminaci ostatních účastníků trhu a nenarušuje hospodářskou soutěž. Zákaz Pouze se souhlasem ERÚ 2. energetický balíček 3. energetický balíček VERTIKÁLNĚ INTEGROV ANÝ PODNIKATEL ITO NEZÁVISLÝ PPS („ITO“) ENERGETICKÝ KONCERN VERTIKÁLNĚ INTEGROV ANÝ PODNIKATEL

PAGE 5 3. energetický balíček zavádí striktní omezení (tzv. „cooling-off periods“) související s jmenováním členů statutárních orgánů ITO. Unbundling TSO: Omezení výkonu funkce vedoucích zaměstnanců nezávislého provozovatele přepravní soustavy Nevýhody –Významné omezení lidských zdrojů pro ITO/vertikálně integrovaného podnikatele  Na pozici vedoucího zaměstnance ITO může být jmenována pouze osoba, která v posledních 3 letech/6 měsících přede dnem jejího jmenování nevykonávala srovnatelnou funkci ve VIU.  Vedoucí zaměstnanci ITO a osoby podřízené vedoucím zaměstnancům ITO v záležitostech týkajících se provozu, údržby a rozvoje přepravní soustavy jsou povinny se po dobu 4 let ode dne odvolání z funkce zdržet výkonu kterékoli ze srovnatelných funkcí ve VIU.

PAGE 6 Ochrana spotřebitele Energetický ombudsman Změna smluvních podmínek VýhodyNevýhody –Zvýšení informovanosti a práv spotřebitelů ve vztahu k dodavatelům energie –Komplikovanost rozhodovacích procesů –Nárůst administrativních nákladů Kontrolní seznam spotřebitele energie Plynárenské společnosti musí vypracovat přístupný a pro uživatele srozumitelný kontrolní seznam spotřebitele energie. Členské státy jsou povinny zajistit účinný mechanismus pro mimosoudní vyrovnávání sporů, např. pomocí institutu energetického ombudsmana. Je posíleno právo zákazníka odstoupit od smlouvy v případě rozhodnutí dodavatele upravit smluvní podmínky nebo ceny dodávky plynu.

PAGE 7 Posílení pravomocí Energetického regulačního úřadu V působnosti ERÚ je nově podpora hospodářské soutěže.  Energetický regulační úřad bude provádět šetření soutěžních podmínek na trzích s plynem za účelem zjištění, zda na těchto trzích existuje účinná hospodářská soutěž nebo zda tyto trhy řádně fungují. Na návrh zákazníka bude ERÚ mimo jiné rozhodovat spory mezi zákazníkem a držitelem licence o splnění povinností ze smluv o dodávce plynu. Pravomoci v oblasti ochrany hospodářské soutěže Řešení sporů VýhodyNevýhody –Posílení pravomocí v oblasti regulace síťových činností –Nejasné rozdělení kompetencí mezi ERÚ a ÚOHS –Komplikovanost rozhodovacích procesů

PAGE 8 Do konce roku 2010 má vstoupit v platnost nové evropské nařízení o bezpečnosti dodávek, které má za cíl posílit připravenost EU na krizové situace. Nařízení o bezpečnosti dodávek zemního plynu  Jedním z hlavních opatření je pravidlo N-1, dle kterého v případě narušení jediné největší plynárenské infrastruktury musí zbývající infrastruktura pokrýt celkovou poptávku po plynu v den výjimečně vysoké poptávky, ke které dochází jednou za každých 20 let.  TSO musí rovněž zajistit zpětný tok plynu na všech přeshraničních bodech plynárenské soustavy.  Standard pro dodávky ukládá plynárenským podnikům povinnost přijmout opatření pro zajištění dodávek plynu chráněným odběratelům v konkrétních případech. VýhodyNevýhody –Zajištění jednotného bezpečnostního standardu a rovných podmínek pro obchodníky –Kontrola plnění bezpečnostních standardů

PAGE 9 Výstavba energetické infrastruktury je klíčová z pohledu posílení energetické bezpečnosti. Návrh novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury  Návrh novely zákona č. 416/2009 Sb.,o urychlení výstavby dopravní infrastruktury, rozšiřuje aplikovatelnost tohoto zákona i na energetickou infrastrukturu.  Hlavním přínosem existujícího zákona a jeho novely pro výstavbu infrastruktury je tak především zjednodušení postupu vyvlastnění a možnost omezení odkladného účinku odvolání proti rozhodnutí o vyvlastnění. Výhody –Urychlení/možnost realizace klíčových energetických projektů, které jsou ve veřejném zájmu

PAGE 10  Pozitivně vnímané legislativní změny jsou změny, které: –Jsou předvídatelné; –Respektují tržní mechanismy; –Vytvářejí rovné podmínky pro podnikání; –Zachovávají kontinuitu; –Jsou provázané s ostatními právními normami.  Nezbytné jsou legislativní změny, které jsou zároveň předpokladem pro naplnění jiných zákonných povinností (např. povinnost výstavby energetické infrastruktury).  Prosazení zájmu členských států (ČR) vyžaduje intenzívní zapojení do legislativního procesu v rámci evropských institucí. Závěr