Organizace výuky Vyučující: RNDr. Petr Šmejkal, PhD. RNDr. Simona Hybelbauerová, PhD. RNDr. Pavel Teplý, PhD. Pomůcky: - Skripta Didaktika a technika chemických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
OXID ARZENITÝ, ARZENIK, UTREJCH As 2 O 3 UTREJCH – pochází z německého Hϋttenrauch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Stříhání malých a velkých dětí. Technika stříhání dětských vlasů. Bezpečnost práce a ochrana zdraví. EU-3-3.
Maturita 2017 YMNÁZIUM BLANSKO Základní informace o maturitní zkoušce v roce 2017.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Úraz není náhoda - úrazy dětí
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
13 úvod do chemie - opakování
Negativní vliv mycích prostředků II.
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Vlastnosti plynů.
Alkyny.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Ošetření při poranění od jehly
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Pracovnělékařské služby
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Porovnání vlastností vodíku a kyslíku
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Přehled nejdůležitějších novinek
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Vlastnosti plynů.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Vlastnosti alkanů.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Organizace výuky Vyučující: RNDr. Petr Šmejkal, PhD. RNDr. Simona Hybelbauerová, PhD. RNDr. Pavel Teplý, PhD. Pomůcky: - Skripta Didaktika a technika chemických pokusů (H. Čtrnáctová, J. Halbych) - Laboratorní plášť - Přezůvky – obuv vhodná do laboratoře Termíny výuky: návrh: výuka každý týden – (úvod), 9.10., , , , 6.11., , (konec semestru )

Podmínky zápočtu Provedení experimentů – 7 témat z obecné a anorganické chemie (31 experimentů, viz seznam) Protokoly – uznané 26 z 28, 3 z obecné chemie s přístroji Zápočtový test nad 60% Seznámení s bezpečností práce v chemické laboratoři – stvrdit podpisem

Bezpečnost práce v chemické laboratoři

Bezpečnost práce při praktické výuce chemie Základní pokyny pro zajištění bezpečnosti práce v chemických laboratořích stanovuje česká technická norma ČSN O Zásady bezpečné práce ve školní laboratoři upravuje dále laboratorní řád.

Základní pravidla práce v chemické laboratoři Nejíst, nepít, nekouřit. Svázané vlasy, pevnou pracovní obuv. Používat ochranné pomůcky – plášť, ochranné brýle/štít, rukavice. Seznámit se s obsahem lékárničky. Důležitá telefonní čísla: 150 hasiči 155 záchranka 158 policie 112 tísňové volání. Dodržovat pokyny vedení praktika a dodržovat pracovní postup experimentů. Udržovat pořádek na pracovišti.

Základní pravidla práce v chemické laboratoři Při zahřívání – ústí nádob směrovat od sebe a ostatních. Nenechávat pracoviště bez dozoru. Při ředění kyselin vždy lít kyselinu do vody! Cizím osobám vstup do laboratoře zakázán. Práce v laboratoři pouze pokud to zdravotní stav umožňuje. Dodržovat předpisy pro práci s nebezpečnými látkami. Pracovat jen s označenými chemikáliemi.

Přehled zákonů a nařízení upravujících zacházení s chemickými látkami Zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsí Vyhláška č. 402/2011 Sb., o hodnocení nebezpečných vlastností chemických látek a chemických směsí a balení a označování nebezpečných chemických směsí Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Nařízení vlády č. 467/2009 Sb., kterým se pro účely trestního zákoníku stanoví, co se považuje za jedy a jaké je množství větší než malé u omamných látek, psychotropních látek, přípravků je obsahujících a jedů Nováková Zdenka, Prucek Robert: Chem. listy, 107, 471 – 475, 2013.

Nebezpečné vlastnosti chemikálií Platnost zákona č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů. (chemický zákon). Platnost evropské směrnice č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky. Charakter nebezpečnosti chemických látek definují R- věty, popř. jejich kombinace. Pokyny pro bezpečné zacházení s nebezpečnými chemickými látkami definují S-věty, popř. jejich kombinace.

Nebezpečné vlastnosti látek klasifikace dle zákona č.350/2008 Sb. 1.fyzikálně-chemické vlastnosti Výbušné E Dichroman amonný, TNT, azid olovnatý Oxidující O Kyslík, peroxid vodíku, manganistan draselný Extrémně hořlavé F+F+ Vodík, oxid uhlenatý, methan, acetylen, ether Vysoce hořlavé F Sodík, draslík, hexan, benzen, aceton Hořlavé R10 - Práškový hliník, amoniak, styren, octová kyselina

2. Toxikologické vlasnosti Vysoce toxické T+T+ Brom, bílý fosfor, nikotin, kyanidy Toxické T Olovo, sirouhlík, oxid uhlenatý, methanol Zdraví škodlivé Xn Jod, oxid manganičitý, chloroform, kofein Žíravé C Amoniak, hydroxid sodný, kyselina sírová Dráždivé Xi Chlorid vápenatý, kyselina adipová Senzibilující R42, R43 - Beryllium, chlormethan Karcinogenní Karc. kat Hydrazin, dichroman amonný, formaldehyd Mutagenní Mut. kat Dichroman amonný, azobenzen Toxické pro reprodukci Rep. kat Chroman olovnatý, octan olovnatý, hexan

