SROVNÁNÍ VERBÁLNÍ KOMUNIKACE STARŠÍ A MLADŠÍ GENERACE Lukáš Dubovský, Jiří Hažmuka, 2.A, Gymnázium Dr. Karla Polesného ve Znojmě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alžběta Trtková ČJ – SV  Projekt, který varuje zejména děti a dospívající před nástrahami internetu.  Projekt je pod záštitou Ministerstva školství,
Advertisements

VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Senioři a sociální sítě. Kolik je ale na sociální síti vlastně českých seniorů? Je to asi 5% z 3,5 mil.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada43 AnotaceKomunikace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Možnosti připojení k internetu
Ing. Kateřina Lichtenberková
Základy automatického řízení 1
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Internet.
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Facebook.
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Bojíte se francouzštiny?
Inf Počítač a lidé s handicapem
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Práce se sloupkovými diagramy
Lineární rovnice a nerovnice I.
Techniky práce s mentálně postiženými
ÚTVARY ČESKÉHO JAZYKA A JAZYKOVÁ KULTURA
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Dětský klub Malý drak.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Korporátní identita Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální gramotnost Informatické myšlení
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Informační a komunikační technologie Informatika
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SROVNÁNÍ VERBÁLNÍ KOMUNIKACE STARŠÍ A MLADŠÍ GENERACE Lukáš Dubovský, Jiří Hažmuka, 2.A, Gymnázium Dr. Karla Polesného ve Znojmě

Zadání Popište rozdíly ve slovní zásobě starší a mladší generace, uveďte příklady. Zjistěte, do jaké míry starší generace využívá moderní komunikační technologie, uveďte příklady.

Slovní zásoba mladší generace Jedná se o generaci dnešních studentů či krátce pracujících mladých lidí (do 30 let věku) - Je značně ovlivněna používáním nejnovějších informačních technologií a studiem cizích jazyků - Často přejímá slova z prostředí počítačových her, chatu, sociálních sítí, někdy dochází k úpravě výrazů převzatých z cizích jazyků, zejména z angličtiny, která se stává celosvětovým dorozumívacím prostředkem č.1. Příklady: akronymy PLS (please), THX (thanks), MSF (z českého: „mějte se fajn“. V písemném projevu jsou zcela běžně používány emotikony (smajlíky) jako např. :-DD; :´-CC; :-O; ;-) ; :-PP;  ; x-) atd. - Mladá generace dává slovům z původním významem jiný obsah. Příklady: hustý, krutý, - V jazyce je používáno velké množství nespisovných výrazů

Slovní zásoba střední generace Střední generace - generace našich rodičů od 40 do cca 50 až 60 let věku - Její slovní zásoba není tolik ovlivněná používáním informačních technologií, přesto většině výrazů alespoň částečně rozumí, protože informační technologie používají ve svém zaměstnání ( , Internet, sociální sítě). Při výkonu povolání jsou nuceni mluvit spisovně (učitelé, soudci, úředníci, apod.) - Někteří se profesně v prostředí moderních technologií pohybují a jejich slovní zásoba se proto může blížit slovní zásobě mladší generace (programátoři, IT manažeři apod.) - Většina umí používat v písemném projevu alespoň částečně emotikony - Podle úrovně znalostí cizích jazyků, zejména angličtiny, se orientují v mluvě mladé generace.

Slovní zásoba starší generace Starší generace – generace našich prarodičů od 60 let věku výše - Její slovní zásoba je minimálně ovlivněna moderními informačními technologiemi - Nepoužívají v písemném styku emotikony nebo akronymy. - Její mluva může na mladou generaci působit zastarale, mluví však méně nespisovně, než mladá generace - Někteří mohou mluvit jazykem s prvky nářečí (valašské, slovácké, plzeňské), kterému nemusí někteří z naší generace rozumět. Příklady: tož, nasísat, hafery - Prakticky nepoužívají slova převzatá z angličtiny, nerozumějí těmto výrazům. - Používají některé výrazy či zkratky, kterým pro změnu nerozumí naše generace (kvér, svazáci, kolchozníci, ROH atd.)

Používání moderních komunikačních technologií střední generací - Vzhledem k výkonu svých povolání či zaměstnání jsou často nuceni používat nejmodernější komunikační technologie, někteří se podílejí na jejich inovacích či jejich prodeji a zavádění do praxe. - Příklady: - - učitelé IVT – učí studenty pracovat s těmito technologiemi - - lékaři – pomocí moderních zobrazovacích metod a informačních technologií si vyměňují informace o pacientech, nebo používají videokonference při operacích - - armáda, policie – sledovací zařízení ke sledování nepřátel a pachatelů trestné činnosti - - zeměměřiči – laserové měřící přístroje zpracovávají údaje v terénu a přes mobilní připojení ihned odesílají data ke zpracování - - zemědělci – GPS navigací řízené traktory a kombajny zasílají informace agronomům o výnosu plodin, dávce při aplikaci hnojiva, osiva apod.

Používání moderních komunikačních technologií starší generací Tato generace používá moderní technologie nejméně. Nejvíce mobilní telefony a někteří . Na sociálních sítích senioři chatují výjimečně. Někdy používají Skype, aby se mohli spojit se svými dětmi či vnoučaty, kteří bydlí daleko. Ti, kteří chtějí komunikovat s mladší generací nebo ovládat informační technologie, mohou navštěvovat speciální kurzy počítačové gramotnosti, které jsou speciálně zaměřeny na seniory a jsou podporovány např. Evropskou unií Moderní technologie se často přizpůsobují potřebám seniorů – velké klávesy na telefonech, funkce lupy na obrazovce atd.

Závěr - Mezi komunikací starší a mladší generace existují značné rozdíly. Tyto rozdíly se projevují i v písemném styku. - Velké rozdíly existují i v používání moderních informačních technologií. Všeobecně lze říct, že mladší a střední generace moderní informační technologie používají a dobře se v nich orientují. - Starší generace, až na čestné výjimky, používá moderní informační technologie velmi omezeně, proto někdy v mezigeneračnímm styku mohou nastat problémy.

Zdroje informací www. stmbs.kvalitne.cz/smajliky/view.php?co=akronymy ‎ - www. cs.wikipedia.org/wiki/Emotikon - Obrázek na titulním snímku je převzat z blogu „Poplach v ráji“ a byl graficky upravený pomocí programu Photoshop - diskuse v rodinách