3. Ekotoxikologické vlastnosti Nebezpečné pro životní prostředí N nebo R52, R53, R59 Chlor, amoniak, dichroman draselný, chroman draselný, nitrotoluen, resorcin

Klasifikace a označování látek a směsí Klasifikace dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 ve znění pozdějších předpisů: rozšíření nebezpečných fyzikálních vlastností pojem přípravek nahrazen pojmem směs označení charakteru nebezpečnosti chemických látek a směsí: výstražným symbolem nebezpečnosti signálním slovem - dvě úrovně: nebezpečí a varování standardní věta o nebezpečnosti (H-věty) - věta přiřazená dané třídě a kategorii nebezpečnosti, která popisuje povahu nebezpečnosti dané nebezpečné látky nebo směsi, případně i včetně stupně nebezpečnosti pokyny pro bezpečné zacházení (P-věty) - věta popisující jedno nebo více doporučených opatření pro minimalizaci nebo prevenci nepříznivých účinků způsobených expozicí dané nebezpečné látce nebo směsi v důsledku jejího používání nebo odstraňování

Fyzikální nebezpečnost Hořlavé plyny, kategorie 1 Hořlavé aerosoly, kategorie 1, 2 Hořlavé kapaliny, kategorie 1, 2, 3 Hořlavé tuhé látky, kategorie 1, 2 Samovolně reagující látky a směsi, typy B, C, D, E, F Samozápalné kapaliny, kategorie 1 Samozápalné tuhé látky, kategorie 1 Samozahřívající se látky a směsi, kategorie 1, 2 Látky a směsi, které při styku s vodou uvolňují hořlavé plyny, kategorie 1, 2, 3 Organické peroxidy, typy B, C, D, E, F Nebezpečnost pro zdraví Akutní toxicita (orální, dermální, inhalační), kategorie 4 Dráždivost pro kůži, kategorie 2 Podráždění očí, kategorie 2 Senzibilizace kůže, kategorie 1 Toxicita pro specifické cílové orgány jednorázová expozice, kategorie 3 Podráždění dýchacích cest Narkotické účinky Nebezpečnost pro životní prostředí Nebezpečný pro vodní prostředí - akutně, kategorie 1 - chronicky, kategorie 1, 2

Ostatní symboly výbušninyoxidující látkystlačené plyny Žíraviny jedovaté látky dráždivé látky látky s neznámými vlastnostmi

Možná nebezpečí v laboratoři Nebezpečí výbuchu - čisté a suché nádoby - možnost odstupu od aparatury - ochranné pomůcky Nebezpečí prudké oxidace - čisté chemikálie - suché a čisté nádoby - možnost odstupu od aparatury - ochranné pomůcky Nebezpečí ohně - znalost použití hasícího přístroje - práce s menšími objemy hořlavin - mimo oheň

Možná nebezpečí v laboratoři Nebezpečí otravy - dodržování bezpečnostních předpisů a hygienických zásad - jedy uzamčené a nutná evidence spotřeby Nebezpečí poleptání - pečlivá čistota a práce v rukavicích - ředění vždy „kyselina do vody“, zahřívání velmi opatrně Nebezpečí poranění sklem - pozor! Horké sklo vypadá stejně jako studené! - ochrana rukou tkaninou, rukavicemi, obličej štítem či brýlemi Nebezpečí při používání ostatních pomůcek a přístrojů - kahan – nebezpečí popálení či zapálení Nutná znalost nebezpečnosti látek při náhodném styku!!!

Likvidace odpadů Čistička odpadních vod - kanystr na halogenovaná rozpouštědla - kanystr na nehalogenovaná rozpouštědla - do výlevky vylévat množství dle nařízení ČOV

První pomoc v chemické laboratoři Poleptání oka - dlouhý výplach oka - zavolání odborné pomoci - nedoporučuje se použití neutralizačních roztoků Poleptání těla - odstranění potřístněného oděvu - omývání proudem vody a následné použití neutralizačních roztoků - poleptané místo překrýt sterilním obvazem a doprava k lékaři Popálení - uhašení plamene a odstranění hořlavin - popálené místo chladíme vodou/celé ponoříme pod vodu - oděv se nestrhává!!! - překrytí popálenin sterilním obvazem - nepodáváme tekutiny

Otevřená poranění - zastavit krvácení a zabránit infekci rány - menší rány omyjeme vodou a sterilně ošetříme - větší rány neomýváme, krvácení zastavíme tlakovým obvazem či škrtidlem a lékař Při nadýchání škodlivých látek - postižený na čerstvý vzduch a uvolníme oděv - umělé dýchání a lékař Nutný záznam o úrazu v chemické laboratoři!!!